Tankar, idéer, tekniker och teorier.

För Er som följer mig lite, så vet Ni att jag gärna lägger en del tid på att testa och utforska olika idéer och tankar som jag får.

En orsak bland flera är att vi är rätt färgade av en hel del gamla teorier och principer kring vad som gäller vid flugfiske i allmänhet.

Skall man sen ta klivet över och översätta dessa till kustfiske med fluga, så blir nog en hel del mer ifrågasatt efterhand om man har det sinnelaget som jag har.

Räcker att börja med att titta på kastteknik i allmänhet, så kan vi se att mycket bygger på traditionell flugkastningsteknik, det är först nu på senare år man mer och mer kan hitta både forskning och teorier som bygger på distanskastning och att olika stilar är helt ok.

För min egen del så betyder det här jättemycket, då jag utvecklat min egen stil genom åren och har hittat på ett par finesser som jag inte ser att andra använder på kusten.

Av praktiska skäl så försöker jag nyttja vinden optimalt när jag är ute på kusten, även om den ofta inte alltid kommer från rätt håll eller blåser på samma vis längs hela sträckan jag är ute och fiskar av.

20140502183749 (4) (1) (2014_10_05 15_15_35 UTC)

Skall man sen göra en massa långa kast över en fisketur, så letar sig det omedvetna muskelminnet efter att göra det så ekonomiskt som möjligt.

Därav har jag utvecklat 4 saker i min kastteknik som jag tror jag är ensam om och som jag kort kan nämna och förklara lite kring.

Dubbeldraget med ett extra lyft av linan i bakkastet.

Då jag inte använder linkorg vid mitt kustfiske, så tycker jag om att hålla extralinan i två till tre extra öglor för att ytspänningen, ström och vågor inte skall ta udden av mina kast.

Utöver linan jag håller så tycker jag om att göra ett extra lyft av lina i bakkastet som bidrar med att jag kan skjuta mer lina och få till riktigt långa kast.

Den handrörelsen läggs in mellan det näst sista dubbeldraget i bakkastet strax innan jag påbörjar framskjutet av linan

Underhands kastet i bakkastet vid kraftig vind.

På en del filmer så ser Ni hur jag i princip matar lina genom att göra en slags storloop av linan där jag i bakkastet gör ett underhandskast och i framkastet gör ett överhandskast.

Orsaken till detta är att jag vill undvika att vinden trycker ner linan så att jag inte hinner få ut tillräckligt med klump för att skjuta iväg.

Till detta så lägger jag att i fram kastet så skjuter jag linan uppåt, gärna med en större öppen linbåge så vinden får tag på linan och drar iväg allt mer än om jag skjutit iväg med en tight linbåge.

Handvridningen när jag kastar baklänges.

När vinden kommer in från höger så kör jag egentligen två varianter av kast beroende på vindstyrkan och vinkeln.

Är det inte allt för stark vind så läger jag ner underhandskastet i sidled  i bakkastet och gör ett traditionellt överhandskast i  framkastet. På detta vis kan jag hålla linan ifrån mig tillräckligt för att inte fastna i kroken, till detta så låter jag bakkastet drifta lite i sidled i vinden för att sen skjuta linan i framkastet.

Är vinden för stark så får jag som så många andra kasta baklänges, fast med den skillnaden att jag vrider handen 180 grader vågrätt, så att tummen slutar i riktningen av mitt framkast, dvs i normalställning som om jag kastat framåtvänd.

På detta vis kan jag utan större ansträngning sträcka hela linan även om jag kastar baklänges.

2015-09-23 10.26.09

45 Graders Liggande linbågar vid vind över 10 m/s.

Som så många andra kustnördar så händer det att jag är ute och flugfiskar när det blåser 10 m/s eller mer, utmaningen är som vanligt att även om man kastar i medvind så tillåter inte vindstyrkan att man försöker kasta med överhandskast i bakkastet, det blir tvärstopp eller så kan det vara svårt att få ut tillräckligt med klump för att skjuta lina.

I de fallen så gör jag underhandkast i bakkastet på tvärs av vinden , så jag precis får ut klump ock lite running line för att sen i framkastet skjuta högt och öppna upp kastet i 90 grader, så att jag slutar med spöspetsen i vindriktningen.

Det som sker då  är att man får en gigantisk öppen linbåge i 45 graders vinkel som funkar som ett stort segel, när väl vinden får tag i detta så drar den utan problem iväg med allt, så att du får ut hela linlängden och lite till.

Prylar, flugspön och linor

Lägger man sen till hårdvaran så som spön och linor i rätt kombination, så sliter det inte längre på axlar och leder när man väl är ute heldagar eller i tuffare väder.

Lite som att tänka Judo istället för Sumo , dvs man använder vinden till ens fördel snarare än att försöka övervinna naturkrafterna genom att ta i.

I min roll som guide så har jag glädjen av att träffa många kustfiskare av olika kalibrar, därmed får jag också testa och känna på allt som folk fiskar med på kusten.

I det stora hela så kastar jag full längd med alla spön jag har fått testa, får bara tajma in tempo och kastteknik till hur spöet uppför sig.

I många fall så springer jag på vad jag kallar ”det tunga artilleriet” dvs spön och linor som är både superstyva och tunga, där spöet upplevs som en påk eller styv pinne och där klumpen på linan väger så mycket att man nästa inte vågar få ut hela ur toppöglan innan man skjuter.

Dessa spön tillhör en rad av de mer kända märkena och som lever gott på den tradition det finns inom flugfiske.

Tar man sen tag i ett A Jensen Spö så är det som att få ett fjäderlätt färdigkokt spagetti i handen , det är verkligen som A och Ö i skillnad.

cast2cast4

Hur har det kunnat bli så här?

Ja skall jag våga på mig att svara så styr tradition mycket inom flugfiske, där är olika grundprinciper i hur spön skall uppföra sig.

Några tänker på hur fort ett spö skall räta upp sig andra tänker mer på hur kraften skall överföras från spö till lina, en orsak som styr om det skall vara styva eller mjuka spön till fisket.

Skall vi titta lite framåt , så kan vi se att utvecklingen går mot kortare och lättare spön för kustfiske
Därtill skall läggas lägre kastvikter på klumpar och linor som utan ansträngning vänder över även i måttlig motvind upp till 4 m/s.

Det handlar inte längre om att behöva ta i, eller trycka till för att få långa kast, utan håller man sig till grundprinciperna inom kastteknik och dubbeldrag, så kan alla lätt prestera kast på 25  till 30 meter med lite träning.

Vill man sen ta klivet upp och kasta längre, så får man jobba med olika lösningar på hur man skall hantera löslinan, som ofta är den boven man har som trasslar till det när man väl vill kasta långt.

Låda på magen mm använder jag mig inte av och kommer inte jobba med den lösningen heller, där finns andra innovativa sätt som jag tycker täcker mina behov på ett bättre vis.

Där kommer också nya produkter på marknaden snart som skall bidra , det återkommer jag med efter att fått testa klart vid tillfälle.

För min del så är det nästan som att försöka minimera antal prylar jag har med mig, håv är en pryl jag lagt av helt med på gott och ont, mest på gott.

Delbar vadarstav har jag med mig ibland, numer är det snarare ett kamerastativ som jag har med mig, går också att använda som vadarstav om man är försiktig.

20140613125640 (2 (2014_10_05 15_15_35 UTC)

Upphängarfluga till kustfisket.

I min vänskapskrets så är det en del som bara fiskar med upphängare vid kustfiske, att inte fiska med upphängare är för dessa kollegor inte ett alternativ.

Statistiken de uppvisar gör också att man nog skall ha lite respekt för det här då det visar sig i olika sammanhang att de får fisk när andra inte får fisk och då har skillnaden mellan olika flugfiskare bara varit upphängarfluga eller inte.

För min egen del så tycker jag det trasslar för mycket , därför jobbar jag med att hitta fram till en lösning som både tillåter en sk glidknut och som tillåter att man slipper så mycket trassel som möjligt.

Där finns också olika teorier med hur kort eller lång upphängartafsen behöver vara, med en oro från en del för att öringen skall hugga tvärs över huvudtafsen om upphängarens tafs är för kort.

Tycker att jag hittat en lösning som jag skall fiska med en lite längre tid under olika omständigheter.

Niboronesilver

Helt klart är att jag på detta vis kan testa flera flugor mot varandra och därmed vaska fram en bättre statistik , då vi all vet att vi tenderar får fisk på den flugan vi fiskar med.

Vi får väl se om avundsjukan triggar öring eller om öringen likväl hänger på samma fluga oavsett position.
Vem vet kanske kan en häckla funka eller bara se vad som händer med olika streamers i olika storlekar.

Jag experimenterar en hel del med olika intagningshastigheter vid mitt kustfiske, så här långt så tycker jag mig se ett mönster i att vi troligtvis fiskar för långsamt även när vi fiskar fort.

Vi skall kanske tom fiska ännu fortare i sk turbofart, nått man inte kan uppnå med spöet under armen ,utan som min sk släpteknik eller regelbundna spölyft bara kan åstadkomma.

Hastigheten blir än mer viktig om man fiskar med stora flugor , speciellt om man vil ge sig på att få större öring vid sina kustturer.

Stämmer de principer jag testar framöver, så är jag rätt övertygad att jag tid nog får en storöring på detta vis.

Skall man se till motsatsen för att få stora öringar så är det smått och superlångsamt som gäller.
För min del så skall det vara fart på, jag fixar helt enkelt inte att fiska långsamt.

MAH00559(2)

Flugfiske i sommarvärmen

Det är många som pausar sitt flugfiske under sommaren av olika anledningar trots att juni många gånger är den toppmånad då öringen är som finast men svårfångad och rörlig här i Skåne.

Det man skall tänka på är att passa på med olika turer på kusten och fiska av kända favoritplatser på olika perioder , för att fånga de öringar som kommer in och jagar på våra kustpartier under sommaren.

Letar du runt och ser vad du skall leta efter så är det djupare vatten och gärna strömsatt för att öka chanserna till en öring.

Själv gillar jag fiska på dagen i strålande sol efter de havsöringar som jag kan se på olika platser, en typ av sight fishing som är superhäftig även om det är lång mellan öringarna.

När man väl ser en silverpil som far iväg eller vänder, så börjar man fiska av sträckan omsorgsfullt.
Inte ovanligt att det spänner till i flugan och man får drilla en fin sommaröring medan man vadar runt i tunn T-shirt och vadare.

Vid dessa turer så har jag spänt på ett bra bälte så jag kan lägga vattenflaskor på insidan av mina vadare utan att de trillar ner i benen, finns även plats till allt annat som jag normalt har i jackan.

spook-stalker-target-pike-combo

Ta gärna med lätt matpacke , kaffe och frukt i vadarna, så kan man vada på tills man ser en öring.
Glöm inte solskydd och keps, blir det för varmt så kan du blöta din keps och sätta den på huvudet.

Vadar du grundare än upp till knäna, så kan du nöja dig med badbyxor istället för andasvadare.
Fiskar du över badkar och sandbotten så hittar du dessa öringar ca 20 meter innanför den mörka kanten ut mot havet, nära botten.

De står gärna i skydd av en liten upphöjning och tjuvtittar, inte alltid de största men en 50 öring med toppfulton räcker långt.

Gädda och multe är två andra firrar du kan springa på om du har tur, mer vanligt är Id som du tydligt kan se på den V formade stjärten.

Torsken och regnbågen har mer varit kvällsbonus för mig och då i första hand på sydkusten.

Spegelblanka kvällar utan vind kan vara grymt giftiga tillfällen att dra en fluga i ytan, har du tur kan du tom hinna se hur vattnet bågnar bakom flugan innan tillslaget, använd gärna min släpteknik från land.

Vill du höja dina chanser till storöring så föreslår jag Syd Fyn , Stevns och Mön med fokus på Mön om du inte vill resa så långt.
Orsaken till att dessa platser levererar är i första hand både vattenkvalitet, men också att det är djupt nära land.

För min del så skall detta filmas framöver med de linsfilter jag väntar på, tanken är att kunna visa med hjälp av linsfilter hur öringarna sticker iväg nu när jag traskar runt på mina sandbottnar i Sverige och Danmark.

MAH00819(4)

Kommer snart även skaffa en speciell drönare som jag väntar på för att få liten annan typ av filmer som jag tänker dela med mig av framöver.

Tycker det är superkul med att filma på olika vis, en del andvänds vid kurser eller visas vid föredrag och resor , men det mesta lägger jag ut här och på Youtube.

Orsaken är att jag kommer fiska mer i Danmark och då på Fyn under hösten, då jag i mitt jobb också kommer vara iväg på ett annat vis.

Det som intresserar mig är högre salthalt, ström och badkar samt en annan botten och strandgeografi än den vi har hemma.

Gräver man ner sig i olika saker kring kustfiske i Sverige och Danmark, så kan man rätt snabbt se att där är större skillnad än vad vi tror kring allt ifrån salthalt till sk fjordfiske och därtill hörande utseende på våra kustlinjer.

MAH00840(3)

Vi har gudomligt fina fiskeplatser i vår närhet som man lätt når med ett par timmars bilresa, väljer man sen att stanna en dag eller två så kan man få vara med om fiske som vi inte kan drömma om här hemma i Sverige.

Min förhoppning är att få filma det här i olika sammanhang dels med mig själv som aktör ,men även med de olika gäster och deltagare jag har med på mina kommande resor.

Redan nu har flera anmält sitt intresse, så jag kommer i juli skriva en längre artikel om kommande resmål och därefter en träff i september för att sen i oktober november genomföra dessa fiskeresor i gott sällskap.

Avslutningsvis så har jag fyllt på min shop med nya och fler spön , allt som finns i shopen har jag hemma, då jag har som princip att skicka det mesta inom 2 dagar och med undantag inom en vecka, har du extra bråttom , kan det lösas också.

Allt jag säljer använder jag själv, därtill så testar jag också de olika prylarna , så jag kan stå för det jag erbjuder mina kunder och gäster vid guidningar på kusten.

MAH00840(9)

De brister jag upplever återkopplar jag , då man aldrig skall vara nöjd, tex så kommer det en ny vadarjacka med de synpunkter jag själv och andra kustfiskare upplever, skall bli skoj när den nu kommer till hösten.

Sheetah spöet med Target rulle är ett mycket uppskattat spöpaket till de kunder jag förmedlat dem.
Helt klart ett paket, som jag nu valt att även kombinera mitt eget favoritspö Spook Stalker med.

Där finns även paketlösningar för de som väljer att hänga med på en resa eller som väljer en guidning på kusten, allt för att kustfisket skall bli en så optimal upplevelse som möjligt.

Bjuder på tips och trix även om du inte handlar, helt enkelt för at jag tycker det är skoj med flugfisket
Där finns havsöring så det räcker , ingen anledning till att vara allt för hemlig eller till att inte dela med sig av sina kunskaper.

Till syvende och sist, så är det för skoj skull, en hobby som ger mig pesonligt utlopp för både glädje och passion.

Passar på att önska Er alla en trevlig midsommar
Christopher

PS, sticker själv till Mön en dag eller två nästa vecka om vädret tillåter, måsta bara testa lite innan midsommar.