Snabbt eller långsamt i kylan ?

De flesta av oss har nog alltid fått lära oss att det skall fiskas långsamt i vinterkylan , gärna med skrikiga färger, gärna en räka eller något i rosa.

Många av oss har också sett öringar som följer efter eller nafsar i flugan för att ibland göra en sista attack i spölyftet innan vi påbörjar vårt bakkast.

Där finns många teorier och erfarenheter kring kustfisket, flera av oss fiskar gärna på samma platser , även om vinterfisket kanske ställer andra krav på platser i förhållande till sommartider.

För min egen del så har jag trampat runt på nya och nygamla platser som jag låtit bli att fiska på en längre tid, begränsningen i år har mer varit väder och vind, för att inte tala om vattenståndet som pendlat mellan hög och lågvatten med 12 timmars mellanrum.

Tittar vi runt på de flesta platserna, så ligger det 2 meters högar av tång och sjögräs som det ibland har krävts grävmaskiner för att få bort eller i varje fall utjämnade längs kusten.

En del platser har även behövt bättras på med extra grus, då erosionen tagit en del och ibland underminerat vissa platser, ja det har verkligen varit en skillnad de senaste 5 till 6 veckorna, med några få dagar som undantag.

Vadar man runt på både kända och okända platser, så har stormen på en del platser helt skalat bort all vegetation från bottnen, även i vissa fall både flyttat på sand och stenar.

En del platser som förra året bara bestod av vassa eller rundade stenar har i år fått in så mycket sand att det nu istället blivit en leopardbotten med en grym potential längre fram på säsongen.

Ja, det har verkligen varit en skillnad i förhållande till andra år och det har varit bitvis svårfiskat och långt mellan huggen när man letar runt i både lågt, skitigt eller på blåsiga fiskeplatser.

De få dagar som varit bättre, har det också varit många fler fiskare ute på kusten, skoj att få snacka med en del, det är helt klart också med de jag snackat med, att det varit många som fått kämpa nu i januari febr för att få en fisk än tidigare.

Några duktiga fiskare jag talat med har haft bra fiske, för min egen del, så har jag lagt mycket tid på både jobb , fixa inför våren med nya prylar till shopen, testa nya upplägg och smita ut mellan de uppdrag jag far iväg på med jämna mellanrum nu för tiden.

För min egen del så har det varit mycket småfisk och några större tappade, kanske en orsak till att jag testat en del och för att jag nu lagt mycket tid på nya ställen i år, en rutin jag börjat med sen ett par år tillbaka.

Det ligger i min natur att både testa och pröva nytt, men även pröva sånt som inte borde fungera, bara för att  utesluta en del teorier och idéer, men även för att säkerställa en del saker jag tagit till mig de senaste åren.

Börjar likna en doktorsavhandling kring havsöringen, men jag tycker helt enkelt det är skoj att pröva och testa, speciellt om det visar sig att en del saker fungerar bättre än andra.

Grovt sätt kan jag säga att allt fungerar, bara det finns en havsöring på plats, de tar nästan på allt, men visst finns det tjurigare dagar och öringar, så självklart kan man bättra på oddsen att få upp en havsöring med hjälp av olika teorier.

Jag tror en del fiskar rätt långsamt periodvis eller kanske med det samma tempo året runt, därför blir det perioder då öringen hugger mer för att sen i perioder inte hugga alls, lägg även till om man fiskar med samma fluga oavsett när på året man fiskar.

Jag tror inte man behöver dela upp året i allt för många flugor, men jag tror att man skall både variera storlekar och utseenden för att öka på oddsen till en fin havsöring.

Sommarfisket i Skåne vara det få som bedrev bara för ett par år sedan, teorierna var att öringen sökte sig ut på djupare vatten och var bara inne under natten och jagade på grunt vatten.

De flesta flugfiskare ger upp i maj och absolut i juni för att sen komma tillbaka i sent augusti med fiske fram till september, nu vet vi att fisket i juli kan vara bland det bästa man kan få uppleva och det kan vara lika svårt att hitta en öring då i juli som i januari.

En sak är säker , det gäller att leta vidare och optimera allt som går att spetsa till om fisket är trögt och om man vill tids nog få på en riktig havsöringen eller i varje fall förbättra sitt PB.

Ni som följer mig har också sett hur jag fiskat med både stort och smått i alla färger och varianter, för att därtill fiska med 2 flugor samtidigt till att bara fiska med supersmå scudflugor i olika färger på olika tider, och med olika spön och linor.

En sak är säker jag prövar det mesta och kommer fortsätta testa, för någonstans på vägen så kommer det en belöning som heter duga , inte bara för mig utan för alla som fortsätter ”jakten på Röda oktober”, som jag kallar drömöringen nu för tiden.

Det kommer en dag då någon av oss får på en riktig ubåt, det ligger liksom i luften med alla som är ute och med en del av de öringar vi fick upp under 2018, speciellt med den sommaren vi hade.

I testet som Ni kan se i mina korta snuttar här , så är jag ute med en IM lina , jag fiskar normalt med flytlina, där jag fiskar snabbt i kylan och där jag har 2 flugor på tafsen, en silverfluga och en kobberbasse i min egen variant på en scudkrok.

Lägger jag till kvällsfisket jag fiskade så var det ett par småöringar till som gav sig till känna, gemensamt för alla firrarna inklusive de jag tappat var att alla var mer sugna på upphängaren med några undantag som tog silverflugan.

Däremellan har jag bara fiskat med en fluga, antingen små eller större och med bara IM eller flyt, både snabbt och långsamt, slutsatsen kan ni se i snuttarna, det gav mer havsöringar med ett högre tempo och med två flugor även om det tappas mer.

Lägg självklart till var jag fiskar och hur, nu har jag varit ute över både sand, ren sand och över bara brun botten i olika varianter, det skall understrykas att alla platser fungerar inte lika bra men vissa är absolut bättre än andra.

Det som gör det absolut svårast att få en havsöring är om det är ett stort fisketryck, dvs om det roterar många fiskare på samma plats, i mitt fall, så fiskar jag mer mitt emellan många kända platser och gärna där erfarenheten säger, inte där.

För det är verkligen så att havsöringen står ibland där vi minst anar det och en hel del havsöringar av storlek kliver på både sommar som vinter där vi minst anar det, så är det med havsöringen.

Jag är övertygad om att stör vi en plats allt för mycket, så flyttar sig öringen till en plats den får det lite lugnt på, inte så att vi fiskar upp allt på en plats utan vi stör nog öringen så den flyttar sig istället.

För två år sedan fiskade jag mycket på en del platser som till slut inte levererade lika bra, i år är jag tillbaka på dessa platser och det skall bli skoj att få fiska av dem nu när de har fått ligga i träda ett eller två år.

Lägg till vad jag lärt mig så här långt, så kan jag inget annat än sukta efter lite fina fiskedagar, speciellt nu när det snabbt börjar bli ljust fram till 17.30, något som öppnar upp för fiske efter jobbet, eller i varjefall för en snabbtur.

Till slut så bjuder jag på en film ifrån en sommaröring som bekräftade för mig att högsommarvärme och mitt på dagen i juli inte är något hinder för en öring som är sugen på en liten guldfluga.

Orsaken till att jag inte har allt på film ,var att jag var ute för att testa en ny lina på en vanlig plats som jag passerade mellan två tillfällen när jag var på väg hem, det är bara så att havsöringen är full av överraskningar och så skall det vara, eller hur?

Tight lines
Christopher

PS, många småsnuttar, hoppas det är ok, det kommer mer film framöver när jag editerat klart.