Flugfiske i januarikylan

Grymt skönt att få komma ut ett par korta turer på kusten, trots lite tidsbrist och att det delvis har stormat och varit kallt.

För min egen del så har jag varit bortrest i veckorna och har en vecka kvar borta innan jag får lite mer egen fisketid igen.

Passar på att testa flugor för att se vad det är som triggar i vinterkylan, stort eller smått,färgglatt eller naturfärgat?

Frågorna är många, även ifrån vänner och andra flugfiskare som gärna vill ha lite tips och trix när det är trögt med att få på en havsöring.

Vad är det då man skall tänka på om man haft ett par bom turer på kusten och då havsöringen vägrar ge sig tillkänna trots att man prövat det mesta.

Ja, flugor är väl en sak, tempo ett annat, men skall jag komma med fler tips så skulle det vara att återigen säga ,vada inte djupare än till stövlarna och fiska grunt, mycket grunt

I januari så skall nästan allt fiske ske grunt ifrån land eller bara utvadad max till knäna, längre fram på säsongen , så kan man mycket väl gå djupare, men inte nu.

Säkra flugor som Honeyshrimp och mina egna flugor har jag kolla på i januarifisket, däremot så finns det både nya varianter och nya flugor som skall få känna på kylan lite.

Kör gärna förbi platserna där det är många som fiskar, det trampas runt väldigt mycket på många bra platser nu, så leta upp en annan plats om du inte är först ute.

 

Har du en favoritplats som ofta är upptagen, kom tillbaka i sista ljuset mellan 16.00 och 17.00 och ge din favoritplats en sista chans.

Just nu kan det vara ide att kolla av temperaturen på olika platser innan du åker, nere på Österlen är det under nollan i luften, medan andra delar på sydkusten håller plusgrader.

Fiskar du i Öresund eller sk västkusten, så är temperaturen lite bättre än på Sydkusten, väl värt att åka runt och bara fiska 30 minuter på varje plats.

Kan du inte låta bli att vada djupt pga att ditt bakkast skall få plats, så fiska i första hand längs med kusten, kanske bara 2 meter ut.

Pålandsvind är en utmaning för en del, på många platser finns det chans att fiska utifrån och in, leta även upp grunda partier med lite sandbotten eller vass om det finns.

Små vattenflöden oavsett hur små den än är , har alltid en positiv effekt på havsöringen i kalla tider, dagvattenutflöden eller dräneringsdiken är riktiga hotspots.

Tänk bara på att en del små flöden är skyddade, är du inte säker så dubbelkolla med länsstyrelsen, normalt sett är små utflöden under 1 meter inte skyddade.

Helt stilla dagar , eller dagar med nästan ingen vind är absolut flugfiskedagar, fiska då helt ifrån land med kort lina i 45% vinkel i vindriktningen.

Var inte rädd för att testa olika tempon, och byta fluga ofta, viktigast är nog att inte bli stående på en plats utan se till att förflytta dig en kastlängd var 5:e-10:e min.

Verkar inget funka kan du alltid dra på en större  fluga och fiska hem den försiktigt, skall en öring triggas att simma ett par meter, så skall det vara mödan värt för havsöringen.

När det är som kallast så är många öringar lite mer stationära än när vattnet är lite varmare, därför är det ofta bättre att leta upp havsöringen än att vänta på att öringen skall passera.

Bli inte förvånad om det nappar i första kastet på en ny plats, havsöringarna står nu grunt och väntar , har du väl hittat en havsöring så finns det fler öringar i närheten.

PS glöm inte boka in ”Flugfiskarnas Dag” söndagen den 25 mars 2018, flera som frågat, Vi kör alltid den sista söndagen i mars vid Hammars Backar på Österlen, mer info kommer.

Tight Lines
Christopher