Ack alla dessa småöringar

Många av oss suckar lite när vi får på en liten öring, tanken går till att vi bara vill ha de stora öringarna, men det finns en hel del att lära sig av dessa små öringar, många gånger så går öringen i stim som oftast leds av någon större öring.

Vi som ibland får tillfället att sight fiska på havsöring, känner igen oss med att vi kastat på stora öringar , bara för att se, att en liten öring vips e framme och snor flugan.

När man varit med om detta ett par gånger så  vet man att det gäller få ut flugan igen och fiska av innan öringarna drar vidare.

MAH01260(1) MAH01272(4)

En reflektion jag gör är att det många gånger är de små som jagar på kanten och de större som går lite djupare.

Mer än en gång så har de fina tagit efter att jag lagt ut flugan över djupet och dragit in flugan 2 till 3 tag varefter det suger till, speciellt då jag har en naturlig paus när jag lägger första linkringlan kring lillfingret innan jag påbörjar intagningen igen.

Detta är ca 4 till 6 meter efter att flugan landat , varefter det återstår ca 30 meter lina ut till flugan.

När detta väl händer så sker det tyvärr att krokningen inte alltid blir perfekt, då det är mycket tafs och lina som skall sträckas innan mothugget sitter.

På bilden ovan kan Ni se hur jag skarvat ihop två WF linor med svart tråd, mer så det går att se, kollar Ni i filmen nedan så ser Ni när skarven passerar

Här bjuder jag på ett misstag mer för att visa både hur jag håller lång linan, i filmen kan Ni även se öring plaska i horisonten innan den kliver av.

Hur skall man då göra om man känner att det är en öring som nafsar på flugan, utan att krokas?

Ja. mitt tips är att ha spöspetsen så nära vattenytan och i direkt linje med linan, allt för att korta ner reaktionstiden på lång lina.

Viktigt är att när öringen nafsar på flugan så bör man pausa upp 2-3 sek, sen ta in flugan snabbt 2 -3 gånger och en ny paus på 2-3 sek, antingen sitter öringen på den första eller sista pausen, många gånger på den första.

Krokning på lång lina är lite tuffare, fortfarande gäller det att lyfta spö toppen, i samband med spö lyftet så drar du linan ner bakom dig, allt för att få spänning nog på lång lina så flugan sitter, det räcker inte bara med att dra i linan.

Fler av mina turer nu har varit i riktigt blåsväder, rätt klädd så är det en ren avslappning att tassa runt och sprida sina kast, en å annan spinnfiskare som ser mig , undrar nog vad jag gör ute i 10 till 12 m/s.

I filmen nedan kan Ni se en hoppglad liten öring som behagade kliva på halvvägs inne med linan, grymt skoj vilken fart det är trots låga vattentemperaturer.

 

När jag nu senast bommade en krokning på en fin havsöring , så bad jag en spinnfiskare i närheten att fiska av platsen igen.

Har gjort detta vid fler tillfällen, då det ibland blir så att spinnfiskaren kan få tag på en eller fler öringar och bekräfta de är kvar.

För ett tag sedan då ett gäng var med från Sverige på Mön, så hjälpte en Dansk spinnfiskare till att bekräfta en håla som vi flugfiskare sen stog och drog en massa öringar i.

Ja man skall hjälpas åt på kusten, det blir roligare för alla då, där finns öring så det räcker bara man ger sig tid att komma ut.

Mitt favoritspö Spookstalkers med rulle köptes av en kustfiskare som fått testa det vid tillfälle, så blir det ibland, så nu tar jag tillfället att fiska med de nya havsöringsspöna som kom strax innan jul.

cheetah-target-kit_web 20151223_144730

Sheeta spöet och target rullarna är verkligen super, det märks verkligen att de designats för kustfiske, intressant nog så är det löjligt enkelt att byta från vänster till höger på rullen, vänder bara på en liten bromsmutter som sitter lös.

Spöet är helt i klass med Spookstalkers , superlätt och skönt att vifta med i svår vind.

Rullen funktion förutom att hålla lina och broms är lite som på gamla vikingasvärd, en motvikt som inte skall vara för tung, utan rätt balanserad för att spöet i princip skall kunna balanseras på ett pekfinger och ligga i jämvikt.

Värt att testa hemma, håll handen på korkhandtaget som du brukar, gärna i nederkant, sätt ett finger från din fria hand strax framför din hand på spöet, släpp långsamt, är det rätt balans så har du jämvikt.

Gör du som jag och har större rullar på ibland så , får man vara medveten om att spöet är lite tyngre att kasta med,ja så ser det ut, utvecklingen går mer och mer mott lätta kustspön oavsett klass.

20160205_21104020160205_203747

Lite nya flugor har jag tagit hem, dels för att jag vill testa lite andra Danska flugor, men även för att det helt enkelt är skoj med nytt.

Vem vet kanske döljer det sig något spännade framöver i havet, bara man är ute och testar.

Nu är det lite Danmarksturer på gång och en tur till Bornholm med ett gäng, skönt att få komma till lite nya vatten igen mer fina öringar som gärna kliver på en fin fluga

Red Hole deamon har triggat många öringar på Bornholm, själv håller jag på att binda Honey Shrimps för fulla muggar.

En fluga som skall fiskas med lite mer framöver då den visat sig trigga riktiga grisar på lång lina, nu har jag även alla prylar hemma så den som vill lägga lite tid på en räka kan snart beställa.

Jag kommer även fixa en bindbeskrivning på film, där jag visar hur jag valt att binda flugan.

20150817_150314 (2) 20150817_150418

Jag vill  bara påminna  Er alla om hur stora räkor vi uppenbarligen har här hemma i Sverige, inget vi vanligtvis hittar här.
Skall man normalt få tag på dessa räkor får man nog besöka Danmark och dess fjordar, en förklaring till att räkflugor är så populära i DK.

Här hemma ser vi inte lika ofta större räkor, de jag normalt sett är mörkbruna och bra mycket mindre än vad den här grisen hade i magen.
Så Ni förstår nog varför jag nu lägger lite tid på både lång lina och små räkor som Honeyshrimp.

Väl värt ett eget kapitel när jag är klar med mitt testfiske och experiment fiske, men det är en kommande historia.

2015-03-09 17.09.51 2015-03-09 18.16.28

Avslutningsvis så kan jag bara säga att det är ovanligt bra fart på öringen nu, både här hemma och i Danmark,helt klart är de fetaste öringarna som kommit upp den senaste tiden tagna i Danmark.

Av upphovsskäl , så kan jag inte visa bilderna, då de figurerar i stängda grupper, men över 70 cm och runt 5 kg är inget ovanligt, så nu vill jag till DK och fiska av dessa platser.

Vem vet kanske får jag glädjen av att visa något framöver, chansen finns där, det är därför vi alla gång på gång ger oss ut och nöter på när allt förnuft säger att man borde stanna hemma.

Småöringarna här hemma hoppar jag gärna över ett tag nu.

Tight Lines
Christopher