Bland havsöring, kastklumpar,horngäddor och wf linor.

Nu när havet känns överfyllt med hornisar, så kan det ibland vara svårt at hitta öringen.
Själv letar jag över större ytor då det oftast samlas öring på vissa platser som jag känner till.

Mycket riktigt efter att ha fiskat av längre sträckor och efter otaliga dragningar och hornisar, så klev en öring på flugan, ungefär där de brukar stå.

Jag vet från denna plats att de står längs med kanten och blir större och större, nästan så det finns en ordning mellan öringarna på vem som skall stå var.

Det svåra är att försöka läsa sig till vad som tar tag i kroken,öringen är duktig att kroka sig själv , så var inte allt för snabb upp med spöspetsen, jag väntar lite, så märker jag skillnaden då hornisar mest smakar och drar i flugan, har man inte för bråttom , så släpper de snabbt igen.

Var ute med min nya klumplina på 9.3 meter, en intermidialina till klass 8 pga vind och väder med därtill hörande running line på 27 meter.

Perfekt att få lite extra längd på linan, för mig så räcker inte vanliga 27 meter WFlinor längre, även om jag använder dem regelbundet, så vill jag ha ett par meter till.

För mig är det två olika kaststilar beroende på om jag kastar med klump eller WF linor, den stora skillnaden är att jag gärna vill skjuta lina i bak kastet , vilket är lite svårare med klump i förhållande till WF linor som tillåter det mesta .

11182724_873513659406852_675222274138309530_o 11149821_873513616073523_3325782260163544121_o

Tipset är att kastar man inte längre än vanliga WF linor på 27 meter, så tycker inte jag man skall hålla på med kastklumpar, bättre att träna upp sig med att få ut alla 27 meterna med tafs därtill, det räcker till i princip allt fiske efter havsöring, att jag håller på med att kasta längre är bara för jag tycker det är skoj och tror att jag skall få mer ut av det i längden.

Där finns en undersökning på globalflyfisher som handlar om det här med kastlängder mm, där är inte så stor skillnad som man tror i kastlängder, däremot kan det vara lättare att få ut en kastklump, men mer fladdrigt för en flugfiskare som inte är riktigt van.

Jag ser också ibland konstiga kombinationer när jag träffar folk, så jag tror en del gör det för svårt för sig , även om flugfiske i mycke är en prylsport för många av oss.

En skillnad jag börjat titta på sen en tid tillbaka är hur mycket linan stör öringen vid kustfiske, vi är alla uppfostrade med att det inte stör, och att intermidia är det bästa för kustfiske, då man inte tappar kontakten med flugan i vågor, det är nog så sant, men jag kan bara inte låta bli att pröva sanningar , utan måste se om jag kan finna ett mönster i att fiska med andra linkombinationer.

11164672_873513746073510_8981341985571294521_o

Jag tror att flytlina är absolut bäst för alla som fiskar i lungt väder och då menar jag måttlig vind där havet mer har krusningar, går det vågor så kan flytlina med intermidiatopp vara en bättre lösning, däremot tror jag inte man skall ha intermidia i hela linan, då jag själv vid flertal tillfällen lagt linan över ryggen på öringen, med därtill hörande luftsprång mm.

För många år sedan då jag fiskade med en clear Intermidia med monofillina, så fick jag mycke kontakt med fisk, slutade med den här kombinationen, då det var mycke trassel för min del och då jag på den tiden körde en vanlig WF lina tills jag behärskade dubbeldraget som idag.

Jag har en liten känsla av att genomskinliga kastklumpar kan vara ett framgångskoncept, men vill inte utala mig mer säkert föränn jag testat detta lite mer.

Om vi nu vill komma i kontakt med riktigt fin öring , så kräver det nog så få störmoment som möjligt, eller skall vi bortse och säga att det gör nog inte så mycke, näe, gör det nått , så är det väl bättre att öka alla små chanser eller?

MAH00587(3)

Igår var jag ute på kusten en snabbtur med den nya kastklumpen och running line, för utom otaliga hornisar, så blev det 3 öringar c/s ,lite film också, hinner fixa en teaser som Ni kan se här, som Ni ser på den dåliga bilden ovan, så tar de precis i kanten .

För min egen del så är det klass 7 och 8 , både flyt och intermidia och både kastklump och WF linor som gäller, jag trivs att hålla på med olika linor vid olika tillfällen, lite som en golfare som tar sina klubbor till olika situationer, jag prövar också mellan olika spön och rullar, allt för att känna mig fram till vad som är bra i olika kombinationer.

Det enda ja inte är så glad för är monofil linor och korg på magen, inget fel i det, passar bara inte mig.

Lungt väder kräver för min del oftast en klass 7 lösning, mild vind gör att det gärna blir flytlina, långt ut till kanter som jag fiskar på gör att det gärna blir en kastklump ibland.

Skall jag finlira i stilla väder , ja då blir jag nostalgisk och fiskar med en Cortland lina Sylk Line som är gjord för skygg fisk, har givit mig många fina öringar i strålande sommarväder genom åren, tom regnbåge om jag nu tänker efter.

Ja nu gäller det fiska så många kvällar man hinner innan vattentemperaturen gör det för trögt att hitta havsöring dagtid, sen blir det dags för nattfiske, men det är en annan historia.

Tight Lines
Christopher