Ett extra spö för kustfiske ?

Vi har alla efterhand skaffat oss en proffsutrustning för kustfisket, men ibland så är oturen framme eller så har vädret slagit om till den milda grad att rustningen man har med sig inte alltid är helt optimal för vårt fiske.

För en del år sedan , så var jag på Bornholm 2 helger i rad med olika gäng av flugfiskare i en fiskeklubb, tog med mig mitt favorit spö och knäckte spö toppen av en ren dumhet, inget ,man kan styra över utan oturen var framme.

Den helgen fick jag fiska med ett kortare spö där jag bockade till översta öglan på det som var kvar för att kunna fiska med resten av gänget.

En erfarenhet som gjorde att jag skaffade mig ett extra spö som alltid fick följa med och som gjorde att jag med en extrarulle även kunde snabbt byta linor och klass utan allt för mycket jobb.

Jag kommer senare i höst att få hem två spön med rulle i mellan prisklass och har nu tagit hem två andra sett där rulle linor och spö ingår i ett paket som är ett perfekt träning , reservpaket eller bara ditt första spö paket för kusten

Tanken är att dessa skall gå till de kunder som nu mer och mer kommer ut på kusten och tar sina första kliv bland stora öringar som inte är uppfödda på pellets mm.

20150820_093616 (2)

Jag provfiskar och testar nu av dessa prylar för att se vad som egentligen skiljer dessa paket ifrån de proffsprylar jag gärna annars fiskar med.

I det stora hela, så kan jag kasta lika bra med dyra som billigare spön ,skillnaden genom åren har mer handlat om att blir det för billigt så tenderar spöna att vara lite fladdriga, tunga eller mjuka, inget jag vill stå för eller sälja till de kunder och guidningar jag har.

Därtill tenderar jag knäcka billiga spön efterhand pga den belastning jag lägger på dem, en upplevelse som skrämmer rätt väl när spöbitar flyger i alla riktningar, så riktigt billigt är inte en lösning, speciellt inte när det kommer till plastrullar som övervarvar med lintrassel vid minsta rusning från en öring.

Skall man ha en grund utrustning så skall den räcka för det fiske man bedriver i många år, vill man uppgradera sig tidigare, så skall man med gott samvete kunna behålla sitt grundspö som reserv med rulle och allt, så kan man även variera sig på sina kustturer.

En hel del tränar också på sitt kustfiske, inte alltid med vatten under fötterna utan står och tränar på en gräsmatta eller på nån kastkurs.

20150819_133008

Det är inte helt ok att stå med en fin kust lina i 800 kr -1000 kr klassen och låta gräs syran färga av sig på linan, då är det bättre att träna upp sig på ett grundsett där linor ingår.

Jag har kvar gamla linor, tränade upp min kastteknik samt tar fram dem ibland för att testa olika skarvar så som tex när man skall lära sig svetsa ihop kastklumpar med running line.

Där finns många fördelar med ett extra grundsett , speciellt om man vill byta mellan olika linor eller bara gå ner eller upp en klass i spöet när väder och vind ändrar sig längs våra kuster.

Rullarna är alla i metall, spöna håller A Jensen kvalitet så där finns inget att klaga på, däremot så är extra spolen av plast och linorna duger men är inte av den kvalitet jag själv använder till annat än träning, men däri ligger också prisskillnaden.

Prispaketet på dessa prylar kommer ligga runt 2.500 kr för spö rulle, extra rulle och två linor.
Kanske 1/4 av vad vi annars får lägga för samma prylar i proffs klass.

Sen kommer den dagen också, då man tar klivet in i de prylar som skall hänga med i många år,då man köper sin första proffs rulle och spö mm, börjar sätta ihop det med linor man själv vill ha utan att kompromissa på kvalitet eller material.

Ja vi har alla varit där,eller så tar vi oss långsamt dit ,för prylar kan vi bara inte låta bli att samla på oss eller hur?