Vad har du i flugasken ?

Om man tittar i olika kustfiskares flugaskar så ser man verkligen vad för stil och kanske vem du är som person.

För min egen del så har jag två askar varav den stora innehåller en rad flugor som testas och prövas i olika fiskesituationer på kusten, det har jag snart gjort i ett år nu och skall fortsätta 2 år till.

Ja det kan låta som en lång tid, men jag vill pröva flugorna i olika vatten, dels för att få den förståelse som jag tycker alla flugor skall få, det handlar inte bara om att doppa flugan och döma eller fördöma.

20150807_121622

Ni som känner mig lite vet att jag föredra att fiska snabbt , ett resultat av att jag vill undvika besor och att jag oftast får havsöring i fin kvalité om det går lite fortare under den kalla årsperioden.

Att jag har mina egna favoritflugor behöver jag inte orda så mycket om utan intresset är att hitta fler framgångskoncept för kusten och skapa en förståelse för vad som funkar bäst i Danmark och Sverige.

Räkor är ett kapitel för sig märlor har också en plats i asken och skall enligt tradition fiskas långsamt under den kalla årsperioden enligt många kustfiskare.

Speciellt i Danmark är de super populära, kobberbassen och Pattegrisen är två som det talas mycket om och som krokar havsöring regelbundet i Danska vatten.

af-1002-12kobberbassen20150204_213152_copy (2)

Många bombard fiskare använder gärna Pattegrisen på kusten, inte riktigt lika många Svenska flugfiskare , där är nog fler som fiskar med en rad olika stf flugor istället.

Tittar vi vidare och djupar borsteormen, en fluga som är jättepopulär i vissa kretsar och det enda alternativet när borstmasken svärmar på våra kuster, ett fenomen som mer finns i Danmark och västkusten mm men som även finns i våra vatten här i Skåne.

Ibland så frågar jag mig själv vad havsöringen tror när den ser vissa flugor , eller är det bara vi som fiskare som sätter etiketter på olika mönster för kustfiske?

Jag har fiskat börsteormen som tobisfluga men även som långsamt simmande borsteorm, jag vågar nog påstå att du kan göra båda.

20140926_133512 20140926_131642

Vi har alla lärt oss att fiska långsamt den kalla perioden och fort i den varma, för min del så är det nästan tvärtom, men bara nästan.

I år så har jag fiskat fort fram till mars april, sen räkor i mars till maj och både fort och långsamt nu i juli.
Räkor , märlor, borsteorm, streamers , stora som små flugor med intressanta resultat.

Nu skall vi komma ihåg att vi tenderar få fisk på den flugan vi har i havet, men jag har haft många flugbyten på mina turer, ibland så många som 10 byten, för att se vad som triggar havsöringen på plats.

Där finns även ett mönster enligt min mening och det är att imitation flugor snarare än provokation flugor kommer längre på sommaren när det gäller att komma i kontakt med havsöringen.

2015-03-09 18.10.15 MAH00432(7)

Är det trögt sommarfiske så kan det många gånger löna sig att gå ner i storlek på flugan, speciellt i lugnt vatten och fiska fort med mycket tydliga pauser på 2-4 sekunder, gärna då en snygg tobisimitation med viktat huvud.

Hugget kommer då oftast efter de första 3 intagningarna eller när du tar dina 2 till 3 sista intag innan spölyftet och då precis när flugan sätter fart igen.

Ha som grundregel att pausa 3 gånger oavsett din kastlängd, berätta gärna hur det går , ja är rätt säker på du kommer uppleva en skillnad, då många har allt för jämt tempo in på flugan, bättre att tänka 3 pauser och håll de tempo du tycker om.

1320_533_2 pf-honeyshrimp-dark-gr

Jag vet att många av oss i princip fiskar med samma fluglina oavsett vad för fluga vi använder, gärna samma året runt, det vanligaste är nog en intermedia lina 27 meter eller 30 meter i vikter kring 18 gram.

Är det kastklumpar så har nog en del lite att variera sig med , men även där ser jag mest intermedia linor med monofil lina och linkorg,inget fel i det utan mer en reflektion på vad som förekommer mest på vår kust.

Om man vill labba lite med olika linor så tycker jag att man bör ha i varje fall en flytlina i sin verktygslåda på kusten, speciellt senare på säsongen och under sommaren.

WF linor, 27 meter är kanon i flyt och intermedia, är du inte en kastnörd som jag och flänger iväg linan mer än 27 meter så behövs inte kast klumpar, de konstlar bara till det i många fall.

WF linor är lättare att kasta med och presenterar flugan många gånger bättre under lugna dagar med vind upp till 6 m/s.

11182724_873513659406852_675222274138309530_o 11164672_873513746073510_8981341985571294521_o

Kastklumpar är mer för kustfiskare som hela tiden letar längd, vilket inte alltid är fallet för normalkastaren på kusten.
Tro mig det är inte kastlängden som avgör ,men visst är det skoj att kasta långt.

Bra linor för kusten är tex Guidline. Rio, Cortland mm , men jag tycker nog A Jensen linorna är bäst, och det förstår man nog först efter att ha testat linorna och att man har lite att jämföra med.

Vi borde nog ha en öppen ”Prova på dag” där alla varumärken träffades och testade olika spön , linor och flugor, så vi alla kunde få ihop våra egna personliga paket som vi trivs med.

rod-n'-reel-bag-inside_web4 Bild3

Lite grand som att få golfklubbor Taylor made efter var persons sving spår så klubban är i rätt längd , vinkel och sweet spot,ja flugfisket har nog lite att lära från andra branscher.

Nu är jag rustad till mitt höstfiske på alla vis, känns skönt att det kommer en period där havsöringen gärna hoppar och visar sig ifrån sin bästa sida.

En period som kommer vara intensiv på många vis intill förbudstiden i september slår till här i Skåne, men då får vi prova annat så som Bornholm och Mön, eller hur?

Skicka gärna in en bild på din egen ask om du vill dela med dig av dina erfarenheter, jag tror vi alla skulle uppskatta att få tjuvtitta lite i varandras askar inför hösten.

Tight Lines
Christopher