Flugor till havsöringsfiske

Flugor, flugor och åter flugor i alla dess former och i en uppsjö av olika färger och storlekar.

Helt lätt är det inte att plocka ut en fluga och bestämma sig för vad man skall ha med sig till olika fiskeplatser och olika havsmiljöer beroende på säsong och väder.

Valmöjligheterna är oändliga, stort, smått, glänsande, neutrala, imitation, provokation, räka, märla, streamer eller varför inte en skumfluga som många danskar nu fiskar med på kusten?

Tar man sig tid att fråga runt och följa upp på vad för flugor som används, så är en del sina flugor trogna hela året runt eller, så varieras det friskt i olika perioder på året beroende på om havet är kallt eller varmt.

Ice loppen

En annan faktor man bör ta med är även salthalten och den region man fiskar i, mer för att ta höjd för vad som normalt simmar i detta område eller vad som tenderar finnas på plats under vissa tider av året.

I Danmark så har de sk Skumflugorna fått mer och mer utrymme på kusten, dvs en fluga med flytväst som gör att den går helt i ytan och bildar ett tydligt V efter sig i vattnet.

Här hemma fiskar de flesta med samma flugor som förra året med några undantag som börjat experimentera och variera sig lite mer än innan.

Panic Shrimp

För min egen del, så har jag varit igång sen länge med en rad olika flugor och en rad olika varianter av material, färger och storlekar.

Jag vågar påstå idag att nästan alla former av flugor fångar havsöring, några bättre än andra, vissa bättre i kalla tider än andra, och en del riktigt bra i varmt vatten på våren eller sommaren.

En del färger har också visat sig vara bättre oavsett vad formen eller storleken varit, dock har små flugor i provokation färger varit bättre än små flugor i imitationsfärger, men för den skull skall det ena inte utesluta den andre, då båda fångar havsöring.

Hur jag binder med Polar chenille

Tempo har också en betydelse stort som smått, men stora flugor har bättre statistik om tempot är högre medan även småflugor har fångat bra i högt tempo på intagningen.

En del stora och små flugor fångar fint om de tas hem extremt långsamt , både i kallt och varmt vatten sommar som vinter, färgmässigt har både imitation och provokation fungerat fint.

De vanligaste färgerna som fångar bra året om är vit, svart, brunt, guld, silver, rosa, orange, gult, kopparfärgat, uv färgat.

Guld fluga polar senile

De flugor som fångat bra här hemma för utom mina egna favoritflugor är Magnus, Frede, Brendas Mor eller Omöborsten som den kallas här hemma, Brenda, Kobberbassen, Honey shrimp, Den Hvide Prins, bara för att nämna några.

Upphängare är absolut att rekommendera om du har trögt fiske eller om du vill utmana din favoritfluga med en mindre upphängarfluga.

Koberbassen eller en Guldfluga i polar chenille är två säkra upphängare som även tål att du fiskar dem i par eller helt själva.

Upphängare i polar Chenille

Fiskar du med upphängare, så ta gärna en större fluga som ändfluga, gärna en imitations fluga, se bara till att avståndet mellan flugorna är minst 40 cm.

En annan enkel minnes regler är att ha imitationfluga som ändfluga och provokations fluga som upphängare, inte tvärt om om du frågar mig.

Vill du fiska med Tobis imitationer, så kan du mycket väl fiska med Pattegrisen som en Tobis imitation, havsöringen förstår inte skillnaden här i Skåne.

Kobberbassen

Lägg alltid in minst 3 pauser vid din intagning av flugor, oavsett hur fort du tar in dem, vänta 2, sen 4 och till sist 6 sekunder när du tar in flugan.

Gör till sist ett långsamt spölyft , så ger du havsöringen en bra chans att både attackera och fastna på en av dina flugor.

För min egen del , så håller jag på med olika varianter av mina nya testflugor, de skall även fiskas ihop med några av ovan nämnda flugor, för att se hur havsöringen väljer att reagera.

Honey shrimp

Kommer havsöringen ta upphängaren eller ger den sig på mina testflugor? något som kommer att besvaras kanske innan årsskiftet om jag hinner över en tur till Danmark eller inte.

En sak är i varjefall säkert, jag kommer fiska mest med dessa testflugor ett tag till, speciellt nu när jag snart bundit mer än 150 olika exemplar i olika varianter och olika färger, det är något helt speciellt med dessa flugor som jag måste testa klart under våren.

Använd nu tiden fram till nyår till att binda upp de flugor du tänker fiska med nästa år, ta dig tid att kanske sticka över en dag till Danmark för att testa lite på Stevns eller Mön, se bara till att hålla avstånd till andra.

45 min kustfiske med fluga

Corona tiderna kommer tids nog att förhoppningsvis blåsa över, bara vi är försiktiga så kan vi säkert ses på kusten efterhand, för min egen del är jag försiktig, men för den skull slutar jag inte fiska när jag kan.

Stay safe
Christopher

Ps, det kommer en del nyheter de närmaste 14 dagarna i min shop, vi fyller även på med en del fluglinor som är slut idag.