En tur på Östkusten

När man väl har vägarna förbi östkusten, så får man passa på att fiska lite på både nya så som gamla platser.

Min kära fru skulle lite annat, så jag passade på att ta ett par timmar i blåsten, alltid bra för familjelyckan om man kan kombinera nytta och nöje inom familjen.

Det är väl fler än jag som tycker det har blåst lite väl länge nu, och de få platser som finns i blåsten tröttar jag på rätt snabbt, speciellt då det är trångt längs kusten.

Jag har tidigare tittat ut ett par nya kustplatser som jag tids nog skulle ta mig en titt på vid tillfälle, nu fick jag chansen att i varjefall titta på en ny plats som visade sig redan vara besökt av 4 danskar.

Visst kanske en del tycker det är tråkigt när en plats är upptagen , men för min del så spar det mycket tid, då danskar inte är på plats utan att det finns en tradition att det skall finnas öring på plats.

Samma sak gäller säl, det är heller inget jag tycker är fel eller jobbigt, sälen avslöjar bara att det finns mat och av erfarenhet så vet jag att havsöringen gärna simmar grunt eller i stimm, om det finns säl i närheten.

Efter att ha tittat igenom lite, så körde jag snabbt till en annan plats som nu för tiden har fått en massa sand som inte funnits tidigare, i varje fall inte i dessa mängder.

Det är intressant hur mycket fiskeplatser faktiskt ändrar på sig år efter år och hur förutsättningarna snabbt ändras, och nya hotspots dyker upp då de gamla försvinner.

Sydkusten har också förändrats en hel del, och kända platser har otroligt många besök över en dag, av både spinnfiskare och flugfiskare, inte undra på att det bara är småfisk på plats på flera ställen.

På en del platser ser jag samma personer om och om igen, speciellt då deras bilar står uppställda var gång jag kör förbi, för min egen del så byter jag mellan flera ställen, står man och nöter på samma hotspot vecka efter vecka, så blir det bara sämre och sämre.

Platser som tidigare inte var så besökta, har i år fått mycket besök, till den milda grad att jag slutat gå dit själv, väljer helt enkelt att fiska på andra platser, då det inte blir den ro i vattnet som behövs för bättre fiskeresultat.

Hur som helst, så har Öresunds fisket uppenbarligen varit fantastiskt, flertal feta stora öringar har kommit upp, det kan man se i danska fisketidningar mm, alla mellan 5kg och 7 kg 70-80 cm långa, alla på fluga

Kanske inte så konstigt med tanke på vind och väder, samt skitigt vatten på många andra ställen, skall man ha en chans till en vettig havsöring , så är det inte där alla andra fiskar, det behövs enligt min mening lite ostörda fiskevatten, eller i varje fall större ytor att gå och fiskar av.

Jag har lagt mycket tid på att trampa runt på nya platser , jag har även fiskat med Im lina på en del av turerna, och även fått en del öring , så ni som känner mig, ja, jag fiskar med Im lina, när det blåser eller är lite vågor, annars inte.

Jag har även utan kamera lagt tid vid två välkända platser en halvdag, på en plats räknade till 8 flugfiskare och 11 spinnfiskare på en tid av 5 timmar, en liten öring såg jag komma upp, precis när jag kom, annars inget resultat.

Mitt hetaste tips till flugfisket på kusten i år är att, kör minst en timme gärna en och en halv bort ifrån storstäderna, räkna in upp till en halvtimme i promenad, gärna lite svår parkerat, så har du störst chans till en fin havsöring, fisketrycket är allt för stort på de flesta kända platserna just nu.

Med den milda vintern så kommer östkusten att bli kanon i år, speciellt om de flesta väljer andra platser, eller så få man fiska på vardagarna, när andra är upptagna, så ökar chanserna till lite ostört vatten.

Tight Lines
Christopher Bell Blomquist
flyfish4fun.se
Pro Member and full dealer A Jensen fly fishing AS

PS. nu är det officiellt att jag börjar jobba med Henrik på A Jensen fly fishing och representera A Jensen här i Sydsverige, eller upp till Göteborg och söder om Stockholm om man skall vara noggrann.

Tanken är att fler butiker skall börja ha ett bättre sortiment, saknar ni något i er lokalbutik, be dem höra av sig till mig, så kan vi säkert lösa det framöver.

Passar även på att rensa ut lite i min web butik , så jag får plats till nytt, nu när jag skall vara full dealer, så jag kan hjälpa både privatkunder och butiker på bästa vis.