Havsöringen är verkligen på hugget nu !

Vilken skillnad det är på kustfisket i Skåne och Danmark i jämförelse med förra året.

Följer man rapporterna ( som jag gör ) så ser man ovanligt många fina öringar som kommer upp nu, tom flera på samma dag och fisketur.

Även om vattentemperaturen är låg så är det bra fart på öringen när de väl kliver på, tom blankbesor gör lite motstånd.

Ovan här har Ni en film från idag på eftermiddagen då jag prövade en gång till bara för att se hur det skulle gå innan jag gav mig ut på lite vadning.

I första kastet så satt en pigg färgad havsöring som tom försökte hoppa.
Nu får det räcka med räkor och färgad fisk, åter till streamerfiske på bättre platser som håller blänkare 🙂

Här ovan ifrån en annan tur i dagarna efter jobb, som gav 2 öringar C/R dessa två på mina favoritflugor, samt en tappad då jag missade krokningen i spölyftet, fin storlek som hängde med en stund och sen klev av,också på film, så det kommer.

Observera att jag fiskar med flytlina i alla filmer, som inte plaskar eller har en stor klump utan som smyger ut på ytan, allt för att inte skrämma öringen i det stilla lugna vattnet.

Niborwhiteuv Niborbrown

Den linan jag använder är en av mina favoritlinor sen många år tillbaka, Cortland Sylkline som egentligen är till för fiske i åar och sjöar för skygg fisk,kostar idag runt 300 och tidigare 750 kr 27 meter lång, så den är i kortaste laget för mig, men jättemysig att slöfiska med på kusten när det inte blåser och är vågor.( obs jag säljer inte Sylk Line )

Flugspö och rulle i #7 ger bra böj och fight på öringen, kanske inte helt ok om det kliver på en större, då det blir en massa böj och svårt att fighta havsöringen på ett bra vis, jag rekomenderar annars #8 på kusten.

Här ovan ser du en kort tur efter jobbet , där jag fiskar med en flytlina och en dansk räkimitation , jag testar sen ett bra tag tillbaka olika flugor, närmare 100 st som har gott rykte på kusten.

Dagens hjältar gav  2 öringar c/r , jag prövade 3 andra räktyper i olika färger, men det var de här som gav resultat på 2 platser oberoende av varandra under 1 timmes fiske i lågskor.

af-1003-01af-1003-04_240x240
Att stå och skjuta lina i motvind som kommer in lite från höger är trixigt, men med rätt lina och spö så har jag inga problem med att trycka ut 30 meter lina, tafs och fluga från piren, att stå lite uppe hjäper också, sen är det bra att låta linan ligga i stora öglor på backen, så löper den lätt i öglorna utan trassel.

Viktigt är bara att inte stå över kanten och fiska då öringen ser siluetten mot bakgrunden, bättre är att stå så bara lite spöspets når ut över kanten.

Se upp med bakkastet så det inte fastnar i stolpar och annat, men med lite träning så funkar det kanon.
Nästan lite slöfiske att gå i jeans och lyssna på musik medan man känner av vattnet och rör sig ett par steg mellan kasten.

MAH00254(1)

Ett skönt sätt att koppla av då man inte hinner ut på sina favoritställen, då jobb och annat tar ens tid under dagen.

Men det räcker med en timme, sen far man hem och tvättar av allt noggrant så det inte sitter smuts kvar på lina, rulle och spö.

Mina egna tubflugor har också varit ute och fått öringar, men det är en senare historia som skall skrivas efter Bornholm som nu står på tapeten den 19-22 februari, hoppas bara vädret håller i sig , så får vi förhoppningsvis ett riktigt fint fiske.

Tro mig kom ut nu och fånga alla småstunder som finns, det är ofta dessa korta turer som ger de fina öringarna, inte alltid heldagarna man är ute, jag är säker på att fler av oss kommer få vår drömöring bara vi nöter på, eller hur?

Imorgon tar jag mig ut på en snabbtur i vadare och med mina favoritflugor, suget e så stort nu att jag sticker alla stunder jag kan efter att nu fått mer tid till mitt fiske framöver.

Tight Lines
Christopher