Dags för lite semesterfiske

Äntligen är det dags för lite ledighet, efter en rätt hektisk vår på många vis, helt lätt har det inte varit i all turbulens, men fiske har det funnit lite tid till.

De senaste 3 månaderna har verkligen flugit iväg, samtidigt har också fisketrycket varit högt en längre tid, märks tydligt folk varit lediga mer.

För min egen del, så är det dags för så kallad egentid, tid att fiska lite mer och fortsätta med testning av både, spön, linor och nya flugor.

Sommarfiske med räka

En stor del av min tid har gått till att färdigutveckla mina nya testflugor, det har också inneburit en hel del turer där olika varianter har testats minst sagt brutalt.

I början när jag kom på de principer som jag skulle använda, så var det rätt vanligt att flugorna bara höll ett par kast, för att senare nu klara ett helt fiskepass.

Fortfarande är det så att de inte är helt på plats, men det är mer mindre justeringar som skall till, för att lösa det sista kring hållbarhet och teknik.

Varför lägger jag då så mycket tid på det här och vad är det jag hoppas uppnå med dessa nya testflugor?

Ja, det är en fråga jag själv funderat en hel del på, en del av svaret är att jag vill utforska vad det finns för möjligheter med dessa testflugor.

Sommarfiske med räka

Självklart så finns det även en baksida på att använde dessa testflugor, men en del av testet är just att testa raka motsatsen till det jag vet fungerar.

Dels så finns det en sk magkänsla att detta kan bjuda på en del intressanta överraskningar, redan så har det levererat fina firrar , men jag tror det kan leverera eller lura än större öringar om jag har rätt.

Jag tror också i kombination med en upphängare, så skall det bli skoj och se vad som händer när jag fiskar dessa ihop eller med olika kombinationer.

Där finns också en dimension av att just under sommarperioden så snöar havsöringen helt in på tobis och kungstobis på en del kända platser

Jag har vid sådana tillfällen haft havsöring som jagat tobis kring benen på mig och där de bara följer efter i bästa fall en vanlig fluga eller tobisfluga.

För något år sedan så fick jag vid ett tillfälle se kungstobis i stimm komma simmande superlångsamt, nästa så de tog still, detta lilla stimm gjorde otroligt starkt intryck på mig me dess färger och hur de rörde sig i solen.

Därefter har jag försökt efterlikna dessa stora tobisar med olika större flugor som finns, dock så födes iden att göra dessa testflugor istället.

Havsöring på testfluga

Nu vet jag att de fungerar, den första prototypen krokade en öring för ett halvår sedan, sen dess så har jag som bäst fått en öring på 3,6 kg och ett par andra runt 60 cm.

Testflugorna fungerar, just nu håller jag på med olika färger och olika material som skall efterlikna dessa Kungstobisar och större tobisar i havet.

Får väl öppet erkänna att jag snöat in på dessa större testflugor ett tag nu, detta har gjort att jag testar olika linkombinationer och spön tillsammans med olika testflugor för att få fram bästa kombinationen för bra fiske.

Kastlängden är imponerande, i en del kombinationer så talar vi om 30 meter och mer, även på större testfluga utan att de spinner eller låter som en bålgeting på dåligt humör i luften.

Juliöring

Jag har även lärt mig en hel del kring varför vanliga flugor ser ut som de gör och varför en del kända flugor är designade som de är, materialmässigt så finns det mycket mer att berätta, men det kommer vid ett senare tillfälle.

Nu får vi hoppas sommaren kommer tillbaka och dessa grådagar med åska och regn upphör, jag längtar efter sol och värme igen, gärna lite högre vattenstånd och behagligare vindar.

Nu har jag 3 veckor framför mig i juli där jag skall iväg på lite äventyr som jag kommer att dela med mig av nu framöver, grymt skoj och grymt taggad, underbart att få vara så här ivrig efter att få testa vidare.

Var rädda om er och njut nu av lite ledighet, så ses vi säkert framöver när väl all pandemi fått stöka färdigt, tänk på att hålla spöavstånd oavsett var ni fiskar.

Tight Lines
Christopher