Ny fluga för kustfiske efter havsöring?

Jag har länge funderat på hur jag kan göra en större fluga till kustfisket efter havsöring.
En fluga som samtidigt är lättkastad och som inte snurrar eller häftar sig själv.

Iden började när jag i sällskap med spinnfiskare såg att snittvikten på det som kom upp oftast låg högre än de öringar som flugfiskare fick.

Med detta sagt så är det inte så att alla flugfångade öringar är mindre, det finns det bevis nog för.

Frågan var mer om vad är det som gör att större öringar gärna tar på större drag, hur kan man trigga sk sillätare att ta större flugor?

En av orsakerna till min fundering var de djupkanter som jag länge funderat på att fiska av på kusten, om jag kan få större öring till att jaga efter en större fluga som kan hänga och stå still och röra sig på ett vis som fisk i havet oftast gör,

Viktigt har också varit att den kunde hålla formen av större bytesfisk som tål att synas av havsöringen på nära håll.

Jag har även frågat lite folk i övrigt och fått feedback från utlandet på att nått liknade används till fiske efter havsabbore eller sk Seabass runt England och i Holland,

Så varför skulle det inte funka här?
20150111_215925

Flugan skall också gå på rätt köl och hålla sig 10-20 cm under ytan utan att tvärdyka vid stopp.
Nu har jag i två korta pass efter jobbet varit ute och provkastat och testat dessa flugor.

Jag kan nu konstarera att jag kan få ut fulla kastlängder beroende på fluga , väder och vind, vilket till stor del beror på att flugorna inte utgörs av något speciell vikt eller luftmotstånd, skillnaden ligger i att få ut kastklumpen tillräckligt, så att flugan kan kastas ordentligt.

En annan skillnad är att IM linan i sig ser till att flugan kommer ner under ytan och att flugan i sig sjunker långsamt med huvudet före om man bara låter den ligga på ytan

Nu återstår att testa med ett 8 fotsspö och ändra en del detaljer, sen skall det fiskas ordentligt, till slut är det ju bara havsöringen som kan avgöra om detta är ett koncept värt att använda eller ej.

MAH00186(3)

Vikten har också varit viktig att hålla nere, samtidigt som flugan skall kunna kroka på ett bra vis.
ja kraven har varit många, men viktigast för mig har varit att den skall vara lättkastad oavsett väder och vind.

Sen 1 januari har jag av privata skäl inte hunnit ut och fiskat , nu får jag första chansen till helgen med nya kustfiskare från Danmark som vill pröva havsöringsfiske här i Skåne.

Av alla rapporter jag ser och fått in av vänner så kan jag lätt konstatera att det nog varit den bästa havöringspremiären på många år.

Roligt är också att platser som normalt sätt hållt mycke utlekt fisk, nu helt plötsligt levererar fina blänkare i 2,4 kg klassen och fultonvärden över 1.

Östsidan och sydkusten har verkligen levererat riktiga huggsexor där flera öringar kommit upp på kort tid och i fina storlekar.

Att det till på köpet rapporteras öringar på Fyn med magen full av bläckfisk visar bara hur onormal den här premiären börjat.

20150103_064051

En tur till Stevns i Danmark stundar också över en vardag, samt en del planerade guidningar bådar gott nu när stormen har fått lägga sig

Ja jag ser verkligen fram emot den här säsongen, den känns nästan magisk nu när den milda vintern tillåtit  havsöringen  att äta upp sig.

Det skulle inte alls förvåna mig om det kom upp ett par riktigt stora fina öringar i storlek 4-5 kg + runt om på kusten i Skåne.

Inte bara spinnfiskare som får större, nu kommer det även funka med en större havsöringsfluga i ny design eller?

Tight LinesChristopher