Med olika kombo i blåsväder

Vore kanon med lite lugnare dagar där vinden inte bara ligger på från samma håll vecka efter vecka, när det väl blir en lucka, så är man upptagen

jaja, man skall inte klaga där finns öring lite var stans om man bara kommer ut en tur, även om det är mycket smått, så är det bara att jaga på.

Nu är vi inne i mars, en månad som normalt sett brukar leverera väldigt bra och då många börjar fiska på kusten lite mer aktivt än annars.

I år så har den milda vintern bitvis blåst bort, men för den skull skall man inte sluta fiska tvärt om, i blåsten så finns det alltid oförsiktiga havsöringar.

En superbra vinterfluga Nibor one white clear

Tar man sig tid att flänga runt lite , så kan man lätt komma i kontakt med havsöring, så länge man väljer att inte fiska på de mest besökta platserna.

För min del så kommer jag ta mig tid att åka lite längre framöver, då jag är lite uttråkad av trängsel och småfisk på hemmaplan.

Stevns och Fyn har som vanligt levererat en rad fina havsöringar som intressant nog ofta är Svenska havsöringar enligt DNA test som gjorts.

Det har även visat sig att många Stevnshavsöringar kommer ifrån Nybroån och Kabusaån, något som de flesta svenskar inte har koll på.

Testing testing

Vi har mycket att vara stolta för här på Svenska sidan, men aktar vi oss inte så kommer en del begränsningsregler snabbt att tillämpas här också.

Sen en tid tillbaka så testar jag för fullt med både olika flugor och speciellt att bara fiske med Im lina istället för flytlina.

Jag har även fiskat med två flugor och im lina för att se vad det innebär, även testat att bara fiska med samma fluga utan upphängare.

Ovanpå det hela så har jag även fiskat med olika im linor och med olika spön, en orsak att jag ibland har med mig 3-4 olika spökombinationer.

Mickebasse upphängare

När jag testar prylar så är det inte så viktigt vad som kliver på, utan mer att det finns öring som bekräftar om en kombination funkar eller inte.

Hittar man något som funkar och inte funkar, så gäller det även att testa detta över en längre tid, tom år om man skall säkra ett mönster.

Im linor är lite speciella, en del sjunker andra inte, en del fortare andra långsammare, en del är långa andra korta, ja det finns en rad varianter.

Alla kombinationer uppför sig lite olika och där finns kombo set som jag absolut skulle rekommendera samtidigt som det skall passa olika kaststilar.

Högvatten och lågvatten har också sin betydelse, motvind eller medvind betyder också en del beroende på vilken kombo som är bäst lämpad.

Spook Stalker 8 fot combo

Jag kan skarpt rekommendera att ha två spön med sig och som Ni kan se i både filmer och på bilder, ha den ena innanför jackan medan man fiskar.

Se bara till att det inte är risk för åskväder, något som absolut betyder att fisket skall avbrytas för din egen säkerhets skull.

Skall jag ge några tips så här långt mellan im och flytlina så skulle mina tips vara följande.

Ha med dig både im och flytlina på dina fisketurer oavsett väder och vind, fiska med två flugor ,en större en mindre fluga samtidigt eller var för sig.

Pro set

Fiska med en neutral fluga och en provocerande fluga antingen samtidigt eller var för sig, rigga gärna på två olika spön om du kan.

Fiskar du av en plats, byt prylar efter en 15-20 min fiske, fiska av samma plats med din nya kombination, bli inte förvånad om det plötsligt blir napp.

Ta in både snabbt och långsamt, var noga med att ta minst 2 helst 3 pauser i din intagning, se spölyftet för ett nytt bakkast som en sista chans till fisk.

Lär dig kasta baklänges, det öppnar upp för nya platser i sk fel vind, jag fiskar nästan bara baklänges nu för tiden.

Cheetah combo klass 6

Händer inget på ca 45 min till 1.5 timmar, så byt plats, börja alltid från land sen med vatten till knävecken, fiska även i sidled inte bara rakt ut.

Vill du variera dina flugor, kom ihåg att även använda mindre flugor, speciellt om det är trögt fiske i strålande sol utan vind.

Snöa inte in på bara en fluga, byt mellan olika färger och varianter, pröva även två små i samma färg samtidigt, gärna då nått som glimmar.

Till sist sätt tillbaka så mycket du kan, ha en huvudregel att bara ta hem en havsöring på en fisketur och max 6 som du behåller på ett år.

Nibor one gold

Vill du ställa frågor eller kanske ses så finns det en god chans den 29 mars på Flugfiskarnas dag, ett event du kan anmäla dig till på Facebook.

För min del, så är jag klar med två kombon som jag skall ut och fiska med en tid nu, uppsättningar av flugor, linor och spön som skall bli skoj att testa.

Vem vet kanske levererar båda på samma tur eller så är det den ena som blir vinnare, vi får väl se nu när allt är trimmat för bästa resultat.

Tight Lines
Christopher