Sommarfiske efter havsöring

Intressant att se hur snabbt vårfisket tunnades ut nu när vi gick in i maj, jag trodde personligen att fisketrycket på kusten skulle fortsätta ett bra tag till.

Den här våren har en hel del fler varit ute och fiskat på kusten än tidigare, många har nog haft en extra chans pga Coronavirusets härjningar.

Mitt eget fiske har delvis begränsats av att jag haft mycket att göra med mina två andra företag, men också pga flera olika guidningar.

Nu när Danmark har varit nedstängt , så har en del valt att lägga sina utflykter ner till Skåne, en del har fått vänta lite pga av väder och vind.

Majfiske i strålande sol

Självklart får man ta hänsyn till FHM regler kring hur vi skall förhålla oss till varandra, inte speciellt svårt att hålla spöavstånd till varandra när jag guidar.

Glädjande nog så finns det en hel del öring på kusten, bara man tar sig tid att komma ut trots olika små hinder på vägen.

Flugfisket på kusten blir inte mycket bättre än nu under sommarmånaderna, ett fiske som allt fler upptäcker och inser är väl värt all tid man lägger mellan olika turer och tider på dygnet.

Det går att fiska havsöring dygnets alla timmar, även när barnen och frun ligger på sandstranden medan du fiskar av lite olika hotspots eller bara går och letar efter en silverblixt i vattnet.

Bornholm Maj 2019

Har du turen att se en havsöring , så sticker de ofta inte så långt, ibland kan du även se dem simma förbi dig i lugnt tempo, inte alls så skygga som man gärna skulle tro.

Mina Uv flugor och Mickebassen är flugor som gärna triggar till hugg i solen, går du över till bruna flugor, så kan du mycket väl fiska med dem också, gärna kvällstid.

Har du många horngäddor där du fiskar, så rekommenderar jag att trycka in hullingen på kroken, så går det snabbare att bli av med en krokad horngädda.

Kvällsfiske

Havsöringen tenderar att bara smälla på speciellt när flugan landar speciellt i strålande sol och en lätt krusning i klart vatten, annars så är det mer vanligt de följer med in och tar flugan i en paus eller mitt framför en horngädda.

Försök gärna fiska i mellanskiktet av vattnet dvs en 30-40 cm ner med hjälp av en IM lina eller tom en sjunklina, så kommer du under horngäddorna, tro mig havsöring finns där också och känner pressen av alla horngäddor.

Vid en av mina turer på kusten så fick jag nyligen hjärtat i halsgropen då en säl kom som en torped in mot där jag stod och fiskade, det visade sig att den jagade en horngädda som flydde genom att hoppa flera gånger.

När väl jakten var över, så såg sälen att jag stog där 4 meter ifrån den, vilket fick den att simma ut en bit och titta upp med horngäddan mellantänderna.

Kunde inte låta bli att ropa till den, ” ät så många du vill, så tar jag hand om havsöringarna”, många anser nog sälen förstöra flugfisket, jag har däremot upplevt bättre fiske när säl trycker in havsöringen på grunt vatten.

Mina testflugor och guidningar rullar på mellan allt annat jag jobbar med, tids nog så kommer det fler öringar på dessa nya flugor, skall bli spännande att testa dem under mitt sommarfiske nu en tid framöver.

Tight Lines
Christopher