Snart så börjar förbudstiden i Skåne.

Ja då är vi snart där att 2016 års havsörings säsong snart är slut här i Skåne.
För många av oss så börjar en period där vi funderar lite på hur vi skall överleva fram till 1 januari.

Konstigt nog så har vi inte så bråttom ut på kusten när vi väl kan , utan det är när det är förbjudet att fiska efter havsöring som vi inser att vi behöver hitta alternativ till fisket.

Men vad skall man göra, ja en del väljer att fiska vidare efter andra arter så som regnbåge på kusten, inget jag rekommenderar även om det är helt lagligt att gå ut och fiska efter andra arter.

received_635804093253428

Andra alternativ som dyker upp är att träna upp sin kastteknik på olika vis ,så att man når längre och längre.
Étt ypperligt tillfälle att ge sig på dubbeldraget  som genast tar dig upp i 25 -30 meterklubben om du tränar rätt.

För många så infaller en tid då vi gärna binder flugor och vässar våra kunskaper kring var och hur man skall fiska för att öka sina chanser på kusten.

För några av oss så blir det resor till Bornholm eller Danmark i övrigt , allt ifrån att bara åka över på en dagstur till att lägga dagar på olika platser.

received_10154036879579107

Flertal platser når man på ca 1.5 till 2 timmar från Malmö, I andra fall kräver det en båtresa till Bornholm med både bil eller bara som fotgängare.

På Bornholm är det Hvide Odde och Sorthat som är väl värda en dagstur , tar du dig väl över till Danmark är Stevns det närmaste.

Vill du över till Fyn nås en massa bra platser på 2 timmar, vill du ha riktigt bra fiska på andra sidan snabbt så är det bara att stanna vid brofästet till vänster på Fyn, en plats lika känd som Engelska bryggan här hemma.

received_10154036879784107

Ja det finns en hel del mer om man vill lägga lite mer tid , själv har jag varit över en dagstur för att titta på en rad platser jag hört mycket om , men som jag inte besökt tidigare.

Två turer till så har jag nog varit på de flesta kända platserna runt Fyn, vilket ger mig en förståelse för hur de skall fiska och när det är som bäst.

Passar på att tacka Ferry som följde med över, det blev 70 mil på 10 timmar och 4 nya platser som alla skall återbesökas när tiden är rätt.

received_10154036880199107

Som vanligt så är det inte bara att få en plats på kusten, det är som vanligt viktigare med var man kan parkera utan att bli bortkörd.

Det är också viktigt att hitta vägarna ner på kusten, då flera platser har parkeringsförbud som blockerar att man står närmare än 500 meter.

I andra fall så får man ta sig fram i ren björnbärs skog som garanterat tar sönder dina vadare om du inte vet vad du gör.

IMG_20160829_184857

Ja det finns lite att tänka på, men gud var fint det är på Fyn, inte bara miljö och arkitektur , utan en  vattenkvalité som fullkomligt myllrar med mysis , småräkor och andra små betesdjur för öringen.

Vi har helt enkelt inte den mångfalden här hemma, lägger man sen till att man slipper slemtång och gröna alger så börjar en del förstå att det kristallklara vattnet håller en helt annan kvalité som inte kan jämföras med Skåne.

Här hemma har jag lagt mycket tid på mina nya flugor för kustfiske, där jag dels håller på med ett par större flugor samt där jag hittat ett nytt material som jag bygger en del flugor på.

20160829_104020

Gemensamt för båda är den grundstomme som Ni finner i min förra artikel där jag visar hur jag binder mina större testflugor.

Nu har det provkastats med både flyt och intermidia linor i klass 7, en klass som jag tycker skall räcka för att få ut flugorna i den sk 36 metersklubben.

Minimikravet är 27 meter, allt under är för tungt i mina ögon , men kanske inte i andras.
Erfarenhetsmässigt har det varit riktigt skoj på många vis.

20160829_103958

Redan nu kan jag säga att de två spåren skall vidareutvecklas, då jag funnit fram till två principer som jag skall finslipa och snygga till lite mer under kommande säsong.

På mina testturer så har jag träffat en del kunder till min webb shop, det tar en stund innan det visar sig att de fiskar med mina flugor eller använder polar chenille i olika färger.

Gemensamt för alla är att det visar sig komma upp flertal stora öringar några uppåt 5 kg på allt i från rosa chenille till silverflugan, det visar sig också att ju mer slitna flugorna är desto mer fisk fångar de.

20160829_103944

Passar på att tacka alla som delar med sig av info till mig , och för en del foton jag fått se, kan bara säga att där finns många duktiga kustfiskare som jag gärna lyfter på hatten för.

Nu har jag hunnit igenom det gamla gardet och några till av de som skall med på fiskeresa i oktober, har några till jag skall tala med, men redan nu så kan jag säga att det paket jag fått ihop på Fyn blir kanon.

Jag räknar med att vi blir minst 8 personer och kanske så många som 11 vilket är maxgränsen.

2016-09-04 16.48.40

Det gör nu att jag valt lägga till en lokalguide på Fyn som skall vara med oss i två dagar och visa vad som finns bakom varje sten som är värd att fiskas på.

Där är mer till guidning än att bara känna till en platser på kusten, det gäller att veta var, när och hur ner på hotspotsnivå för att hitta havsöringen.

Vore det så enkelt att bara veta en kust plats, ja då kan vi nog alla inse att det finns fiskeplatser på princip alla kust platser runt vår långa land.

Skall det fungera , så behöver man veta när på året och i vilka vindar det är bäst, lägger man sen till sötvatten och saltvatten så vet de flesta västkustfiskare hur viktigt detta är.

Avslutningsvis så vill jag bara säga, passa på att komma ut de sista dagarna fram till 14 september, där finns öring på kusten och trots 18 gradigt vatten så är de inne kustnära, ibland bara 10 meter ut.

Pröva gärna min släpteknik eller sätt på en räka om du skall ut, båda är säkra tips i varmt vatten.
Hoppande öring kan du se på många platser på sydkusten.

Nu är det inte längre västanvind som styr, skönt nog att komma ut och få vinden över rätt axel.
Själv hinner jag nån snabbtur till på kusten innan jag skall iväg och köra lite Scotwork kurser i Stockholm  igen.

Vem vet kanske springer vi på varandra på kusten, ta gärna ett snack om du vill, bara trevligt med alla som jag träffar, tack än en gång för Ni delar med Er av erfarenheter.

Christopher.

Ps Ni som flaggat Ert intresse jag ringer Er i veckan med lite info.