Endagstur till Bornholm med nya flugor

20140930171256(5)

Som vanligt under förbudstiden så smiter jag över ett par gånger till Hvide odde över dagen , så man får sin dos av flugfiske.

Som Ni vet så håller jag på och testar en rad flugor utöver mina egna för att se vad för resultat jag får efterhand som jag fiskar med dem vid olika tillfällen.

Den här gången så blev det ett nytt urval som grundar sig på de Danska kustflugor som är populära och frekvent används av Danska flugfiskare.

Att Pattegrisen och Kobberbassen är med i testet är mer som en referens till övriga flugor och för att se om de är så framgångsrika som ryktet påstår.

20140929_230952

Tog båten över vid 08.30 och hem vid 20.30, promenaden ut från båten till Hvide odde tog 25 min,förbi korsningen där man kan sticka in på Sportdress om det skulle behövas.

Skitigt kantvatten, mycke kanoter och en skolklass som badade och paddlade gjorde att min första tanke var att kanske ta en taxi till någon annan plats, typ Sorthat eller Broens odde.

Söndertrampade fiskevatten och en del fiskenät på plats samt en nordöstlig vind på ca 5 m/s gjorde att jag bestämde mig för att fiska av de orörda delarna av sträckan.

Bäst förutsättningar för fiske på Hvide Odde är det när vinden kommer från väst eller sydväst.Nordlig vind går också bra, men då krävs det svag vind för att det inte skall bli för mycke vågor.

20140929_231012

Hvide Odde har en rad små hotspots och olika bottenformationer som gör att det nästan alltid står någon öring längs med sträckan.

Några platser håller stor öring om man har tur beroende på vind, andra delar är rena barnkammaren där den ena efter den andra småöringen gärna kliver på, bara man har rätt fluga på för dagen.

Lyssnar man på de lokala flugfiskarna så tas det och tappas det regelbundet grov öring här.
Själv har jag fått fina öringar här och ser det som ett av de bästa platserna på ön.

Intressant nog kom det ner 6 spinnfiskare och en flugfiskare vid 17.00 då vattnet började fyllas av tobis i olika storlekar som for åt alla håll när man rörde sig över sandbottnen.

För mig en signal att börja fiska med olika tobisflugor.
Strax efter andra bytet av tobisfluga så klev den 3 öringen på för dagen, de två första tog på två varianter av räkflugor som även fisk utstå en rad dragningar utan en ordentlig krokning.

af-1003-04_240x240 af-1003-01

Kobberbassen fick säkert 2 timmar utan en händelse, och då fiskade jag med en flytlina som smeker ut linan på vattnet för att inte skrämma någon fisk.

Byte av fluglina till ”The windbeater IM” bidrog till både lite mer kastlängd och till att tobisflugorna som inte var förtyngda kom ner lite i vattnet.

En lina som jag nu gått över till helt och köpt upp restlagret på , då den inte kommer finnas kvar nästa år, då andra linor kommer, synd, men så är det med produktutveckling.

De två sista öringarna fick jag utan att de 7 andra fiskarna fick något vad jag kunde se.
Kanske beroende på att all vind var borta och mörkret började komma.

Danskarna var kvar när jag gick vid 7 tiden, de skulle säkert fiska under mörkret på tobis jagande havsöring.

Tvinkle tube tobis 1320_533_2

Det är väldigt skönt och avkopplande med dessa snabbturer till ett fiskevatten som är så mycket bättre än det vi har hemma på många vis.

Här går det att stå och nöta samt traska över 2 km kust om man vill, handlar inte om det finns öring utan var de står och vilken fluga som gäller.

Har genom åren bara gått bet en gång på denna plats , annars brukar den alltid leverera öring även om många är små och få stora, men det är skoj det också.

Nu är det Mön som gäller kommande vecka tillsammans med Jan Melin som hänger på.
Uppskattar verkligen ha med Jan , en ”kusträv” som med sin kunskap och erfarenhet bidrar till att utflykterna blir en glädjekälla och att det nästan alltid gå att få en öring eller två, då vi båda kör lite olika i vårt fiske.

Tight Lines
Christopher