Havsöring på sjunklina

Om jag skall summera lite vad jag hör och ser så har fisket börjat väldigt trögt i år för många, för andra så har det varit bra, för några få har det varit helt fantastiskt.

Det har alltid varit så att några få har det riktigt bra med sitt fiskeresultat ,medan den stora majoriteten får jaga runt utan att känna en dragning i linan eller ett minsta hugg.

Säl, skarv, högt fisketryck, spinnfiskare är nog det vanligaste jag får höra kring orsakerna till att det inte nappar när folk är ute, sen kan det självklart finnas ett samband om man lägger ihop alla anledningarna.

lite Januari 2022 film

Funkar inte fisket som det skall, så testar de flesta sig fram genom att pröva lite olika flugor, byta tempo, byta fiskeplats , men mer sällan så byter de lina.

För min egen del, så fiskas det mycket med flyt och intermidia, men något som faktiskt visat sig fungera bättre periodvis är att fiska med en sjunklina.

En annan sak om visat sig vara effektivt är att vada djupt och fiska in mot land, där flugan landar en eller två meter ifrån land och sen tas hem ut mot djupare vatten.

Välkamouflerad havsöring

En ide som utvecklats ifrån en god Dansk kollega som regelbundet fiskar med flytring på ålderns höst och som prövat mina teorier över en längre tid.

Små flugor eller stora flugor kan debateras en hel del, i perioder har storleken större betydelse, dock kan jag ibland fundera på att stora öringar även tar smått som stort , men kan lättare luras av en liten fluga.

Nu för tiden är det inte ovanligt med mycket gamal tång längs kusterna, något som ofta avskräcker från att fiska, men min erfarenhet är att havsöringar kan stå tätt upp till tångkanten och lura om man har tur.

Mina favoritfliúgor

I kalla tider kan det abolut vara en ide att fiska längs med land, tom fiska helt från land eller vada ut 25 meter om det är långgrunt och fiska in mot land.

Min erfarenhet säger att du kan inte se en havsöring som står på 20-30 cm vatten mot brun botten eller ljus sandbotten, så väl värt att fiska på supergrunda ytor.

Ett annat tips som är väl värt att pröva är att öka på tafslängden, jag fiskar normalt med en spölängd, men lägg på 2-3 fot, så gör det en viss skillnad.

Två flugor på tafsen är alltid värt att pröva, även om det är två av samma typ, tror havsöringen ser det som ett stimm, speciellt om det är samma färger men olika storlekar.

Till sist vill jag tipsa om att fiska där inte så många andra går nu för tiden, många platser har hög besöksfrekvens, när jag ibland kommer så går en fiskare, när jag är klar så kommer det en ny fiskare.

När trycket är så stort på vissa heta platser som det har varit nu på den senaste tiden, så får man övergå till att vara först och stå och nöta med olika flugor och tydliga pauser för att ha en chans.

Under ytan

För min egen del har fisket varit bra, mycket av min tid har gått att vidareutveckla mitt nya Niborsting koncept, något som bara visat sig vara roligare över tid, speciellt när jag nu har samlat på mig så mycket kunskap.

Nu har jag tagit ännu ett nytt steg i utvecklingen, något som gör att när allt väl går tillbaka till mer normala tider, så finns det mer utrymme för mig att börja filma igen.

Följ mig gärna på instagram, så får ni lite händelser efterhand, sen kommer både Youtube och hemsidan att fyllas med mer film i vår.

Tight Lines
Christopher