Visst tappar jag också havsöringar

Det kan uppfattas som om jag alltid får fisk och som alla havsöringar sitter på kroken varje gång jag tar mig en tur på kusten, riktigt så bra är det inte, även jag tappar havsöringar i perioder av olika orsaker.

På en del av de frågor jag får, så förstår jag att det är en återkommande fråga och problem för en del kustfiskare, orsaken till att man tappar havsöringar kan vara flera, låt mig belysa en del av de saker jag gör rätt och fel ibland.

Men innan jag börjar är det viktigt att påtala att ingen kustfiskare fångar allt och många av de havsöringar vi tappar är också av den större kalibern , men inte alltid så stora som vi påstår i våra fiskehistorier.

Hur som helst så tappad fisk suger verkligen, för min egen del så har jag tappat ett par stora havsöringar genom åren och jag kommer ihåg dem alla , speciellt den första.

Vad är då gemensamt för alla tappade havsöringar jag tappat, för det första, så är det dels för att jag inte alltid är med när det händer, speciellt om det sker i första kastet , men många gånger för att jag fiskar med en extra liten krok som inte alltid får fäste.

I andra fall så har jag drillat havsöringen fel, helt enkelt för hårt, då jag i min iver efter att få se havsöringen, men också för att undvika tång , försöker lyfta den fri , så den inte går fast.

Gemensamt för alla stora havsöringar jag tappat har varit tex när jag precis kastat ut och flugan landar, vid intagning av flugan, och då jag gör ett spölyft eller en längre paus, alla har alltid krokats på mycket små flugor aldrig på större flugor.

Normalt sett när havsöringen tar flugan , så vänder den och flugan sätter sig i mungipan, har man allt för bråttom med att lyfta spöet eller är för ivrig att kroka genom att dra med linhanden, så är risken stor flugan ”rispar” i tänderna på öringen.

Ett annat fenomen kan vara att flugan känns tyngre som om det var skit på den innan det plötsligt släpper efter lite, det har tagit mig många år att lista ut den här typen av krokningar, men när man väl känner igen det, så lyfter jag spöet långsamt.

I dessa fall så sitter oftast flugan i nosen på havsöringen , inte i sidan av munnen, sitter flugan i mungipan så är det nästan helt säkert att flugan får en bra krokning som sitter.

Riskmomentet efter flugan är tafsen och flug knuten, har du en luftknut på din tafs så har du halverad styrka i tafsen mot vad du fiskar med, dvs 0.25  motsvarar 0.12 i tafs, så förstår du att du måste drilla försiktigt, då den lätt knäcker vid plötslig belastning.

Själv kör jag med Rappala knuten på mina flugor och blod knuten när jag skarvar, båda har 85% styrka mot det jag har i tafs tjocklek och har aldrig svikit mig oavsett vilken havsöring jag haft på kroken.

Dra helst aldrig in tafs skarven  och fluglinan innanför toppöglan, då det kan hända att den går fast om det sker en plötslig rusning i sista stund av öringen.

Veva alltid upp din fluglina innan du drillar en havsöring, speciellt om den är lite större, risken är annars att du får en plötslig rusning och en mindre knut på fluglinan stoppas av en ögla varvid linan tvärstannar och tafsen går av.

Vill du ha trassel med din fluglina, pröva vad som händer när en horngädda börjar spinna runt och veva upp sig på all din löslina, ett trassel som jag aldrig glömmer och som tog evigheter att. reda ut.

Drilla på rullen, låt linan och bromsen styra, så om havsöringen vill göra en rusning så sker det direkt på rullen, försöker du styra med handen genom att hålla på linan så är risken stor att du inte släpper efter fort nog och tafsen går av.

Se bara till att bromsen inte övervarar genom att dra av sista biten på din lina innan du börjar fiska så du känner att motståndet är det riktiga och att en havsöring kan dra ut lina utan att rullen övervarar och du får ett skatbo.

Övervarvar din rulle , så är det bättre att köpa något som du har kontroll över, annars kommer du en dag bli besviken när storöringen kliver på.

Backing är oftast inte ett problem, det räcker med minst 50 meter, men om du skulle få på  en större havsöring eller lax, så kan risken vara att du behöver mer, själv har jag 130 m på nu för tiden.

Många havsöringar tappas då flugfiskaren står och vevar upp fluglinan och fluglinan får lov att börja pendla och bli lite halvslö i kontakten, viktigt är att fortsätta hålla stram kontakt och låta spötoppen göra sitt jobb.

Som du ser i de flesta filmerna så varvar jag att ta in löslina och veva upp, på det viset håller jag en stramare lina och riskerar inte att havsöringen jobbar sig fri.

Upplever du att öringen går och slår med huvudet, så är det en havsöring som varit med förr och vet hur den skall jobba sig fri ifrån flugan, ta det lite lugnare , så brukar det går bra.

När du väl drillar havsöring mot rullen och all lina är uppe, så kan du självklart använda en hov om du vill, för min egen del så strandar jag allt eller krokar av i havet.

Tänker du behålla fisken eller tillämpa catch and release , så är det alltid bäst att fighta fisken hårt och avliva eller kroka av fisken fort.

Till sist vill jag bara säga att ta det lugnt , så brukar det mesta ordna sig , lyft spöet lugnt , så krokar sig havsöringen oftast bäst,

Passa på att häng med på Flugfiskarnas dag den 31 mars, så kan du både få se och chansen att snacka med en rad duktiga kustfiskare som säkert delar med sig av sina kunskaper, anmälan sker på facebook.

Tight Lines
Christopher