Mellan fluga och drag

Det är inte helt lätt att hitta tid eller få möjlighet till en tur och fiska i Danmark, tacksamt nog har jag lite jobb som gör att jag kan åka över lite.

Som konsult så har jag kunder både i Danmark och Sverige, därför händer det att jag kommer iväg och kan om tiden räcker till ta en liten fisketur.

Några heldagar eller övernattningar tillåter det inte, men en timme eller två kan jag ibland få ihop innan jag kör hem.

Vid dessa tillfällen så testar jag mest av på för mig kända platser om det är något som både fungerar och som havsöringen kan tänka sig hugga på.

Vit testfluga

Roligt nog, så funkar det nästan alltid av olika anledningar, för mig är det lite extra skoj att få leka och testa för att se vad som funkar eller inte.

Visst det är ingen fluga, men det är heller inget drag, det är liksom nått mitt i mellan, egentligen konstigt att det inte finns fler som testat detta innan.

En orsak är säkert att det går lätt sönder, håller inte för vad som helst , i varje fall inte på samma vis som en vanlig fluga.

Förklaringen är enkel, vatten är hårt som betong, så studsar du en fluga går det bra, men nästan allt annat slås sönder om det inte är byggt på rätt vis.

Testfluga vår

Nu har jag kommit fram till 4 olika varianter som alla har det gemensamma att de fungerar, havsöringen tar på dem alla, men de uppför sig på olika vis.

Intressant nog kan jag få dem att slingra sig fram som en orm, i andra fall så hänger den mer, eller dyker fortare, alla har sina fördelar på olika vis.

En annan sak som visat sig betyda mycket är färgval, färgkombinationer och olika UV varianter som jag körde med i somras.

Nu har jag kommit så långt att tro det eller ej, jag håller på med en räkvariant, då grundprinciperna kan återanvändas på olika vis.

Sommar testfluga

Har jag då lagt vanliga flugor på hyllan, är dessa testflugor bättre än vanliga flugor, vad är egentligen skillnaden om man gör en saklig jämförelse?

Ja, frågorna är många och jag har delvis svar på de flesta, men jag vill vara mer säker genom att ha fiskat med testflugorna en längre tid.

En sak är säker , de är här för att stanna, de har en plats mellan vanliga flugor och drag, sen är dessa inte till för alla av flera orsaker.

Jag kommer fiska både med traditionella flugor, favoritflugor och mina nya sk testflugor, men nästa säsong kommer testflugorna få jobba hårt.

Testfluga ver 2 av 4 (Copyright flyfish4fun.se)

Tittar jag på fångster så har jag som bäst fått större havsöring på 60-65 cm och som flest på en tur 10 havsöringar runt 40 till 55 cm.

Tittar jag på fisketeknik, så är det en skillnad där också, det är ett annat sätt att fiska med dessa flugor, något som jag listat ut genom att testa tekniken.

Fram till 1 januari, så kommer jag lägga lite mer tid på att snygga till och fixa till fler typer i olika färgkombinationer och storlekar.

Kastmässigt så kan jag få ut dem full lina, dvs minst 30-38 m, de är faktiskt lättare att kasta i vissa fall, speciellt om man jämför med större flugor.

Storleksmässigt, kan det säkert göras en gäddvariant, har redan prototyper som funkar, så möjligheterna är många.

Nu får vi se om jag hinner över, eller förbi nått mer i år, i så fall skall jag filma lite mer, så ni kan få se både utkast, teknik och krokning av en öring.

Var rädda om er.
Christopher