Havsöring i motvind

Den ena blåsiga dagen efter den andra och däremellan en och annan mindre blåsig dag, med därtill hörande extremt lågvatten, nästan så man önskar sig en riktig vinter.

För den skull skall jag inte klaga, det finns öring på kusten så det räcker, dock håller de till på lite annorlunda platser än vanligt, dels beroende på att många platser inte alls ser ut som de gjorde förra året.

Nu när det pendlar mellan högvatten och lågvatten så passar jag ofta på att trampa runt på både nya och gamla platser för att se hur de ser ut, i år så är det bra mycket botten material som faktiskt har flyttats runt, mer än vanligt, så det kommer definitivt finnas öring på nya platser i år.

Den Hvide Prins

För ett tag sedan så var jag runt på en gammal plats där jag fick leta igenom ett större område efter havsöring, efter ett tag så stod det två öringar på en plats som jag normalt sett inte brukar hitta dem på.

För ögonblicket så passar jag även på att fiska med en rad olika flugor som jag dels har fått tips om, men som också har de egenskaper jag tycker borde fungera och trigga havsöringen på kusten just nu.

Orsaken till att jag fiskar med andra flugor är för att se vad som fungerar och för att det skall finnas lite alternativa flugor för de flugfiskare som inte tycker de har flugor nog i sin flugfiske ask.

Detta referens och testfiske är jätteroligt för mig att utforska, jag passar även på med en del andra kända flugor som helt klart inte är lika intressanta för havsöringen just nu av olika anledningar.

januari 2020

Skall väl passa på att tacka för den feedback och olika fiskehändelser som folk delar med sig av, bra för statistiken och insikten i vad som funkar och inte funkar på våra kuster i Sverige och Danmark.

En sak är säker, det behöver inte vara så komplicerade flugor till havsörings fisket, men vi skall alla ha respekt för att den finns folk som hellre binder flugor än flugfiskar och så skall det också vara.

Det är roligt vad mycket mer besök jag får och frågor från olika håll, skoj också att jag får förtroendet att dela med mig av mina kunskaper till både nya och gamla kusträvar, alla får svar även om det ibland kan ta en dag eller två.

I Motvind på kusten

I min senaste fisketur så blev det lite film i motvind och stark sidovind, det vanliga är att vi fiskar tvärs eller med vinden, när vi ibland kanske borde fiska mer i motvind eller snett upp mot vinden.

Jag har lagt lite tid på att gå mot vindriktningen istället för som många av oss, gå med vindriktningen, allt började med att jag på några ställen hade strömmen i rakt motsatt riktning än vinden.

Visst är det både svårare och tuffare att fiska i motvind, men kortar man ner all lina man har ute, så funkar det bra med att få ut lina så det går att fiska av mer effektivt och att flugan kommer från rätt håll där öringen står i strömmen.

Brun fluga och Kobberbasse

Jag vågar nog påstå att flugfisket i år kommer gå till historian om vi inte får mer vinter än vi har nu, visst blåser det mer, och visst kommer vi ha både ebb och flod på kusten, men detta betyder också att öringen helt klart kommer vara mer på hugget än om det varit kallare i vattnet.

Den här milda vintern har redan producerat en rad fina havsöringar både på västkusten , Östkusten och över på Fyn och Stevns, orsaken är kanske inte konstigare än att vindarna varit bättre för flugfiske på dessa platser än här på sydkusten.

En annan orsak kan också vara att det är bra mycket mer folk ute på alla kuststräckor än vanligt, också långväga gäster som haft fantastiskt fiske på våra kuster.

Nibor one silver

Tänk bara på att det behöver inte alls gå långsamt med intagningen av flugan för att havsöringen skall vara intresserad nu, havsöringen vandrar också runt mer just nu, så det lönar sig att stå och nöta lite på olika platser som till att börja med kan upplevas helt tomma på havsöring.

Just nu så fiskar jag med en rad olika småflugor, men för den skull så behöver inte dessa småflugor fiskas hem långsamt hela tiden , små flugor kan också tas hem fort.

Havsöring vill ha variation på hemtagningen, bäst är om det finns några pauser inlagda när du tar hem flugan, oavsett om du tar hem flugan fort eller långsamt, se bara till att det inte är samma fart hela vägen in till spölyftet.

Skitfiske på Er
Christopher

Jo förresten, en sak till ,snart är det officiellt med mitt fördjupade samarbete med A Jensen här i Sverige, mer om detta senare.