Havsöring i stormigt hav.

De senaste veckorna har varit lite speciella här i Skåne, har det inte varit minusgrader, så har det snöat eller stormat så det står härliga till.

Vi fick även en del is och is sörja som gjorde kustturerna tuffa för oss flugfiskare som inte är så glada för is i spöringarna.

Det här med klädsel är ett kapitel för sig, att vara rätt klädd och välisolerad gör kustturer så mycket mer behagliga, allt för att kunna fiska så effektivt som möjligt.

För min egen del, så passar jag på att fiska med neoprenvadare av flera skäl, dels så vill jag utvärdera och testa, dels så vill jag kunna hoppa i och ur utan att vara allt för tjockt klädd under.

20160130_120146 20160130_170730

Jag har länge testat och prövat olika linlösningar för mitt kustfiske, utmaningen för mig har varit att hitta en linkombination som tillåter att jag kastar utan att behöva fundera på hur mycket lina jag har kvar.

Ett problem då jag bottnar traditionella 27 meterslinor och running lines, så behovet har varit att hitta en lösning på kast över 40 meter.

Lösningen jag kommit fram till är 2 stycken WF Vectorlinor som sätts ihop med baköglan på båda WF linorna så man i princip får 54 meter dubblad WF lina, sen är det bara att fästa ena kastklumpen på rullen och veva upp allt.

Har man sen en flyt och en intermidia, så är det bara att vända på det hemma om man skall ha det ena eller det andra till kustfisket.

20160130_173936

Fördelen för mig är att jag nu kan kasta på utan att begränsas av linlängden, vilket tillåter för mig kast över 40 meter.

För att göra skarven så smidig som möjligt genom öglorna , så binder jag ner den med bindtråd, samma som vi använder till att binda flugor med, en droppe lack säkrar bindtråden.

Längden behöver jag på olika platser, så nu kan jag njuta av en lösning till utöver kastklumpar och running line.

MAH01236(8)

Ser man på vatten temperaturer i havet, så har det varit lite spännande med det också, trots minusgrader i luften så har Viva bojar visat 9 gradigt vatten i Öresund och 5 gradigt på sydkusten.

Lyssnar man sedan på alla rapporter som kommit in så visar det också i både Danmark och Sverige att det kommer upp fina öringar trots vind och väder.

Ja flugfiske i stormväder kräver lite annan kastteknik , även om man kan komma långt med traditionell kastteknik.

För min del så blir det ett par underhandskast i bak kastet för att mata lina varefter ett överhandskast med dubbel matning av linan i bak kastet , varefter jag skjuter högt , så sidovind eller bak vind får tag på linan och drar iväg med allt.

Håller man sen lös linan i 2 stora öglor , varav den första hålls med lillfingret, och den andra i munnen, ja då har man goda förutsättningar för att få till långa kast utan att ytspänningen suger fast linan eller att strömmen drar iväg med allt.

Där kommer lite film så Ni ser hur jag gör det utvadad, men grunderna ser Ni i ovan film för Er som vill djupa det lite tekniskt.

Varför använder jag då inte monofil och låda?

Ja frågan har varit uppe tidigare, det trasslar för mycket i mina ögon, tycker det är skönare med en lina som flyter och som jag har bättre koll på, men det är en smaksak.

MAH01236(7)

När det blåser 10 till 14 m/s på kusten , så blir det rätt snabbt en utmaning i att få ut fluglinan.

Ett trick jag använder utöver underhandskastet , då det är så mycket vind att det helt enkelt inte går att mata bakkastet mot vinden, är att kasta i sidled.

För min del så försöker jag använda vinden så mycket som möjligt, det går nästa alltid att kasta i 90 grader i förhållande till vindriktningen.

Fördelen är att öppnar man upp kastet och för spöspetsen efter att ha skjutit linan tvärs i vinden så spöspetsen till slut pekar i vindriktningen, ja då får man i princip en jättestor liggande linbåge som vinden gärna suger tag i och för ut i vindriktningen.

MAH01236(3)

Flugfiske i hård vind är tufft men det går, ofta så kan man nyttja vinden så väl att det faktiskt inte är så svårt, men som allt annat så är det en tränings sak.

Blir det för tufft kan man alltid leta upp lite lä eller en skyddad vik , då öringen gärna står i dessa fickor och äter det som samlas i skydd av vinden.

Till sist så vill jag bara säga att det krävs mindre kastlängder än man tror i stormigt vatten, öringen kan gå bara ett par meter ifrån dig när havet är oroligt, så om inte annat så går det att fiska av med korta kast också och ta ett par steg mellan vart kast.

När det gäller flugorna jag fiskat med den senaste tiden, så har det varit mina egna favoritflugor.
Silver under dagen och min Bruna fluga från 15.00 fram till 17.00.

Nått att tänka på är att när ljuset börjar försvinna, så kan det vara en ide att fiska med mörka flugor, då det blir en bättre kontrast i vattnet mot himmelen.

Jag har flera gånger fått stora öringar precis innan det mörknar tidigt på säsongen, så det är inte alltid orange, gult eller rosa som gäller för att få dem att nappa, speciellt inte nu när vattnet är så varm som det är.

Nu får vi hoppas på lite snällare vindar , så vi alla kan komma ut och njuta av kusten igen.
Själv är jag iväg igen till Stockholm, sen till Bornholm, så det finns lite att se fram emot.

Passa på att ta snabba turer på kusten gärna om du kan efter jobbet, öringen nappar även vid 17.00 tiden och nu blir det snabbt ljusare efterhand som vi kommer in i febr mars.

Vill Ni se lite kommande filmer så ber jag Er prenumerera på min Youtube kanal, kommer lite långfilmer där också efterhand.

Tight Lines
Christopher