Havsöring i lågvatten och blåsväder

Äntligen börjar det bli lite bättre temperaturer, dock så är det ovanligt lågt vatten , vilket gör många traditionella platser omöjliga att fiska på.

Skall vi sen lägga till att det blåser och i en vinkel som gör fisket tungt för oss högerhänta, ja då är det inte mycket kvar av glädjen med att komma ut.

För min egen del , så passar jag på efter att ha varit på vårt Danska kontor, allt för att hitta dessa små luckor av fiskbara kuststräckor utan allt för mycket vågor.

Mina turer nu på kusten har mycket handlat om att passa på att besöka nya platser som blir tillgängliga i lågvatten.

Jag passar också på med att trampa igenom gamla platser så man ser hur botten strukturen ser ut när det inte finns något vatten.

För mig så ger den en insikt och en förklaring till varför det brukar stå öring på en del platser och var olika passager och hålor finns.

MAH00581_Moment(13)

Jag har också fått en del överraskningar i hur bottnar ser ut och vad de består av, förvånade nog så visar en del platser sig bestå av lerbotten med djupa hålor.

Något som jag bara sett på en del platser på Mön som är kända för lite större öring, där är flera små platser i Skåne som är kopior av Danska ”top hot spots”.

I år så har jag även följt ett par Danska principer kring var öringen finns i kalla tider, mer för att se om det går att hitta en struktur i hur man skall tänka när man skall ut.
20170224_093808 (2)

Skall jag summera något av årets första 6 veckor, så är det att öringen finns där den skall vara i kalla tider, dvs nära land , längs kanter och i badkar.

Den är inte ute på spetsar eller djupkanter utan inne på grundområden och bland stenar, tång och strömkanter.

Snö, stiltje, lågvatten, högvatten, i kraftig vind, pålandsvind, frånlandsvind, minusgrader eller plusgrader, där har funnits öring i alla typer av väder.
20170213_135836

Jag har även passat på att fiska med både räkor och streamers, öringen kliver på både snabba och långsamma flugor.

Lägg sen till att jag passat på att fiska med min Bornholms fluga igen i en ny version, en fluga som jag började fiska med på Bornholm för många år sedan.

Iden med att ta fram den igen dök upp efter att jag sprungit på spigg i badkar som bara hängde i ytfilmen, så passiva att man kan ta dem med händerna i kalla tider.
20170224_101155 (2)

De står antingen helt stilla eller så simmar de snabbt ner mot bottnen, ett rörelsemönster jag kopierat med 5/5 till 10/10 metoden.

Samma sak har jag sett med räkor, som simmar superlångsamt i ytfilmen, men som flyr mot bottnen, så fort man försöker fånga dem.

Skall jag välja en timme på kusten nu i februari, så är det 17.00-18.00 som är absolut bästa tiden för min del att fiska.
20170213_135833

Där är något magiskt med det sista ljuset som öringen tycker om, därför har det många gånger visat sig att dessa snabbturer ger mer för min del än att fiska hela dagar.

Nu när plusgraderna är tillbaka och vattentemperaturen på väg upp så är det väl värt att fiska halvdagar på många platser.

Hänger lågvattnet kvar en vecka till så skall jag ut och fiska av ytterkanter på badkar som jag inte varit ute på tidigare, vem vet kanske står det en blänkare.

Tight Lines
Christopher