Man kan många gånger fundera över var på kusten havsöringen finns ,var man kan flugfiska och när dessa platser är som bäst att fiska på.
En annan fråga som brukar dyka upp är var det är bra för en nybörjare eller var ett proffs bör gå och flugfiska för att ha en chans att kroka en fin havsöring.
Där finns en hel del att säga om väder och vind också, men idag så går det hitta bevis på stora som små havsöringar i princip alla väder och vattennivåförhållanden, så vad som är bäst eller sämst finns det mycket synpunkter på beroende på vem du talar med.
Skall man också ta hänsyn till kvaliteten på öringen så finns det också skillnader i var och hur du skall fiska, för att inte tala om flugval , intagningshastighet och när på dygnet det nappar.
Så när är det då bäst att få napp på en öring?
Ja skall jag vara lite elak , så är svaret mycket enkelt, när du väl tar dig tid att stå där ute med flugan i vattnet och vatten till knäna, alla andra stunder så nappar det inte, det lovar jag.
Sanningen är den att det gäller att lägga en hel del timmar på att lära sig platser i din egen närhet där du bor och ta dig tid att åka iväg på 2 timmars turer ofta, snarare än att bara satsa på hel eller halvdagar även om det självklart är bra att göra det också.
Morgnar, mitt på dagen, och kvällar strax innan det mörknar är höjdpunkter, när det är som kallast kan en dag med sol vara en avgörande punkt, även om gråväder och en liten snöflinga kan locka till hugg också.
Vilken fluga du skall ha kan du få lika många råd om som det finns flugfiskare, jag tycker du skall fundera på vad som passar din fiskestil.
En del av oss kan inte stå still, vi vill trampa runt och täcka stora områden, andra föredrar lite finlir och vill gärna stå och fiska av på samma plats och vänta på att öringen kommer förbi.
Hur lång du kastar har också en betydelse, ju kortare , desto mer rekommenderar jag att stå på en hotspot och nöta, ju längre du kastar, ja då kan du kosta på dig att trampa runt och leta upp öringen genom att sprida dina kast över stora ytor.
Ja, vind och väder då, vad säger ja till det?
Ja, en del av oss tycker om lite ”hard core fly fishing”, dvs vi går gärna runt och fiskar i vind från fel håll och höga vågor som gärna slår över oss, för den skull, så får vi inte nödvändigtvis fler havsöringar, det är mer ett arv av att många spinnfiskare gärna är ute i pålandsvind och jagar havsöring.
I det stora hela så är mitt tips att fiska i sidovind, gärna så den kommer in från vänster om du är högerhänt, och från höger om du är vänsterhänt.
Stilla väder till då gässen visar sig i varje vågtopp är kanon, mer vad som passar dig , perfekt om du då går en bit ut och fiskar av i vindriktningen genom att lägga ett par kast längs med land, ibland även inåt land, och oftast i 45 grader ut i riktningen du vadar.
Passerar du stora ytor som du tycker ser döda ut eller som du av olika anledningar väljer att vada förbi lite snabbare, ja då skall du bestämt lägga ut linan 90 grader i färdriktningen.
Doppa spötoppen och vada på, tro mig du kommer en dag få napp vare sig du tror på mitt förslag eller ej, faktiskt mycket mer ofta än vad många tror.
Nu i år så har vintern inte kommit igång ordentligt, vi har runt 8 gradigt vatten , så min personliga teori är att öringen har lite högre ämnesomsättning, så länge inte temperaturen kryper allt för långt ner, därför är både märlor och större flugor intressanta nu i januari, det går helt enkelt att både fiska fort eller långsamt.
Flera av mina största havsöringar har tagit på snabb intagning i januari och februari på mina favoritstreamers, så det ena utesluter inte det andra.
Märlor och räkor har visat sig vara grymt effektiva den senaste tiden , då många stora blanka havsöringar har kommit upp, en företeelse som kommer hänga i, så länge vintern inte tar i på allvar.
Fiskar du med små flugor och långsamt, ta då på en lång tafs gärna upp mot två spölängder, fiskar du snabbare kan det räcka ner till en spölängd.
Färgval och utseende på flugorna kan man göra en doktorsavhandling på, men skall man generalisera lite så finns det två huvudregler att fundera på lite, om flugorna är små eller mycket mindre, så är detaljrikedom inte det viktigaste, är fluga större eller mycket stor , så kräver det en hel del detaljer för att lura på en öring.
Färgmässigt så kan man ha allt ifrån skrikiga färger till rena imitationsfärger, men skall jag sätta en huvudregel, så är det brunt i olika varianter som fungerar bäst, sen finns det självklart andra färger som gäller, men mer som huvudregel som sagt.
De platser som finns på min karta är alla värda ett besök, självklart finns det fler , men om du håller dig till ditt eget närområde och tittar efter hur det ser ut och jämför med de platser jag tipsar om så kan du säkert hitta liknelser som gör det värt att hålla sig till hemmavatten i första hand.
Sen är det alltid grönare på andra sidan och i vissa fall är det också så, beroende på en rad faktorer som kan djupas, men skall du ha lite tips beroende på om du är ny eller proffs. så finns det platser som alltid kommer passa båda , även en vän som spinnfiskar ibland.
Länk till karta över flugfiskeplatser på kusten
Ni hittar mer detaljerad information om några platser och kartan under menyraden överst på fliken :
OM FLUGFISKE / BRA FISKEPLATSER PÅ KUSTEN.
Ta dig då tid att åka till Hittarps revet, Barsebäcks hamn och Vikhög på västkusten, Böste ,Hammars backar på sydkusten eller till höger om Prästens badkar på Östkusten, så har du en god början och du kommer om inte annat så se andra kustfiskare som du kan lära känna närmare.
Vill du åka till Danmark så är både Köge bugt och Stevns superbra, medan Mön är en längre tur med många fina platser på.
Alla ovan nämnda platser fiskar jättefint i sidovind eller lätt frånlandsvind, undvik bara lågvatten även om det på många andra platser kan vara kanon.
Tycker du det är för kalt att gå ut nu i januari, så handlar det bara om att lära sig klä sig rätt, så länge temperaturerna inte går ner så du får is i spö ringarna.
Många har andasvadare en del har även skaffat sig ett par neoprenvadare, tipset är att klä sig i många lager och kanske investera i ett par neoprenstrumpor, håller du fötterna varma så klarar du dig längre än om du bara har mycket på dig om benen.
Har du ett par gamla neoprenvadare som läcker, kan du klippa av stöveln och ha neoprenvadarna under dina andasvadare, funkar kanon.
Fingervantar är bland det bästa du kan ha , rena handskar fungerar inte för mig, då jag vill känna med fingertopparna , så jag har koll på vad som händer i linan.
Kaffe i termos med lite mackor eller choklad ser till att du har energi med dig för att köra på ordentligt, börjar du frysa får du göra lite fler dubbeldrag, höja tempot och vada på lite, så skall du se att öringen finns där när du minst anar det, speciellt om du passar på att släpa linan efter dig när du går upp för en kopp kaffe.
Ja vill du med mig ut så kan du antingen hänga på någon av mina privatkurser eller hänga med gratis på ”Flugfiskarnas dag” sista söndagen i mars, då vi som vanligt ses på Hammars backar, anmälan sker via Facebook, mer så jag har koll på hur många vi blir, gissar på 25 stycken, men det kan självklart blir fler.
Avslutningsvis så bjuder jag på en gammal film som visar en 80+ cm öring som klev på min bruna fluga strax innan mörkret i spegelblankt vatten, en februari kväll, då jag själv skulle avsluta mitt fiske och släpade linan efter mig, då jag traskade upp på land.
Mycket närbilder, mer för att jag inte visste att kameran var inställd så , då jag precis köpt en ny kamera, inte samma kamera som jag använder idag.
Får jag ber Er om något mer så är det att vi alla hjälps åt med att hålla rent på våra kuster, gärna plocka upp lite skräp, bidrar vi alla, så blir det snabbt bättre.
Hållbart fiske på kusten kan man tala en hel del om, för min del räcker det med att om vi flesta håller oss till c/r och bara tar hem havsöringen vi själva skall äta, då kommer vi förhoppningsvis få fortsätta njuta av våra stora vilda havsöringar som mer än gärna kliver på en ärligt kustfiskare.
Gott nytt flugfiskeår/Tight Lines/ Skitfiske/ Petri Heil/ Kneck å breck!!
Christopher