Om stora havsöringar på kusten.

Jag har genom åren tagit en hel del stora öringar på kusten, inget ovanligt med 75-80 cm  havsöringar som går grunt och småplockar vad de hittar.

Generellt är de inte i toppkondition även om de kan vara stora , så saknas det nått kg för att vara de silver rugbybollar som jag letar efter.

Det är en av orsakerna till att jag började fiska fort med streamers, då det på Österlen är vanligt med större utlekta havsöringar  i varierande kondition.

MAH00403(7)

En havsöring som jag tog på Hammars backar för 3 år sedan är den enda som följt med hem, var på 80 cm och ca 6 kg.helt stolt e jag inte för den havsöringen, sen dess så släpper jag allt större av flera orsaker.

En orsak är att de flesta större öringarna tyvärr har lagrat för stora mängder gift i sig ( dioxiner  tex ) för att ätas, en annan orsak är att dessa stora havsöringar också visat sig vara riktiga fighters för att ha kommit så här långt och skall helst få chansen att leka i våra åar och älvar , så vi får fler havsöringar på kusten.

Därför äter jag bara öringar upp till 3 kg enligt de Danska rekomendationerna på fisk som mat, en orsak till att Danskarna sätter ut så mycket öring och dels har ett lägre minimimått.

Ja det är mina principer , inget som alla måste följa, utan mer de värderingar jag valt att leva och fiska efter på kusten,gemensamt för dessa bjässar är att det tar tid att få in dem på klen utrustning.

Det finns rätt mycke kämparglädje beroende på hur kallt vattnet är och hur bra kondition havsöringen är i, men blank havsöring i god kondition ger nästan alltid en god fight och gärna ett par hopp också.

Fighta dem hårt och fort om du kan,tillämpa gärna c&r om du är minsta tveksam,var lite försiktig med att lägga upp bilder, då värden idag består av en del fisketalibaner, som gärna rättar dig lite opedagogiskt om oturen är framme.

MAH00403(4)

För min del så har 2 av mina favoritflugor bidragit till stora havsöringar genom åren, dels den silvrige och dels den bruna flugan, dock inte på uv vit som tagit några av mina finaste öringar, men så är det, en kombination av vilken fluga du har i vattnet och att havsöringen är där.

Som Ni vet så prövar jag flera olika flugor nu  inkl räkor och med de två senaste veckornas resultat, så indikerar det att räka ger blank fisk på långsam intagning och stora blankbesor på snabb intagning på silvrig fluga, är det inte underbart.

Ja , så är det mer teorier och i våra försök att knäcka koden för flugfiske efter havsöring, havsöringen motbevisar oss gång på gång, bara för att vi skall fortsätta leta koden för kustfiske, eller?

Ja , jag har fått lite utlekt fisk på räkor också om Ni tittar på mina senaste filmer, så helt behöver jag inte vända på mina teorier  än, däremot så kan det vara en ide att pröva båda teorierna, då det inte är frågan om att fiska på det ena eller det andra sättet utan mer som en golfspelare har lite olika strategier beroende på var man fiskar, när på säsongen och hur duktig man är.

Jag får tips på flugor från olika håll och kan väl så här långt säga att vi alla har våra favoriter, jag tror inte man skall ställa dem emot varandra utan se, vilka vi kustfiskare får fisk på, så vi kan dela med oss till nya på kusten vad de bör satsa på.

Där finns många sk ”blindgångare” för min del som jag inte tänker hänga ut, utan istället fokusera på ett par flugor som generellt kan öka fångst chanserna för alla som fiskar på kusten oavsett kastlängd mm.

MAH00403(5)

Gemensamt för dessa bjässar till havsöringar är lungt väder, inte mycke vind och att de tar på lång lina eller mycket försiktigt.

Flera har tagit då jag lagt ut linan och går ifrån platsen där jag står och fiskar, genom att vada i sidled, precis när flugan vänder där jag ståt, så brukar hugget komma, ett bra sätt att söka av kanter, då de inte går långt ut eller på djupt vatten.

Det var vid ett sånt tillfälle jag kände en dragning och gick upp på land och gick tillbaka 30 meter och började fiska mig ut med långa kast, så det går att leta med den här strategien också.

Återsättning av stora öringar skall ske så de verkligen fått mjölksyran ur kroppen, annar sjunker de snabbt och lägger sig på bottnen, en syn jag både sett och upplevt, så håll dem kvar till du känner att de kvicknat till och kan hålla sig på rätt köl i havet.

Att sen se en av dessa bjässar  till havsöring majestätiskt simma tillbaka ut utan att känna sig skrämd av min närvaro är faktiskt en fröjd för ögat och själen.

Nu hoppas vi på att det var det sista av vintern vi såg i helgen och att nu när både sommartid och aprilväder är på gång så kommer det riktigt fina dagar på kusten.

På söndag är det dags för ”flugfiskarnas dag”på Hammars backar, vi är väl ett 40 tal anmälda så här långt,skall bli jättetrevligt med en gemensam dag,är bara att komma om Ni vill, anmälan via min FB sida, ingen kostnad utan bara en trevlig dag där vi ses och njuter av en dag på kusten.

Tight lines
Christopher