I ett hav av havsöringar

Mars har verkligen bjudit på stort som smått, därtill har jag även hunnit med en släng av corona, tacksamt nog , så är jag nu frisk, men liter körigt har det nog allt varit.

Jag har trots allt hunnit med en del turer mellan jobb och min corona, en av dessa turer på en ny sträcka gav mig en fin havsöring på ca 70 cm med en vikt på 4kg+.

Lite på film blev det också men inget jag kan dela, då jag filmade av andra anledningar, hur som helst så är det extra skoj när man först får se havsöringens vågrörelser på ytan för att sedan börja fiska sig fram till där den valt att ställa sig.

Havsöring Skåne/Danmark 1

Till slut så klev havsöringen på direkt efter att min testfluga landat och jag hunnit menda en gång.

Ett par hopp senare så lyckades jag stranda havsöringen, tyvärr så satt min Testfluga så långt ner i halsen att en gälbåge var skadad, så någon c&r var inte längre en möjlighet.

Tyvärr är det ett återkommande problem jag har vid krokning av havsöring ,öringen väljer att ta flugan långt ner i halsen, så när jag väl känner krokningen, så sitter kroken ofta i de bakre gälbågarna på både stora som små havsöringar.

Vårfiske

Hullingen har jag tryckt in på kroken, så med hjälp av kroppen på testflugan, så går det att haka av på ett snyggt vis, men som sagt en hel del krokningar ligger allt för djup ner i svalget.

Nu har jag testat igenom en rad färger, och linkombinationer, i vissa fall så är det sjunklina som gäller , i andra fall både intermidia eller flytlina med lång tafs som gett resultat, alla med olika testflugor i olika designer och färger.

Många av mina kustturer nu för tiden görs till helt nya sträckor, i några fall har det också varit långa turer med en hel del vandring därtill, i en del andra fall så fiskar jag av samma sträcka 3-4 gånger med olika kombinationer, där det förvånansvärt ofta nappar även på de sista turerna på samma sträcka med sk udda färger.

Skåne/Danmark 2

De flugor jag varvar med är ofta kobberbassen och mina egna favoritflugor, guldflugan har visat sig igen leverera bra med havsöring, men den slår än så länge inte mina testflugor.

Mina slutsatser så här långt är inte helt tydliga, när man väl tror sig hitta ett mönster att följa så visar det sig att det funkar likväl med andra spelregler också.

En av mina sista turer, så fiskade jag igenom en plats med först en kobberbasse, därefter en guldfluga, avrundar med brun, tobisfärgad testfluga och lägger sista kastet med en helgrön testfluga som ger dagens största havsöring som belöning, ologiskt eller hur?

Havsöring 2022

Dagen innan drar jag åtta havsöringar på 3 olika platser där alla utom två tar på tobisvarianten, skillnaden mellan dessa dagar var i första hand temperaturen i vattnet och vindriktningen.

Nu är det dags för jobb igen, men väl hemma har jag några guideturer att göra, roligt med gäster som väljer att komma hit långväga ifrån, men även de som tar sig tid att resa ett par timmar och stanna över för att njuta av våra fina fiskevatten.

För min egen del så blir det bara roligare och roligare, då jag nu kan testa runt med en massa olika variabler, till sist så räknar jag med att ha kokat ner det hela, men en sak är jag säker på, havsöringen kommer alltid att överraska mig, oavsett vad jag kommer fram till.

Tight Lines
Christopher