Cheetah-Spook eller Slate spö för kustfiske ?

Det är lite lyx faktiskt att få klämma och känna på en rad flugspön för kustfiske, att därtill få pröva olika märken genom åren gör att jag idag kan anpassa kaststilen till hur ett spö uppför sig.

För den skull så blir det nästan som att alla har sin personlighet, lite som hur man ibland måste bemöta olika personer på olika vis.

Av den anledningen så tycker jag om jag skall vara lite seriös, att det handlar inte lika mycket om vad som är rätt eller fel för kustfiske.

I grund och botten så kommer vi alla från olika håll och fått lära oss lite olika sätt att kasta och tajma våra kast.

Därför är jag mer övertygad idag om att vara tillmötesgående för vad som känns rätt och skönt, inte nödvändigtvis vad som är rätt eller fel.

spook-stalker-target-seatrout-combo

Skall jag vara lite mindre seriös , så har jag självklart en egen uppfattning om vad som är rätt eller fel i spövärden, men det behöver man inte bry sig så mycket om , då vi alla har lite olika uppfattningar och principer  som styr våra val, och tur är väl det.

Tänk om vi alla tyckte det samma och gjorde det samma, eller ännu värre måste tycka det samma eller måsta använda det samma.

Nä, vi skall vara glada över mångfalden och att det finns en uppsjö av alternativ, skulle vara rätt tråkigt om det bara fanns ett spö att välja på.

När jag varit ute med en del på kusten som prövar lite nytt så ser jag rätt ofta att de kastar på samma vis oberoende av spöet de håller i handen.

En del gånger så blir det förfärligt fel och inget man kompenserar direkt , utan det blir mer att anpassa rätt spö till rätt kaststil.

Behärskar du inte dubbeldraget så tenderar du ta i mer med spöet och försöker få längre kast genom att ta i, för den skull så finns det även många som kan grunder inom dubbeldraget som tar i, ibland för kung och fosterland.

slate_web

Märkligt nog så kastar jag själv längst när jag ger spöet en chans att hinna med utan att forceras, skall jag trycka till så är det något som sker i det sista momentet av kastet, dvs kl 2 om man gör kast mellan 9 och 3, där 9 är där spöspetsen slutar i bakkastet och 3 är där man slutar i framkastet.

Idag så ser man en del spön på marknaden som är styva nertill och mer flexibla i den övre delen, ett sätt att kompensera för kastteknik antar jag eller kanske bara för att det bygger på olika spöteorier.

Hur som helst så för de flesta av oss dödliga som inte har en doktorsavhandling i fysik, så är vi rätt nöjda som humlan, att det funkar även om det teoretiskt kanske inte är så fulländat.

För min egen del så kastar jag lika långt med nästan alla spön jag prövat , skillnaden för mig ligger i vad som känns bäst ur olika aspekter.

Personligen så tycker jag om lätta och mjuka spön i 8 eller 9 fot med därtill rätt lina och rulle.

När det gäller Spook Stalker, så är det mitt absoluta favoritspö av en anledning,det passar min kaststil perfekt, jag kan lägga kast efter kast utan att ens behöva tänka, spöet är en del av mig på ett magiskt vis som bara kan upplevas för att förstå.

För mig ett trollspö som i kombination med rätt lina och rulle verkligen gör kustfisket till en njutning och lek som man inte riktigt kan jämföra med något annat jag prövat.

Är det då det bästa spöet för kustfiske, ja om du har min kaststil så är det absolut det bästa på kusten, men har du av olika anledningar inte riktigt kommit fram till min stil, så är det säkert något annat du skall ha.

Sheetah spöet är det spöpaket som passar de flesta kustfiskare som letar ett alternativ till kustspö, för min del ett kanonspö som jag gärna fiskar med till vardags och som jag alltid vågar rekommendera kustfiskare, då alla som prövat det har varit jättenöjda.

En viktig orsak till att det tagits emot så framgångsrikt är att jag inte bara förmedlat ett spö, jag har i många fall satt ihop det med Vectorlinan, då jag vet att kombination lina, spö och rulle har en större betydelse för helhetsupplevelsen än vad vi många gånger tror.

Slate spöet är det lite mer styva av de tre , för den skull inte billigast av den anledningen utan mer ett spö som jag vet passar en del av de kustfiskare jag möter som kommer ifrån den styvare delen av kustspön.

Kanske också ett spö som tillåter lite längre kast om du inte helt behärskar dubbeldraget och behöver ett spö som du kan misshandla lite utan att det för den skull tappar i längd.

För min stil ett spö som kräver mer styrka och som förväntar sig att du tar i lite mer i varje kast för att uppnå samma längder som jag har med Spook och Sheetah spön.

Hur skall man då gå tillväga vid sina spöval i framtiden?

Till att börja med har jag bara ett råd och det är att testa, försök fråga i de butiker du har omkring dig om du kan få testa, kanske på öppet köp om det går, prova på en gräsmatta eller annan plats där du kan få känsla för vad som passar dig.

cheetah-target-kit_web

Får du chansen att testa olika spön vid samma tillfälle så kan du snabbt känna och se skillnaden i de kastlängder du uppnår, där finns både märken och klasser på marknaden idag så det räcker, tyvärr en djungel att hugga sig igenom om man bara skall gå på vad andra tycker.

Leta bara efter vad som passar dig och din kaststil , inte vad som är bäst för mig eller någon annan mer prominent flugkastare.

Bli inte förvånad om du kastar bättre med ett 8 fot spö, det är inte längden på spöet som avgör, du skall bara sänka ditt tempo till hälften, så skall du se vad som händer.

Tight Lines
Christopher