En bra plats på östkusten för flugfiske

”Flugfiskarnas dag”  blåste bort i kraftiga syd till sydvästliga vindar som även gjorde Örnahusen till en omöjlig plats, därför tog jag beslutet efter att ha tittat på båda platserna att det gick inte ta ansvar ifall någon ny kustfiskare skulle göra sig illa.

För ordningens skull , så ställde jag mig vid Hammars backar och informerade de flugfiskare som dels missat informationen på FB samt styrde om de som absolut skulle ut att åka till Vårhallarna på östkusen som var den plats som tidigast skulle vara fiskbar i den vind och storm vi hadde.

Det visade sig att även gamla kustfiskare som jag träffat på Bornholm för några år sedan var nere, så istället för att köra hem, så blev det en tur till östkusten, för att visa lite platser för en flugfiskare som flyttat tillbaka till Skåne.

Vi blev en liten kärna på 4 man som körde upp och tog oss en titt.

Väl på plats vid Vårhallarna så blev det några kast innan vi valde att rulla vidare, då baksuget var så kraftigt att det var förenat med livsfara att kliva ut över sandkanten i Tobisviken,

Screenshot_2015-03-31-13-33-33

Vi åkte snabbt vidare och hamnade vid ” Prästens Badkar ” för att titta runt lite och se på platsen tillsammans.

Väl på plats så spred vi ut oss lite medan jag och Peter valde att gå en längre bit för att titta av platsen och kliva ut vid en udde.

Intressant nog kan man påtala att mycket av den här sträckan ner till Vårhallarna liknar det man ser på valda delar av Bornholm.

Djupkanter,pallar , sandbotten,större rullsten , samt små sötvattenflöden gör platsen extra intressant för oss flugfiskare,

Tittar ni på översiktbilden med Prästens badkar mm så ser man tydligt de platser som är mer än väl värda för oss flugfiskare att ta oss tid att fiska av under rätt förutsättningar.

På bilden så är det inte uppenbart förrän man är på plats att det även finns sötvatten utflöde som bara syns som små rännor i sanden , utan att för den skull vara lekbart för någon havsöring.

Screenshot_2015-03-31-13-35-01

Dessa sötvatten utflöden är helt magiska för havsöringen av flera skäl, tittar man på många andra bra hotspots, speciellt på Bornholm, så kan dessa utflöden som inte utgör en lekplats för öringen vara en magisk plats som drar till sig havsöring.

Om det är osmologiska orsaker mm kan man ha sina åsikter om,själv tror jag det har många orsaker men speciellt att det höjer tempraturen lite och för med sig näringsämnen som småbyten till havsöringen skarpt uppskattar.

Vi valde att gå förbi och fiska oss fram mot detta område , efterhand så blev vi fler på platsen som till slut fylldes på med 3 tyska guider som fiskat de senaste två dagarna på östkusten.

Det tog inte många minuter innan den ena tysken snabbt tagit 2 havsöringar på kort lina varefter han fick på en riktigt fin havsöring på 65 cm med en vikt på 3.5 kg.

MAH00432 (1)

Vi andra stog bara och väntade på att vi skulle få en fin huggperiod, speciellt de två av oss som stog närmast tyskarna.

Jag valde att gå upp efter två havsöringar och gå närmare och filma lite samt se vad tyskarna bjöd på för flugor till havsöringen.

Det visade sig vid lite samtal med två av tyskarna att de varit här sen 10 år tillbaka och alltid fiskade av dessa 25 meterna, då det enligt deras erfarenheter nästan alltid stog lite havsöring här.

Flugorna som de visade mig var i storlek #6 och var traditionella Magnus och Frede flugor i brunt, flugor som såg precis ut som de flugor jag ser Bornholmare fiska med på Bornholm.

MAH00432(7)

Jag fick mig en noggran genomgång av de flugor tyskarna fiskade med och att det tagit ett 20 tal öringar tillsammans på de två dagar de tidigare fiskat längre söderut, mest utlekta öringar i olika storlekar, men idag kom det upp en riktigt fin havsöring som de valde att behålla.

Det var rätt roligt att konstatera att de fiskade med #5 spön utan några konstigheter, de tyckte det räckte väl för detta kustfiske och att det gick att drilla havsöringar utan problem.

Själv har jag nu bestämt mig för att vid nästa års Flugfiskarnas dag så skall jag inte bara ha en plan A och B utan även ha med en plan C så vi inte behöver ställa in oavsett vad gudarna bjuder på för väder och som tillåter nya kustfiskare att hänga på.

Nu så återstår det bara att njuta av påsken i Cornwall/ England med familj innan jag åter är hemma och jagar kustsilver nu i april, då det bara blir bättre och bättre flugfiske väder för oss som bara inte kan låta bli att njuta av sol och fina kvällar framöver.

P.s Tackar de tre övriga gringos för en trevlig dag tillsammans, vi ses igen snart 🙂

Tight Lines
Christopher