Havsöring i sommarvärme

När utetemperaturen väl börjar närma sig de 20-25 graderna i luften, så glesnar det snabbt med kustfiskare längs våra kuster, de flesta slutar redan kring att horngäddorna dyker upp och Mörrums premiären närmar sig.

Själv har jag i många år snabbt dragit ner mitt eget fiske under sommaren, dels för att det varit långt mellan öringar men också för att vattentemperaturen gjort catch and release principen vansklig , då vattnet varit för varmt för att återsätta säkert enligt min mening.

Nu kan jag säga att fisket på sommaren för min egen del är nog bland det roligaste jag gjort på många år, kvällsfiske eller i strålande sol kvittar för min del, båda funkar, dock så har det tidigare varit väldigt vanskligt att trigga havsöringarna till hugg när de är helt insnöade på tobis.

De senaste 3 veckorna har jag hunnit med en rad småturer på kusten med flertal öringar krokade i ett hav av horngäddor, allt på mina Nibor One Sting flugor som fått mig att skiva om en del av mina teorier så här långt.

I många år har jag trott att horngäddorna inte kunde simma ikapp mina vanliga flugor, och att havsöringen alltid är snabbare än vad horngäddorna är.

Den teorin håller inte längre, då jag tagit in mina Nibor One Sting med högsta fart och likväl krokar jag horngäddor gång på gång, orsaken till detta är att horngäddorna inte tvekar ge sig på Nibor One Sting flugorna, dock har jag lärt mig hur jag skall få en del av dem att inte krokas med hjälp att ett litet enkelt trix jag lyckats lista ut.

Havsöringarna är lika glupska , dock så har jag märkt ett nytt mönster som jag utnyttjat till att på vissa platser kunna dra upp till 8 havsöringar på en tur, en av orsakerna har varit att de samlar sig mellan stora sjok av horngäddor, så horngäddorna och havsöringarna delar upp sträckor mellan sig, samt att kvällsfiske är till havsöringens fördel.

Nibor One Sting

Ja där finns mycket mer att berätta, men nu har jag en hel del filmsnuttar att klippa ihop med olika turer, så ett medley med lite fiskesnack kan snickras ihop under kommande veckor.

Just nu är jag i Kroatien på jobb, så dessa rader får avrunda maj månad för min del, så här långt kan jag bara summera att jag har nog inte tagit så mycket havsöring på en och samma fisketurer som nu i vår och det var längesen jag fick så många större havsöringar som nu, grymt skoj det funkar så bra som det gör.

Extra skoj att fler och fler specialbeställer olika varianter av mina flugor, tack också för att ni visar tålamod då jag inte alltid kunnat leverera omgående pga av att jag är bortrest i perioder.

Tight Lines
Christopher

ps: bara att kontakta mig om ni har några frågor.