Dags för havsöring 2022

Nu är det snart dags att ge sig ut i kylan och se om det finns någon havsöring som står och väntar på dig.

Det här med vinterfiske i minusgrader kan säkert ifrågasättas av en hel del, men har man ett intresse för kustfiske, så går det bara inte att hålla sig borta.

Nu har vi alla fått vänta så länge att julmaten har fått sätta sina spår och abstinensen gör sig påmind om att vi måste bara komma ut och fiska lite.

För den oinvigde, så kan det lätt anses vara ett tecken på psykisk ohälsa, när det egentligen är det raka motsatta, det håller oss normala, så länge vi får utlopp för vårt fiskebehov.

Min bruna favoritfluga

När det är kallt , så är det viktigt att säkerställa att man inte fryser när man väl varit tvungen att doppa fingrarna i vattnet eller när man dragit en blöt lina över sit pekfinger en stund.

De flesta av oss gillar inte fiska med hela handskar, vi vill ha direktkontakt med linan så vi känner vad som sker i andra änden när väl en öring är framme och tar på flugan.

Därför är det vanligt att ha handskar med fria fingertoppar, tom i bland att ta på sig dubbla handskar för att hålla värmen på bästa vis.

Is i spöringarna tillhör också vanligheterna, efter ett tag så bromsar det linan, för att inte tala om hur mycket det sliter på en lina om isen får sitta kvar.

För min egen del , så brukar jag lägga ut ett kast, därefter peta loss isen i ringarna och därefter påbörja intagning, på detta vis kan jag få ut två till tre kast för att sedan åter igen behöva ta port isen från spöringarna.

Silver I januari 2019

Där är en del som sprayar och fettar in spöringarna, för min del så är det för mycket jobb, enklare att pilla bort efterhand, och flugan får en chans att sjunka medan jag pillar bort isen.

Under mina andasvadare, så har jag flera lager av kläder, inte bara ett tjockt plagg, viktigt är att det är flera lager, därtill är det viktigt att vadarstövlarna ger utrymme för flera strumpor, sitter allt för tight kommer man att frysa av den anledningen.

En period har jag även haft ett par avklippta neoprenvadare av billigt märke, nu kan det nästa vara lönt att ha nån proffsig neoprendräkt under andasvadarna med självklart ett par lager långkalsingar därtill och annat.

Viktigast av allt är att hålla sig varm om huvudet, är det säkrat så kommer du hålla värmen mycket bättre än om du bara har en keps på dig.

Fiskemässigt, så har det år efter år alltid kommit upp stora havsöringar på små märlor och små flugor, visst är större flugor också intressanta för havsöringen, men jag vågar nog mer påstå att små flugor är mer effektiva i kalla tider av någon anledning, sen finns det alltid undantag till regeln.

C/R

Tempomässigt så är det viktigare med pauser, däremellan kan du fiska både snabbt och långsamt, tänk typ SOS, tre intagningar, tre sekunder paus, tre intagningar som kan varieras hela vägen upp till fem sekunders pauser.

Vada helst inte djupare än till att det täcker dina stövlar, helst inte mer än till knäna, fiska i alla riktningar, speciellt längs med land och runt sten, rev, udda, badkar och tångformationer.

Färger på flugan kan man utveckla en hel del kring, vita flugor är en typisk vinterfärg, men rosa , brun, orange, gul och silver tillhör också favoriterna.

Byt gärna lite flugor om du är på kända platser när det inte nappar, gå heller ner i storlek och byt färg, så får vattnet vila lite medan du byter, inte ovanligt det helt plötsligt nappar efter att du bytat en fluga.

Fiska gärna med två flugor samtidigt, gärna två små, t.o.m i samma färg, men pröva gärna två olika , en neutral färg och en provokativ färg.

Havsöring på 20 cm vatten

Pröva och göra lite spölyft i mitten av att du tar in din fluga, plötsliga spölyft ökar farten på flugan och triggar många gånger havsöringen till hugg.

För min egen del så föredrar jag i första hand att fiska med flytlinor , men har haft stor framgång med sjunklinor och intermidialinor också under kalla tider.

Har du flugor som gärna hänger lite mer i vattnet, pröva då att fiska med IM eller sjunklina, så får du lite ”bobby” effekt på flugan, för er som inte känner till ”Bobby flugor”, så flyter de och behöver en tyngre lina för att få ner flugan ordentligt.

Nibor One Sting vit

Nu börjar snart 2022 år säsong, ett nytt år som för min del innebär många förändringar i min vardag, jag får nämligen bara mer och mer att göra, så mycket av min tid inom flugfiske går till att testa och utforska nya områden kring havsöringen och dess beteende, kan snart doktorera i ämnet.

Ett löfte jag givit mig själv i år är att undvika ta med mig fisk hem så mycket jag kan, tar jag hem något så är det max två havsöringar på året, då det gäller att vara rädda om våra havsöringar om vi har intresse av att ha ett varaktigt fiske i framtiden.

Passar på att önska alla ett riktigt gott nytt 2022, ses vi där ute är det bara att säga hej, alltid skoj att få en liten pratstund med folk ifrån när och fjärran.

Tight Lines
Christopher