Tips ,film & idéer till kustfiske efter havsöring

Vi letar alla efter den magiska flugan och den perfekta hotspotten på kusten där den stora havsöringen står och väntar på oss.

En upplevelse som många gånger kan betyda en rad turer till kusten, utan att för den skull att vi får en annan upplevelse än lite frisk luft och ett par timmars avkoppling.

Under förbudstiden så ökar vårt intresse för att läsa på nätet och titta över om det finns något vi kan förbättra tills kommande havsöringssäsong i Skåne.

På en del av de frågor som dyker upp så kan man fundera lite på hur förändringsbenägna vi är, en del har bestämt sig för vad som gäller medan en del andra av olika anledningar gärna letar lite tips och trix.

Det är ibland som några skriver, ”varför åka till Danmark eller någon annan stans, när vi har så fint fiske här hemma”.

Det är nog så sant, ingen anledning att göra våld på folk som hittat rätt i allt, vi har alla vårt fiske och det skall man respektera.

Ni andra då, Ni som är sugna på lite variation och tips, till Er så bjuder jag på några filmsnuttar tillsammans med mina kommentarer.

Där finns inget rätt eller fel i de tips jag ger, men med respekt för en del fisketalibaner, så tar jag risken att rubba en del cirklar kring hur man kan göra på kusten.

Tittar Ni på många av mina filmer , så ser Ni att vädret är i många fall hyfsat lugnt och tom nästan stiltje.

Det är inte nödvändigt att gå ut när det blåser som mest eller fiska i motvind, många öringar står inom de första 5  till 10 meter vilket gör att man helst skall fiska från land.

Lägg gärna kasten längs med land och inte rakt ut, speciellt om Ni fiskar lugna dagar, så kan Ni många gånger uppleva att öringarna tar bara någon meter ut från kusten.

Skall du komma i kontakt med dessa öringar så kan du inte gå fram och kasta rakt ut där de är, de ser dig och drar direkt.

Fiska alltid mer längs med kusten och variera med att lägga kasten längre och längre ut , börja inte med de långa kasten utan börja med korta och riv loss lite löslina efterhand.

Var inte rädd för att fiska fort i kallt vatten , däremot är det extra viktigt att lägga in tydliga pauser, något jag kan tjata om många gånger utan att det riktigt går in.

Färgval kan man tala mycket om, tittar man runt och frågar många , så är det rätt tydligt att färg glada flugor och då speciellt rosa flugor, är det som de flesta fiskar med i olika varianter,

Räkflugor och märlor är också populära, även om jag för min del fiskar med streamers i olika storlekar.

Var inte rädd för att testa, mina erfarenheter är att det skiljer sig mellan de olika kuster vi har så pass mycket att det inte är samma fluga som gäller på tex sydkusten och östkusten.

Upphängare är något vi alla flugfiskare borde fiska med som en obligatorisk del av vårt kustfiske, även jag slarvar med detta, kanske för att jag likväl fångar många öringar, men helt klart så fiskar jag mer ofta nu och framöver med två flugor.

Något som i princip är obligatoriskt om vi tittar i DK, där ser man även spinnfiskare som konsekvent fiskar med upphängarfluga, då har de en tunnare tafs ner till draget, så tar öringen flugan ,så kan draget sätta sig och gå av utan att de förlorar öringen.

Hur är det då med efterföljare dvs med havsöring som följer efter våra flugor, en upplevelse vi alla springer på då och då på kusten.

Inte ovanligt med att vi känner en dragning eller ett nafs i flugan, ibland känns det bara som något stumt , ibland kan vi inte riktigt avgöra vad som sker men det känns som något riktigt försiktigt tar i flugan.

Vågar du testa så låt flugan bara hänga, till antingen du eller havsöringen tröttnar ,helt klart är att hänger flugan länge och öringen följt med , så ökar chansen att den till slut måste smaka på flugan, jag kallar detta för ” Mexican stand off ”.

Vill du ha riktigt skoj kan du testa kontrollerat spölyft eller avsluta med att påbörja ett ”Spey kast ” genom att dra flugan i sidled till vänster för att sen vända tillbaka åt höger.

Den här rörelsen får flugan att vända sidan till åt vänster ,varefter den far iväg fort åt höger, varefter det påbörjade underhands kastet snärtar upp flugan i ett överhandskast framåt.

Uh, det lät helt plötsligt komplicerat, men för Er som vet vad det är, så är det inget märkvärdigt för Er andra, så kan Ni bara bortse från min lilla finess.

Dela gärna in flugans intagning i tre delar, så du får med en paus efter de första 3 intagningarna, ta sen in flugan till mitten och gör en paus till, avsluta gärna med en ” Mexican stand off” på 5-10 sek eller med ett påbörjat ” speykast ” som du genomför långsamt.

Vill du ha en sk effektiv kastlängd så behövs det sällan mer än 27 meter plus tafs dvs 30 meter totalt på kusten,även om jag kan maxa kasta 40+ , så är det inte dessa längder som ger mer fisk.

Tar öringen på lång lina så är det ofta svårt med krokningen, däremot kan längre kast locka med fler öringar in vilket ökar dina chanser till en fin öring

Ser man på mina filmer så tar de flesta öringar 15 till 25 meter ut eller vid spölyft och ” Mexican Stand off”

Det som jag ofta inte kan få med på film är min sk ” släpteknik ” som kan verka löjligt enkel, men som får flugan att röra sig på ett vis vi inte kan imitera genom att ta in med händerna.

Jag skulle nästan vilja sätta lite prestige på att om någon bara körde ”släptekniken”, så skulle den ge minst det dubbla i antal och säkert dubbelt så många fina öringar.

En orsak till jag utvecklat lite större flugor, då jag skall dra dessa flugor enligt ”släptekniken” , på detta vis får jag tillräckligt med fart på flugan samtidigt som det kommer både pauser och en fin vändning i slutet när jag går i sidled och drar flugan efter mig.

Tänk på bara att inte lyfta för fort vid krokning, då öringarna många gånger attackerar när flugan vänder i sidled medan man går.

Det är det kritiska ögonblicket, då många öringar tyvärr också missar i sina attacker, men upplevelsen av att se en öring fara upp ur vattnet i en attack, är väl värt att njuta av.

Den här tekniken använder jag från land och när jag vadar över stora ytor, samt när jag lagt sista kastet och skall gå hem.

Vill du ha riktigt skoj kan du öva på att jerkflugfiska in flugan dvs i varje paus så lyfter du spöspetsen överdrivet, den pendlar nästa 80 cm mellan högsta och lägsta punkten.

Lägg till att göra det här med en liten cirkelrörelse så håller du kontakt med flugan hela tiden, på det viset så har flugan korta snabba ryck med pauser, som typiskt imiterar både räka och småfisk som flyr.

Jag har kört detta snabbt, så snabbt jag kan och öringar kliver likväl på, men för de flesta så är det viktigt att lägga in ett par riktiga pauser, öringen kliver gärna på vid 3:e intagningen efter en paus.

” Vad med att sätta under armhålan?”

Den här tekniken är supervanlig i DK, många kända namn använder sig av den här tekniken i kombination av Tobis och Borsteorms imitationer.

Jag använder den då och då, speciellt på större flugor, då farten får kompensera lite för att öringen inte skall hinna se och genomskåda flugan.

Som sagt väl använd, kanske den vanligaste tekniken för många, dock är jag mer för mina övriga tekniker.

Vill du verkligen pröva något nytt, som kan betyda ett bättre fiske på många vis, så skall du vara öppen för att testa ett 8 fots spö kanske tom i klass 6 med totalt 30 meter flytlina inklusive tafs.

Då har du ett combo som är rena lekstugan att ha med sig ut i lugnt väder, du kastar minst lika långt som med 9 fot, men linhastigheten är större på 8 fot och looparna blir tightare vare sig du vill eller ej.

Lattjar du som jag med handledskast och underhandskast på kusten i dina bak kast, ja då vet du säkert hur lekfullt enkelt det blir att gå och kasta oavsett väder.

Du halverar också din hastighet på hur du för spöet fram och tillbaka, helt enkelt ett lugnare fiske som märkligt nog även gör det lättare med större flugor.

Jag har nu misshandlat et klass 6 spö en längre tid, med både upphängare och större flugor, allt för att få in känslan för vad som går och inte går.

Helt klart mindre vindkänsligt och som jag tror skulle ge många kustfiskare några extra meter om de får klart för sig hur de skall träna.

Testa vid tillfälle, jag är övertygad att detta kommer mer och mer, tänk bara på att inte ha en för stor rulle på spöet, gärna en sk 5-7 klass rulle.

Har du inte det , så har du nu en anledning att uppgradera dig, eller som en Dansk kustfiskare blev tipsad om när han bröt sin spöspets ” du måste börja med att byta rulle lina och sen spö , annars får du aldrig ordning på din brutna spöspets ”

Ja , det blev många goda garv på det tipset, lite prylgalna är vi, vi flugfiskare, den som har flest spön när vi dör vinner

Tight Lines
Christopher