God Jul å gott nytt fiskeår

Tiden går verkligen fort, tycker inte det var så länge sedan man stor och fiskade i t-shirt och njöt av både sommarvärme och fina havsöringar.

Vilket år det har varit, inte bara den mest minnesvärda sommaren men också ett fiskeår som visat sig innehålla en massa olika överraskningar, men även en del orosmoment beroende på hur man vill se det.

Bara 2 veckor till, så kan vi äntligen komma ut i våra hemmavatten igen och jaga på längs våra kuster efter en fet silvertacka som fått äta upp sig under en mild vinter.

Vi kan verkligen vara stolta över hur fina havsöringar vi har här hemma och hur lätt vi kan komma åt våra kuststräckor tack vare allemansrätten.

Något vi alla kanske skall försöka ta vara på , så att våra barn och barnbarn en dag också kan njuta av kustfisket längs våra Svenska kuster.

Tacksamt nog så görs det en del jobb här hemma som bidrar till en bättre miljö och bättre fiske, tyvärr finns det också många som tar det för givet och mer ser fisket som en outtömlig resurs som skall nyttjas maximalt.

Hur som helst så tror jag vi alla skall börja med oss själva och inte peka finger för mycket, för min egen del så kör jag catch & release på nästan allt jag fångar, behåller max 6 öringar på årsbasis och så kommer det att fortsätta.

Av en händelse så blev jag lite inblandad i ett EU projekt som pågår, där jag fick ge lite feedback utifrån mina Danska erfarenheter med tanke på den Svenska fiske turismen.

intressant nog så tog jag mig tid att djupa en hel del statistik som jag fick chans att läsa på kring fisket i Skandinavien och hur utvecklingen ser ut.

Därtill fick jag insyn i fiskebestånd och dess utveckling både utomlands och här hemma, intressant nog så gick det faktiskt att se var havsörings bestånden växer och var det tyvärr har en nedåtgående utveckling.

 

Om jag skall summera det hela väldigt enkelt så ”borta bra men hemma bäst” men det gäller att behålla den fina utveckling vi har i våra Svenska vatten och fortsätta värna om vårt kustfiske.

Skall jag påtala var det är som bäst med havsöringar i förhållande till tillväxt , så är det faktiskt Bornholm, sen får man ha detta i perspektiv av att åar och bäckar är väldigt små men otroligt produktiva.

Det visar sig att 30 % av tillväxten av havsöringar i Danmark sker i vattensystem mindre än 2 meter, det är inte de största åar och floder som står för mest tillväxt som många gärna tror.

Reflekterar jag lite över fiskeplatser här hemma och i Danmark, så är det väldigt tydligt hur fisketrycket ökat på många kända platser och hur mycket folk som är ute på samma platser om och om igen, speciellt på helger.

Helt klart så försämras fiske chanserna även om en plats har super förutsättningar och platserna skriker om att det måsta finnas havsöring på plats, likväl, ingen krokning.

Därför byter jag platser mer och mer, letar nya och försöker med den erfarenheten jag byggt upp hitta nya intressanta platser att fiska på, lägg därtill att det skall vara svårt att komma till, långt att gå eller på något annat vis lite jobbigt att hitta fram till.

De flesta kustfiskare är lite lata eller giter inte gå så långt , några är mer flitiga än andra och trampar på långa sträckor för att finna ofiskade vatten, en del håller sig till speed fishing och kör snabbt runt från plats till plats.

Tänker du satsa på dessa kända platserna så finns det bara et råd till dig , var ute först innan det trampas sönder eller gå lite längre bort till sidan där andra inte fiskar.

Öringen står gärna där det finns lite ro, tittar jag på de kända ståndplatser jag känner till , så finns det nästan inget som indikerar varför om du tittar under ytan, så där finns gott om platser för öringen att parkera på om den vill ha det lite lugnt.

Tänker jag på de nya platserna jag har fått presenterat för mig av duktiga kustfiskare, så är det det samma där, det är okända platser som är som små oaser i en gigantiskt öken , för att göra en liknelse.

Skall jag avsluta med mitt bästa tips inför nästa säsong, så skulle det vara att tipsa Er om att fiska med upphängare tillsammans med din egen favoritfluga eller en av mina egna favoritflugor.

Det viktiga är bara att upphängaren är liten och gärna i guld , typ Kobberbassen eller en mindre streamer i någon provokativ färg typ, orange, silver ,guld, purple ,bara för att ge dig en bild av vad jag menar, pröva även Uv varianter i form av kulögon i rött eller gult.

Använd tippet rings eller bind på med hjälp av en kirurg knut , klydda inte till det med glidknutar eller nått annat, håll upphängaren kort, behöver inte alls vara lång , det trasslar bara , upphängarlinan lägger sig likväl längs linan.

Vill du göra det lite mer avancerat, så skarva på en tjockare lina till upphängaren och låt tafsen på den nedersta flugan vara tunnast ifall du går fast , så skall ändflugan gå av först och inte upphängaren om du har öring på upphängaren.

Avståndet mellan flugan och upphängaren kan vara minst 10 cm men inte mer än max 20 cm enligt min mening, lägg till att båda skall vara knutna med en öppen ögla ( Rappalaknut ) för att göra flugan så rörligt som möjligt.

Våga experimentera, lägg till lite egna ideer till mina favoritflugor, varför inte en huggpunkt i orange eller rött vid ögonen, där är många som leker med mina grundmöster i nya varianter, bara skoj för mig att få höra om vad mina flugor levererar på olika vis.

PS i vår så kommer det hem lite nyheter som jag själv valt att direktimportera, skadar inte att ha familj som bor i utomlands och som jobbar med inköp, samt att jag reser en hel del i mitt jobb som kursledare globalt.

Tight lines
Christopher