Trögt flugfiske på kusten?

Inte alla är förunnade att få på en havsöring när det är både kallt och blåsigt på kusten, trots detta så kommer det upp lite fina öringar bara man letar lite.

För min egen del så har det varit en del guidning i veckan, lite tungt efter att ha varit iväg en vecka i Norge på jobb och flugfiskarnas dag på Österlen.

Roligt nog så fick en kund en fin havsöring som vi både sett och jagat över två dagar, den valde att kliva på tidigt nästa dag.

Inte alltid en havsöring både visar sig, hoppar och hänger kvar kring en sten , så att vi kunde jaga honom nästa dag igen.

Havsöringen  hade också flera gånger pillat på flugan men inte valt att kliva på , så jag fick fundera lite över hur vi kunde få honom på kroken ordentligt.

På kvällen så valde jag att binda ett par mindre flugor på Scud krokar, dvs krokar till märlor.

Dessa små Scud krokar har tidigare hjälpt mig att komma i kontakt med havsöringar när fisket varit riktigt trögt.

Klär man på dessa flugor med lite Guld polar chenille så händer det något vid kustfisket oavsett hur trögt eller soligt det kan vara.

Som guide är det inte frågan om att jag skall fånga havsöringen, det är helt förbehållet de jag guidar , för min del betyder det att tipsa och trixa via min gäst , så som jag skulle fiskat.

Det kan bitvis bli väldigt instruktivt, bara för att allt skall optimeras på bästa vis, viktigt är inte bara tempo och att hela tiden flytta på sig, men även när det kommer till att drilla firren.

Självklart får jag ta hänsyn till kastlängder och hur vindkänslig en gäst är, lägg därefter till både vind och väder, så blir det ibland lite utmanade men aldrig omöjligt.

Havsöringen på snön är fångad av en 16 årig grabb som i mitt sällskap fick både spräckt nollan och glädjen av att få på en fin havsöring som fick följa med hem.

Därtill allt på film som nu är klar att levereras för privat bruk, en film som många av oss kanske skulle velat haft på våra första havsöringar.

I båda fallen så var det Guldflugan som avgjorde fisket i konkurrens med flera andra flugor vi testade.

Guldflugan i sig har en rolig historia, inte bara att jag haft på en av 3 stora havsöringar på just den här flugan, tyvärr har alla klivit av , då krokning eller rusning gjort att flugan släppt.

Så är det med flugfiske inte alla som krokas och kan tas upp, men det kommer nog en dag då den sitter så väl att jag får nöjet att höja mitt pb.

När jag talar runt med många så är det tydligt att flera kämpar med att spräcka nollan , inte alla som lyckats hitta eller få upp en havsöring även om vi nu snart har april månad här.

Några har även frågat lite kring vad man kan göra för att öka chanserna för att få på en trög havsöring.

Några korta tips kan jag nämna utöver att inte fiska där alla andra springer och trampar, många platser har högt tryck av flugfiskare och spinnfiskare.

Försök hitta lite andra platser som man gärna får gå en bit till för att komma åt havsöringen, dessa platser får vila lite mer än de som har parkeringen precis bredvid vattnet.

 

Gå ner i flugstorlek , kanske halva storleken av vad du annars fiskar med på kusten, du kan även förlänga din tafs till 1.5 gånger spölängden.

Lägg in minst 3 pauser i din intagning, i början så flugan får sjunka, i mitten på minst 3 sekunder och i slutet innan ett långsamt spölyft, så havsöringen kan hinna på flugan.

Rigga din tafs med 2 flugor varav en skall vara imitationsfluga och en skall vara provokationsfluga, om du kör med två olika storlekar, ta då den tyngsta sist.

Använd dig av Linögleknut , glidknut eller upphängarknut, alla kan du googla eller hitta på Youtube, kan du inte själv , gå in i en lokal fiskebutik så kan de säkert visa dig.

 

Kör du Linögleknut, så lämna en längre stump ovan knuten och dela av öglan strax efter knuten, då får du en övre stump att sätta som upp hängare och den andre till nedre flugan.

För min del så håller jag mig till det som är enkelt, kombinerar den nedersta tafsen med en tunnare tafs via en blodknut.

Fördelen med en tunnare tafs på den nedersta flugan är om fisken sitter på upphängaren och den andra fastnar i bottnen så går tafsen av vid blodknuten på den tunnare tafsen.

Kör du med två flugor så skall du helst inte ha en längre tafs än en spölängd, ta gärna två små i samma färg, upplevs som ett stim , många gånger sitter då fisken på den nedersta.

Vet du inte själv vilka färger du skall köra, pröva guld chenille och min bruna favoritfluga, de funkar kanon ihop.

Till sist så vill jag önska alla på västkusten ett riktigt skitfiske nu när premiären drar igång, njut av att få komma ut på kusten igen , så skall du se att öringen tids nog kliver på.

ps, alla filmer ovan är med Guldflugan, de från Bornholm var efter vi prövat flera flugor,  I veckan kommer nästa artikel, då med en film där Ni ser hur en fin havsöring på 50+ tagit på upphängarflugan.

Tight Lines
Christopher