Öland, testflugor och Fyn.

Ja, då är förbudet här och jag fick spendera mina sista fiskedagar i Stockholm med att köra en kurs för Scotwork.

Väl hemma så åkte jag med min fru upp till Öland för att under ett par timmar medan hon gjorde annat ta mig en snabbtitt på Öland.

Det var kanske inte så välplanerat att slänga ihop allt på kvällen innan när jag kom hem från Stockholm, väl på plats i Kalmar kunde jag konstatera att jag glömt ta med mina flugor.

mah003881
Mörka kanter håller öring,fiska i sidled.

Till på köpet så har jag även bytat till ett annat spö, ett klass 6 spö med en längd på 8 fot som jag valt att testa tillsammans med en hel del av mina större testflugor.

Det låter kanske konstigt men det är faktiskt lättare att kasta större flugor på dessa kortare spö, en överraskning som jag kom fram till då jag prövade olika klasser och längder.

Ja vad gör man då när man står där utan flugor, jo jag googlade och kunde snabbt konstatera att någon fiskebutik finns det inte i Kalmar, i varje fall ingen som kan det här med flugfiske.

mah003882
Sandbotten och mörka partier

Jag körde även runt på 3 platser i Kalmar och kunde konstatera att en butik upphört samt två andra inte hade kustflugor varav den sista butiken upplyste mig om att det var inget att satsa på som butik, de hade bara 2 förfrågningar om året, inklusive min.

Kunde inte låta bli att småle medan en tanke for i mitt huvud kring en historia om en skoförsäljare i Afrika, för Er som inte kan den så väldigt enkelt.

Först åker en säljare ner som säger ” ingen har skor, så här finns inget att sälja” sen kommer en annan säljare ner som snabbt skriver hem” skicka alla skor Ni har i lager, finns ingen har som har skor på fötterna”

mah003862
Tänk på att det finns rådjur på Öland

Ja Ni förstår min poäng, antingen så finns det många som smyger med sitt flugfiske kring Kalmar och Öland eller så är det få som flugfiskar vilket gör det till en plats som är väl värd att besöka under högsäsong.

Det beror lite hur man väljer att se det, hur som helst så gällde det att få tag på flugor och till slut hittade jag en butik i Färjestaden som hade lite flugor, extra roligt var att även hitta en av mina Polars chenille flugor, i detta fallet var det koppar chenille.

I normala fall har jag alltid en extraflugor i innerlocket på spöfodralet, just för att inte åka ut och vara utan flugor, ja man lär sig på sina misstag.

20160916_100235
Lite lokala flugor som jag köpte på mig.

Passar på att rekommendera Färjestadens Cykelaffär för ett trevligt bemötande och för att Ni hade lite flugfiskeprylar hemma.

Färdigrustad så valde jag att åka runt under ett par timmar till olika platser för att få en överblick av hur det ser ut på flera kända platser.

På två av dom så hann jag även trampa igenom heta platser för att få en känsla av hur bottenförhållandena är.

20160916_095819
Tack för flugor och ett trevligt bemötande

Rådjur och sommarkatter, samt en skräpfirre var allt jag han med att springa på under ett par timmar, dock kan jag snabbt konstatera med mitt tränade öga att det finns anledning att komma hit fler gånger.

Tids nog även en fiskeresa , då jag vill pröva olika platser runt om i vårt avlånga land,Öland och Gotland skall få sin chans, om inte annat så via en egen rektur vid tillfälle.

I övrigt så har jag hållit på en hel del med mina testflugor och jag närmar mig en färdig fluga som har de egenskaper jag letar efter.

20160910_182119
Den här flugan har jag på film när en större öring följer efter och sen vänder ut.

Först och främst så skall den vara stor, lättkastad, i varje fall så den klarar 33 metersklubben i mina ögon.

Flugan får inte kännas tung eller ta upp för mycket vind, absolut inte spinna och när den väl är i vattnet så skall den dyka vid varje stop jag gör.

Ja det låter nog lite omöjligt men jag tycker jag nått fram till en bra lösning där svansen inte snärjer in sig.

20160822_151852
En testfluga före en öring attackerar

Sen kan jag konstatera att jag har lite kvar att jobba med hur krokarna skall sitta på ett bra vis, men så är det lite jobb får man räkna med under säsongen

Hur har det då gott på kusten, är öringen intresserad , eller är jag på väg åt fel håll i mina testflugor?
Så här långt så kan jag säga med gåshud på armarna, det är väl värt att testa vidare.

Redan nu utan att ha testat flugan under helt perfekta förhållanden så kan jag konstatera flera stora följen och hugg på flugan, några även på film.

20160830_103823
En testfluga efter en öring attackerat flugan

Det visar bara att jag behöver jobba på tekniken och hitta fram till lite olika finesser, inget jag oroar mig för, där finns redan idéer och praktiska erfarenheter som gör att jag vet vad jag behöver tänka på framöver.

Om lite mer än en månad så är det då dags för höstresan, några av Er har jag kvar att tala med, men plats är inget problem, allt är fixat och beslutet blir att åka till Fyn av flera anledningar.


(Titta uppe i högra hörnet, inte det lättaste att få med på film)

Stugan och guide är bokad, rum är reserverade, så paketet är klart, självklart har jag fixat allt så att det finns utrymme för både fler och färre.

Vi är idag 7 st och vi kan vara så många som 11personer, det enda som är kvar att göra är att besluta om en eller flera bilar , eller en buss, men det löser vi.

Tittar Ni på filmen här,så kan Ni se var vi skall vara och hur det ser ut, för några av oss så kommer vi sova på slottet, men vi kommer lägga all tid i stugan, alla får eget rum.

Det kommer bli 3 kanon dagar varav 2 dagar med lokalguide, så det finns utrymme för en häftig fiskeresa där vi alla kommer få njuta av både god mat, trevligt sällskap och några öringar per skalle.

Med guide på plats kan även jag njuta lite av resan och fiska och testa mina kustflugor, vem vet kanske vi får vara med om en större havsöring, för det är just det jag letar efter med större flugor.

Ps några kvar att snacka med och Er når jag i veckan, då jag inte skall åka iväg närmaste 7 dagarna.

Tight Lines
Christopher