Februari

Vi är många som skall få ihop vår vardag med vårt intresse av kustfiske efter havsöring.
Att lägga heldagar gång på gång kan vara lite svårt med alla våra förpliktelser.

Därför lägger jag ofta mina fisketurer på kvällen eller sen eftermiddag på vardagarna, speciellt nu när jobbet tar så mycket tid  att jag inte kommer iväg lika mycke som jag önskar.

Det jag kan se i mitt eget fiske på kusten genom åren är att skymningsfiske är mycket effektivt även under kalla perioder.Lungt väder ( under 7 m/s ) visar sig också vara en bidragande orsak.

20140221183321(2)

I flera av mina filmer så ser du att ljuset tryter och det är i bästa fall en halvtimme kvar innan det är helt mörkt,dessa turer har ofta varit strax efter jobb för min del,så dessa korta turer är grymt effektiva om du tar dig tid.

Film 1 och 2 på min youtubesida visar typisk skymmningsfiske i februari på Österlen, En annan film som du kan se här nedan visar en större blankbesa på 80 cm som klev på i det sista ljuset en stilla februarikväll 2014.

Igårkväll, så tog jag mig en stund utan vadarprylar,prövade fiska ifrån land med mina nya flugor som jag testar och förbättrar,jag har provat dem i olika färger och utseende , för att se vad som triggar och inte.

En utlekt öring på ca 60 cm klev på vid 1700 och en mindre tappad en kvart efter , avrundade min tur på 1 timme,skoj att det triggar, tids nog lite bilder och film.

Flugan i sig är till 80% luft, den är ihålig och byggs med en tubrör som stomme, uv lim som grund i huvud samt staniolögon som görs med hjälp av en hålslagare, allt avrundas med lite färgpennor för att få ner glansigheten och göra flugan mer lik en smörbult.

Den gula mittlinjen är tubröret som Ni kan se, ovan och under mittlinjen är det bara luft, den binds inte i städ alls , utan allt sker för hand.

Jag har testat olika konstruktioner och linor, allt för att se hur den uppför sig i olika väderförhållanden.
Skall bli skoj att ge den en chans på Bornholm, där den skall få sitt elddop över djupkanter som jag vet håller grov öring.

Ja ja ,detta är ingen fluga, ja ja jag får inte kalla den en fluga, är detta inte en spinnfluga m m, jag älskar att testa och pröva olika ideer, så ha tålamod med mina påfund, vem vet, helt plötsligt har jag hittat nått som vi alla kan ha lite skoj med.

testfluga2

Nu är det snart dax för Bornholmsresan med ett gäng där två varit med tidigare , så riktigt trevligt att få ihop ett trivsamt gäng som kan ha skoj tillsammans ett par dagar.

En nyhet i år är för mig att kunna fiska i Salene bugt om vind och väder tillåter det, en plats som är vida berömt och känt men som annars har fiskeförbud fram till 15 januari så som många andra bäckar och åar på Bornholm.

Öringen på Bornholm söker sig mycket tidigt ut i havet igen till skillnad från här hemma, vilket gör att kvaliteten och storleken på öringen som går kustnära ökar.

Tittar man sen på fångstrapporterna från Bornholm på ”Din fangst”, så har det kommit upp många fina öringar, flera runt 5kg både under december och i januari.

Till detta skall läggas att historiskt sätt så har flera fina öringar kommit upp i februari, en orsak jag nu valde att åka över en tur i år.

20150204_213152_copy (2)

Här ovan har jag lite andra flugor jag fått från olika håll som skall prövas på Bornholm, ja Ni ser rätt två räkor finns med, så får vi se om de bjuder på något större på Bornholm.

Nu är fokus på lite privata saker som skall vara på plats i närtid sen kan jag njuta som så många andra med lite egentid och nya som gamla vänner,skall bli så skönt med riktigt fiske, kaffe och lite nygrillat på kusten, dessa stunder är guld värt för en fiskenörd som mig.

Tight Lines
Christopher