Badkarsfiske när det är som bäst.

” Di blanke går alltid över sand ” är ett gammalt tales sätt som jag både hört i Danmark och Sverige, ett tales sätt som mer än väl bevisat sig en rad gånger på kusten, men hur vanligt är det egentligen i Sverige?

Mycket ut av det kustfisket jag ser här hemma är över sk tångbotten och gärna mycket sten, inget fel i det utan mer bara för att belysa hur det traditionellt ser ut och var vi ofta tenderar leta efter öringen.

I Danmark så är de flesta kusterna i någon form belagda med sand och badkar, det närmaste som finns i förhållande till Malmö är Köge bugt ca 7 mil från Malmö.

Vi har självfallet kuststräckor här hemma som ser ut på samma vis, men vi tänker ofta inte på att leta efter dem, då vi traditionellt, många gånger väljer steniga kuststräckor.

Sand uppfattas som en öken av många, en steril botten som det inte finns så mycket liv på, tångbotten upplevs som en djungel där det vimlar av liv.

Det är nog så sant, men sandbotten har en annan biotop, som gör att det är skillnad på vad som finns för öringen att äta.

Badkarsfisket är nog bland det lättaste kustfisket som en flugfiskare kan leta efter av flera anledningar, speciellt om man också är lite ny och inte vill vara ute i höga vågor eller kraftig vind.

Ur ett vadarperspektiv är det bland det skönaste som finns att gå på sand och lägga ut flugan i 45 graders vinkel medan man tar ett par kliv, nästan som poolfiske.

Många gånger så är det just dessa superlugna dagar som kan ge en drömfirre, det är bara att titta på de senaste rapporten i Danmark från Stevns , där det åter igen kommer upp en riktig gris på nästan 9 kg tagen på märla.

Screenshot_2015-12-10-22-15-00

Jag skall inte utge mig för att kunna allt , men jag känner igen mycket bara av att se på en bild och hur botten och stenar ser ut, det ger mig ofta en fingervisning om var på Stevns en firre är tagen, knäppt va.

Många av de här badkaren är så lätttillgängliga och i stads eller by miljö att det nästan är för lätt att kliva ut och fiska av med en snabbtur från Sverige.

Går man ut vid Köge bugt så är det ofta lite djupare precis vid land, kan vara uppåt 1.5 meter, men 10 meter ut så grundar det upp på en sandbank så att man bara står med vatten till vaderna.

Den här tvättbrädestrukturen tenderar det att vara fler av, om kuststräckan är utsatt för mycket vind och vatten, naturen dämpar genom att lägga dessa badkar efter varandra.

Är det för många badkar , så glesnar det direkt med öringar, oftast är det bäst med max 3 badkar helst bara 2,så blir det optimalt, luras inte av att gå längst ut, vattentemperaturen är oftast högre i det inre badkaret, mer mat där helt enkelt.

De bästa badkaren hittar man om det först är mörkt sen sand. mörkt igen och en sandbank till, under vissa förhållanden kan man ta sig mellan sandbankarna, men tänk då på att du ibland måste gå tillbaka samma väg, då det mörka kan vara för djupt längre fram på banken.

Många öringar använder de här badkaren som motorvägar, de undviker att korsa över ljus sandbotten på dagen, utan simmar in under natten eller där badkaren har kontakt med havet på olika vis, därför kanaliseras, samlas öringen i dessa diken.

Inte ovanligt att hittar du en plats som ger öring, så kan du räkna med att den kommer ge resultat vid andra tillfällen också.

Taktiken är att gå ut på sandbanken fiska i sidled genom att ta två kliv fiska av. ta två kliv fiska av osv.

När jag fiskar av ett badkar, så rör jag mig i sidled med ett par steg emellan, dock står jag still när jag tar in linan.

En annan taktik kan vara att lägga ut linan rakt ut, doppa spöspetsen och gå vidare på sandbanken och dra linan efter sig i vattnet, en taktik som givit mig otaliga öringar genom åren.

Screenshot_2015-12-10-22-05-46

Försök gå så på sandbanken att du håller dig till bak kanten på sandbanken så du får lite avstånd och distans till det mörka, så trycker du inte ut de öringar som går längs kanten.

Beroende på hur långt du kastar så finns det lite olika tips också.

Svävartekniken är något som alla havsöringsfiskare borde lära sig att nyttja och behärska, en taktik som många gånger kan vara skillnaden i att få havsöring beroende på väder och vind samt temperatur.

I Sverige så tror många att detta är att fiska med märla som man tar in långsamt, och det är nog så sant, det funkar också, men det Danskarna gör är att ta det ett steg till.

Riggar du ditt spö med två spölängder tafs, ja just det,två spölängder och därtill ser till att den är taperad, så har du en god början.

Lägg till att du kanske har fluorcarbon på den sista biten, viktigt är bara att om du blandar fluorcarbon med nylon, så måste du binda ihop dem med rätt knut, annars så kommer knuten lätt släppa under belastning, själv använder jag Duncan knuten, en variant på blodknut , fast bättre, när du blandar tafsmaterial.

Längs ut på tafsen så skall du ner till 17 mm tafs, det betyder att du får drilla mer försiktigt och vara noga med att undvika luftknutar då de reducerar styrkan med 50 %.

af-1002-12kobberbassen

Längs ut sätter du på en märla typ Kobberbassen, antingen förtyngd eller oförtyngd eller en Fyggi , i princip en liten fluga som kan hänga i vattnet 10 till 20 cm ner, tänk på att ha en flugfiskelina som inte sjunker för fort, en del intermidia , speciellt kastklumpar lägger sig till slut på botten.

Bättre är då en traditionell WF lina , de plaskar heller inte så mycket och du kan variera dig med olika räkor också, tipset är att generellt fiska med mindre flugor snarare än större.

När du väl kastar så skall du tänka på att sänka ditt tempo lite, så tafsen får tid att sträcka på sig, kasta lugnt och öka kastlängden efterhand , så fiskar du av framför dig utan att lägga linan över en öring.

Intagningen är löjligt långsamt, mer så att du håller linan sträckt med lågt hållen spö topp, så att du kan känner minsta lilla nyp i flugan, finns det lite ström kan du låta flugan drifta.

När öringen väl tar flugan så känner du bara lite som om någon drog i linan 3-5 cm, därefter brukar det bli fart på öringen när den väl fattar att det är nått som inte stämmer.

Lyft bara spötoppen, försök inte kroka genom att dra i linan, du kommer då bara känna hur det rispar i flugan och öringen är borta.

Har du tunn tafs, ja då får du drilla den försiktigt, så den tröttas ut , gärna stranda den genom att hålla bra avstånd till öringen. så den inte blir rädd för dig utan mer inte fattar vad som händer.

cactus-tangloppe-ol-gr

När du strandar en öring så handlar det mer om att styra huvudet så att om den sätter fart, så är det upp på land, normalt sett så kan det betyda att du får vara med om 3 till 5 gånger då öringen vänder ut i en kort rusning.

Var bara noga med att låta den rusa iväg och ta lite lina, bäst är om du redan har tagit upp all lös lina och drillar den på rullen som inte skall vara för hårt ställd.

Har du en rulle som lätt övervarvar är det dags att byta till något bättre, eller så kan du vänta till den dagen då trasslet i en övervarvad rulle låser linan, så att tafsen går av, nog det vanligaste bland alla som valt att uppgradera sig.

Ja svävarflugfiske är något att att testa om du vill pröva något nytt inför premiären 2016 här hemma, en teknik som väl kan varvas med att fiska fort med streamer och kortare tafs.

Var bara noga att gå upp till kanske runt 23 mm till 25 mm tafs om du fiskar streamers på kanske en spölängd i tafs istället för två som vid svävarfiske.

Du kan mycket väl pröva min taktik att dra flugan efter dig med svävartekniken medan du går, se bara till att smyga dig fram långsamt, mycket långsamt, tro mig i 4 gradigt vatten och stelfrusna öringar, så ser det riktigt smaskigt ut, speciellt om öringen uppfattar att du rör dig bort ifrån den.

2015-03-09 18.10.15

Vem vet kanske är det din tur att på kort lina får den där grisen vi alla drömmer om, speciellt nu när vintern är mild och då det bevisligen kommer upp den ena efter den andra av dessa stora öringar som uppenbarligen simmar nära våra kuster när det är spegelblankt på kusten.

Skall du ha några tips för utom mina egna favoritflugor i asken , så är det Honeyshrimp, Kobberbassen , Fyggi, tangloppan och Krystals Tan som gäller.

Avslutningsvis så kan jag säga att jag kommer skriva lite i mellandagarna också om 2016 då det är ett spännande år med en hel del saker som förhoppningsvis skall ske om alla planerna faller väl ut.

Jag har blivit inbjuden till ett testfiske på en privat ö i utlandet, där jag under en vecka i vår skall fiska av och kartlägga vad som finns att fånga och hitta lite hotspots, bara det är superintressant, en resa som jag kommer dela både här och på film.

Min förhoppning är även att ett samarbete med några Danska kustfiskare skall komma igång ordentligt, då det finns mycket för oss att lära av varandra, inte bara på kusten men också i att binda olika kustflugor i original.

Kommer även att släppa min karta i ett slut editerat upplägg för Er som vill ha lite platser att välja på när det gäller kustfiske i Sverige, Danmark och Bornholm.

Ja det finns mer att berätta, men det får bli nästa gång, passar på att önska alla en god jul och gott nytt år.

Är Ni sugna på film så kommer det mer, se bara till att premiera på min Youtubekanal.

Tight Lines
Christopher