Små flugor till kallt flugfiske

C&R 2020

Ja, då är flugfisket efter havsöring säsong 2020 officiellt öppet här i Skåne för alla oss som gått och väntat på att få komma ut efter all julmat.

Kan väl lugnt påstå att flugfisket nu är större än spinnfiske längs sydkusten, rätt skoj och se alla som stod ute den 1 januari längs hela kusten.

På en del platser var det nog fler fiskare än fiskar på plats, så det finns nog anledning att hoppa över de traditionella platserna ett tag fram över.

Själv så tog jag mig ner på ett par platser som ligger lite mer emellan där alla står och fiskar, tursamt nog så fanns det också lite öring på plats.

Rosa Märla

I år så fiskar jag med lite andra flugor än mina egna favoritflugor, dels för för att utvärdera och testa fler flugor till kustfisket.

Dels för att se vad som funkar och inte funkar, så här tidigt på säsongen när vattnet är under 5-6 grader längs vår långa Skåne kust.

Jag har även varvat mellan både flyt och intermidia och kan lugnt konstatera att flyt har bättre ”flyt” med att få fisk på flugan.

Detta är inget nytt för mig iof , men jag tycker helt klart att skillnaden är för stor för att ignoreras enligt min mening, varför det är så får vi fråga öringen.

En kall fiskedag på kusten

Jag har en personlig teori som jag absolut inte gör gällande för att vara en sanning, kanske mer en ide som jag tror kan bidra till fler havsöringar på kroken.

Ni som följer mig har kanske märkt hur jag lekt med olika storlekar antal flugor över tidigare säsonger.

En slutsats är att små flugor fångar också havsöring, så är fisket trögt är det långt mellan öringarna så har jag följande tips värda att testa.

Fiska med märlor eller räkor i skrikande färger, typ gult orange eller rosa om du vill variera dig från andra flugor du annars kör med.

Panic Shrimp Pink

Använd flytlina och ta hem flugan långsamt och i max 10-20 cm långa drag som du gör så långsamt att du har direktkontakt med flugan hela tiden.

Leta fiskeplatser som inte är lika besökta som de vanliga platserna, leta gärna emellan eller gå 100-150 meter åt sidorna och fiska av längs med kusten.

Kan du stå på land och fiska av vattnet, så är det absolut bäst att göra oavsett hur grunt du trycker det ser ut att vara.

Använd gärna minst en spölängd tafs, den måste inte vara taperad eller i fluorcarbon om du tycker det är dyrt.

Hot Spot Shrimp Yellow

Pausa intagningen då och då, känner du att det stramar som om det var ström som tog flugan, känn då efter genom att lyfta spöet långsamt.

Har du då tur att det är en öring som tar super försiktigt, då ökar chansen till att du krokar öringen än om du skulle dra i linan istället.

Vill du pröva två flugor samtidigt , ja då skulle en Ice Loppen och en liten räkfluga i skrikiga färger vara ett bra alternativ.

Flugfiske efter havsöring på kusten kan bitvis vara svårt och tufft, men det är också det som gör det roligt, testa dig fram , plötsligt händer det.

Ice Loppen

Till sist vill jag bara be er om att vara rädda om våra havsöringar som vi möter på våra fisketurer, sätt gärna tillbaka, det du inte själv äter upp

Själv behåller jag max 6 öringar per år, som jag huvudsakligen gravar eller röker till födelsedagar eller högtider.

Fisketrycket ökar mer och mer, vi får också hit fler duktiga fiskare från våra grannländer, därför är det viktigt vi alla tänker på hållbart fiske.

I filmen nedan kan du se en blind utlekt havsöring som följde efter en fluga in under min spötipp och hängde kvar en stund.

Passar på att önska alla en god fortsättning på 2020 , inte helt omöjligt vi ses därute eller att du ser en filur som jag, på en konstig plats längs kusten.

Nu kommer det enl smhi ett par riktigt kalla dagar med nordlig vind, vilket en del anser vara det sämsta vädret för fiske på kusten.

Frågar du mig , så är det all anledning att passa på när andra stannar hemma, vem vet kanske står det en fin blänkare och väntar.

Skitfiske på Er
Christopher
Flyfish4fun.se