Gädda på kusten

Nu när vattentemperaturen stiger så är det inte bara horngäddan som dyker upp i det nu 10 gradiga vattnet,även andra trevliga gäster behagar dyka upp och göra sin närvaro känd.

De tre senaste gångerna jag varit ute så har jag skuggats av större fisk som jag inte riktigt kunde se vad det var, meterstora skuggor har lungt kryssat runt mig.

Vid ett tillfälle så ställde sig skuggan 2 meter ifrån mig och tittade på medan jag krokade av en liten horngädda, gäller vara rädd om fingrarna om skuggan bestämmer sig för att stjäla min fångst.

Vid ett annat tillfälle så fick jag med mig en tångruska in som snabbt blev förföljd, vid spö lyftet så ställde sig en liten gädda vid mina fötter.

gäddatest(6)

Till slut så valde en gädda bekänna sin närvaro genom att kliva på snyggt krokad så att fluglinan klarade de vassa tänderna.

Det är inte första gången min silverfluga lockar på en gädda som bifångst, men det blir mer vanligt nu när sommaren kommer med stormsteg, jag hoppas det föräter sig på horngäddor, även om det nog inte är fallet.

För ett par veckor sedan så fick jag upp en öring med fina små rispor på sidan, säkert så att öringen får sig ett hugg om de inte ser upp.

Vet även från andra kustfiskare jag känner att på spinn så händer det att större kliver på,de gäddor jag varit i kontakt med ligger runt 1 meter.

gäddatest(1)

Så bli inte helt förvånad om Ni får på lite andra fisksorter nu under sommarperioden, själv hoppas jag på att multen skall visa sig, så att jag kan göra ett ärligt försök att kroka en riktig fighter.

Annat du kan möta är torsk , plattfisk ,id och havsabborre  eller regnbåge om det vill sig väl, sen skall vi inte glömma kvälls och natt fisket efter havsöring som kan vara riktigt fint.

En regnbåge på sommaren kan jag starkt rekomendera, nedan är en av två som jag tagit på Engelska bryggan en sommarkväll, blev visst en öring också samma dag.

20080902

Hur har då öringsfisket varit den senaste tiden för min del?

11 öringar c/s på säkert 100 horngäddor, samt en fin öring tappad, då tafsen var för sliten av alla horngäddehugg.

Allt på film, men jag bjuder inte på de misstagen när jag ropar ”neeej,fxn,jxvlar mm.
Borde vetat bättre än att inte titta till tafsen, men det blir lätt slarv bland alla hornisar,

Ja nu finns horngäddan även på Sydkusten för den som undrar, tar sig långsamt ner längs kusten, så passa på att fiska på Sydkusten innan allt invaderas helt.

Filmen på gäddan får sparas , då det e allt för uppenbart var jag är på filmen,Ni som vill fiska gädda får leta själva, inget jag guidar, utan för mig är det ren bifångst och inget annat.

Nu blir det en liten privatresa i närtid, sen skall jag på kvällsfisket igen, maj är inte riktigt slut än och några av de finaste öringarna har jag just tagit, i maj månad i strålande sol.

Tight Lines
Christopher