Tips & guidelines till flugfiske efter havsöring

Nu när vi alla snart skall ut och fiska på kusten ,så finns det en del tips, trix och guidelines som jag skulle vilja dela med mig av till Er flugfiskare som fiskar på kusten.

Dessa tips hänger också ihop med de vanligaste frågorna jag får kring kustfisket samt några tips som kan bättra på dina fångschanser om du vill ha lite alternativ till hur du kan hitta havsöringen på kusten.

Inga av dessa tips och guidelines är skrivna i sten , det finns självklart undantag , nästan lika många som det finns fiskare, då alla har sina egna uppfattningar av vad som gäller och är rätt.

Till att börja med så vill jag bara nämna lite kring hållbart fiske på kusten, dvs att vi tänker på att återsätta havsöring som inte är i toppkondition eller som vi inte har för avsikt att äta själva.

I Danmark så har det börjats med fångstbegränsningar, en konsekvens av att det delvis tas upp allt som krokas utan hänsyn till kommande fiskegenerationer.

För min egen del så behåller jag max 5-6 havsöringar per år och bara till min egen familj, resten är c/r.

Vad är det då för havsöring som man skall ta hem eller återsätta och hur ser man om en havsöring är utlekt eller ej?

Först och främst så är de flesta havsöringarna på kusten utlekta i en eller annan form, så är du tveksam , sätt då åter havsöringen.

Blöder havsöringen ifrån gälarna, så är det helt kört, den kommer aldrig att klara sig även om du återsätter varsamt.

När du återsätter havsöringen , så ge den tid genom att stötta havsöringen helt under vattenytan ,tills den kan hålla balansen och simma iväg själv.

Var rädd om slemlagret på havsöringen, kläm inte för hårt om stjärtfenan, så att havsöringen får ett blåmärke, det har vetenskapligt visat sig att fenan infekteras efter 2-4 dagar.

Lägg helst inte havsöringen på land, kroka helst av i havet om du har för avsikt att återsätta havsöringen.

Fultonvärde på 1 är egentligen inte bra nog om du frågar mig och absolut inte under 1 oavsett hur fin öringen ser ut till att vara.

Minst ett fulton på 1,1 helst 1,2 för att enligt mitt sätt att se på det vara i toppkondition, havsöringen skall vara formad som en rugbyboll inte som en rak slips.

Är den regnbågsfärgad , mörk , har lekskador  eller infektioner , så är det ingen havsöring att ta med hem och äta, köttet är slöddrigt , och helt osmakligt i jämförelse med en havsöring i toppkondition

Lossnar fjällen vid beröring, är öringen mestadels silvrig, har genomskinliga fenor,  och en rugbyboll formad kropp , så har du en fin havsöring till röken eller grillen där hemma.

Här vill jag även passa på att påtala till nya kustflugfiskare, lägg inte ut bilder på din första havsöring i forum utan att fått bilden kollad innan av en god och mer erfaren fiskevän.

Där är en del som tyvärr lägger mer tid på att påtala andras brister och okunnighet genom opedagogiska påhopp som bara sänker ditt eget självförtroende och tar glädjen ifrån kustfisket du börjat med.

De flesta kustfiskare har någon gång tagit en raga hem i början av sin karriär och gjort erfarenheten av att den inte är den bästa matfisken.

Undvik att fiska med två och trekrokar vid kustfiske, räcker med enkelkrok, de flesta nöjer sig med krokar som tids nog rostar.

Du behöver aldrig göra ett mothugg med flugspö som vid spinnfiske eller genom att dra med linhanden, räcker att du höjer spöet, så krokar öringen sig själv.

När du väl drillar havsöringen, så låt den dra iväg om den vill, sänk spötoppen om den hoppar, se till att ha all lina uppe på rullen innan du börjar fighta den hårt.

Låt rullen och bromsen ta hand om en fin örings plötsliga rusningar, försöker du styra det med handen är det större risk för att du inte hinner med i att parera en rusning och tafsen går av.

Spöklasser från 6 till 8 är det vanligaste vid kustfiske beroende på märke, de lägre klasserna får gärna vara styvare medan de högre klasserna gärna får vara mjukare.

Beroende på var du fiskar kan det vara ett alternativ att backa från öringen , så löslinan går ut genom öglorna helt samtidigt som du vevar hem löslina, på så vis får du snabbare kontroll på din havsöring.

Fiskar du med håv så skall du ha en som är djup nog att få ner en 50-70 cm havsöring i, annars är risken stor den backar ur håven eller du tappar öringen av andra orsaker.

Är du mer erfaren och bestämt dig för att behålla havsöringen, så kan en strandning vara ett enklare alternativ, backa då upp och håll avstånd till öringen tills du fått upp den på sidan i strandkanten

Är det tång eller annat i närheten som den kan gå fast i , får du fighta den hårt genom att hålla den uppe vid ytan, annars är risken stor den går fast i någon tångruska och kommer loss från kroken.

Går havsöringen fast i tång, så kan du några gånger rädda allt genom att släppa efter så öringen kan simma iväg och dra igenom fluglinan i tången.

Flytlina är absolut den lina som räcker längst vid olika typer av kustfiske, även om många idag förespråkar en intermidialina.

WF linor är bäst för nybörjare, dock tenderar de slitas fortare , fiskar du mycket så är kastklump och runningline ett bättre alternativ.

Tafstjocklek är ofta ifrån 0.21 till 0,28 mm , monofil räcker långt , då havsöringen inte är så skygg för tjockare tafs, så som vid bäckfiske.

Tafslängden skall minst vara en spölängd kanske tom upp till 1.5 gånger spölängden om du kan kasta med längre tafs utan en massa luftknutar.

En knut på tafsen reducerar tafsen styrka med hälften, så kolla tafsen ofta, får du många luftknutar korta ner tafsen till 2/3 längd av ditt spö och fiska med minst 0.25 mm.

Vill du undvika luftknutar helt ,börja med att kasta lugnare och med att låta tafsen sträcka ut helt i fram och bakkastet.

Försök även ha samma utgångpunkt för spötoppen i både fram och bak kast, ta dig tid att träna och ta ett par lektioner i kastteknik om du inte får rätt på kasttekniken med självstudier.

Castingförbundet eller den lokala flugfiskeklubben kan ofta stå till tjänst med att lära ut kastteknik utan allt för stora kostnader mer än en årsavgift för medlemskapet.

Lär dig dubbeldraget själv eller annat kring kastteknik via tex Sexy Loops.com( sidan är på engelska), så tjänar du många meter i kastlängd.

Är du en duktig kustfiskare kan du börja testa med att fiska med två flugor samtidigt, testa då gärna en märla och en räka i olika storlekar och färger ( Kobberbassen och en rosa Honeyshrimp ).

Se till att den fluga som sitter längst ner har tunnast tafs ifall du går fast medan du drillar och öringen sitter på din upphängare, gör dragtest av dina knutar , så du vet vad de håller till innan du fiskar på kusten.

Upphängarknut som glider eller en tafsring är två av de vanligaste sätten att rigga en upphängare

Om du är ny på kusten, undvik två flugor, blir ofta mer trassel och strul, något du kan leka med när du inte har luftknutar till vardags på din tafs.

Blodknut till tafsen och Rapalaknut till flugorna är två bra knutar till ditt kustfiske , där finns fler, bara att leta på Youtube om du vill hitta fler varianter.

Flugrulle kan man skriva mycket om, viktigast är att den tål en rusning utan att övervarva, testa genom att göra ett kraftigt ryck och att du kan ställa bromsen så att linan inte blir ett skatbo.

Minst 50 meter backing på rullen , se till att alltid kolla din spolrulleknut så den sitter ordentligt och är rätt bunden inför en ny säsong.

Det är ett alternativ att använda Fireline som backing om du vill ha på mer backing än 50 m på rullen, i bästa fall får du plats med upp till 200 m totalt.

Flugor till kustfiske är ett längre kapitel och mycket en smaksak beroende på hur du vill fiska och vad du haft tur med innan, populära färger är tex, brun, vit, rosa, orange, silver, och ljusbrunt med eller utan UV.

Lär dig binda enkla flugor själv , finns inget roligare än att fånga havsöring på egna flugor, vill du ha lite tips på några flugor, så kan jag rabbla upp ett par.

Flugor som Magnus , Frede , Brenda, Brendas Mor, Omöborsten, Honeyshrimp , kobberbassen och mina favoritflugor i polar chenille är goda exempel på vad du skall leta efter i olika variationer.

Tempomässigt kan du fiska ifrån att bara låta flugan hänga, till att långsamt ta hem flugan utan att rycka, som till att ge flugan lite mer liv genom att ta hem den enligt 3/3 metoden till 7/7 metoden.

För dig som inte känner till dessa metoder så betyder tex 5/5 metoden 5 snabba intagningar , pausa 5 sekunder , fortsätt sen med 5 snabba intagningar igen osv.

Öringen tar ofta precis efter att du börjat ta in flugan igen, eller när den hänger, speciellt om du är uppe på 7/7 metoden i kalla tider, på mitt instagramkonto finns flera 1 minuters filmer med olika tempon.

Känner du små nyp i flugan, pausa helt minst 5 sekunder och börja med att ta in flugan igen, vågar du, låt den hänga till öringen inte kan låta bli ( Mexican standoff )

Spölyft är magiska för havsöringen, den fart flugan får triggar många gånger till hugg, gör för vana att lyfta långsamt, eller dra flugan förbi dig , så får du om inte annat se en efterföljare på din fluga

Kastlängd är inte så avgörande som många tror, speciellt nu i kalla tider, fiska gärna från land oavsett hur långt du kastar, fiska hellre av mörka ytor längs med land än att vada ut om det snabbt blir djupt.

Fiska alltid av innan du vadar ut, rör dig lugnt och långsamt, sprid dina kast även inåt om du vadar på badkar, vid pålandsvind kan det vara ett alternativ att vada ut  och fiska snett inåt land.

Se till att du alltid tar minst 2 steg vid varje kast , förflyttar du dig över längre sträckor, lägg ut linan i sidled och dra linan efter dig.

Mörka fläckar, tång, kanter, rev ,små utflöden av sötvatten , ström satta platser håller ofta havsöring oavsett var du fiskar. badkar längs med land är bäst i kalla tider.

Undvik att vada djupare än till dina knän i kalla tider, havsöringen går inom de första 15 meterna när det är kallt, speciellt om djupet inte är mer än max 1.5 meter.

De flesta havsöringar trivs bra på 70 cm djupt vatten, gärna om det är blandat med tång eller större stenar.
Ren sandbotten håller också havsöring, ofta i riktigt bra kondition, speciellt vid skymning på vintern.

Vill du fiska på sandbotten och är lite erfaren som flugfiskare , så leta efter sandkanter på bottnen, dvs där du kan känna höjdskillnader gärna i anslutning till djupare mörkt vatten.

Titta gärna 10 meter in ifrån den mörka kanten med sand och djupare vatten, öringen står många gånger över sanden redan, så fiska av framför dig och släpa i sidled när du förflyttar dig.

Är du nyare på kusten och inte har så lång kastlängd , leta då efter utbuktningar, brytpunkter mellan sand och mörk botten som är strandnära, tångkanter och mörka fläckar.

Där finns öring i alla typer av väder, även när det är som lugnast, skitigt vatten håller också öring, börjar det snöa så kan du få uppleva en intensiv hugg period där öringen annars varit trög.

Fiska hellre med mindre flugor än större om du har trögt fiske, prova gärna skarpare färger om inget händer, ge varje fluga minst 30 minuter innan du byter.

Ställ dig gärna och nöt på några platser på kusten, men händer inget inom 30 minuter , byt plats försiktigt eller förflytta dig minst 25 meter och fiska vidare.

Känner du en dragning eller tappar en fisk, gå då förbi och fiska om platsen minst en kvart senare, öringen som blivit störd går många gånger tillbaka där den stog när det lugnat sig lite.

 

Får du fisk eller ser någon få fisk på en plats, kan det vara värt att låta platsen vila minst 15 minuter helst 30 min och fiska av platsen igen.

Är det en bit ut, en populär plats, så kan det vara ide att gå fram, stå still och passa på att göra ett flugbyte i lung och ro , för att sen börja fiska av platsen i en solfjäder.

Bästa tiden för fiske på vintern är tidigt, mitt på dagen och i skymning, jag föredrar skymning på vintern, fiska helst bara korta pass på 2 timmar eller halvdagar med fokus mitt på dagen till kväll.

Väljer du morgonpass och är först ute kan det vara värt att fiska av flera platser och hoppa över där det redan står folk

Leta gärna efter platser med lätt sidovind , pålandsvind och undantagsvis frånlandsvind även om det är lättare att kasta, vädermässigt är allt bra utom regn under vintertiden.

Vill du har riktigt skoj så fiska efter en spinnfiskare som vadar i sidled , håll minst 100 meter , är Ni två som känner varandra så skall spinnfiskaren gå först max 25 meter framför och flugfiskaren fiska av efter att spinnfiskaren förflyttar sig i sidled.

Fördelen med att kombinera spinn och fluga är att spinnfiskaren många gånger lockar med in havsöring som inte hugger medan flugfiskaren har chans till större öring som följer med in och snurrar runt ett tag.

När det gäller fiskeplatser på kusten, så finns det hur många platser som helst, för Er som kollar min karta, så finns det säkert en plats nära där ni bor.

Vill du åka en bit som tål mycket folk och som har fiskevatten i flera kilometer , så är det Hammars backar mellan Ystad och Kåseberga som gäller, se bara till att tömma bilen själv, då det finns biltjuvar.

Vill du ha några fler kända platser så kan Hittarpsrevet , Ålabodarna, Barsebäckhamn , Vikhög, Blå Cafét Lomma, Klagshamn , Fredshög , Böste, Simremarken, Abbekås mm vara några alternativ väl värt att besöka.

Vill du över på Östkusten så kan Ravlunda ,Haväng,Kivik,Tobisviken , Brantevik,Stenshuvud ,Vik, Örnahusen  mm vara några alternativ.

Är du lite mer rutinerad kan det vara dags att besöka de där platserna som inte är fiskbara pga att bakkastet är begränsat av olika hinder

Kanske dags att pröva både Spey , Swich eller Skagit fiske på kusten, något som jag för min egen del skall testa lite mer av framöver.

Hur det än är, så finns det havsöring överallt, speciellt där inte alla andra alltid står, utan den där lilla fläcken lite vid sidan av, som alla hoppar över för att den är så liten och obetydlig.

Tar jag med mig erfarenheterna från några av de bästa kustfiskarna i Danmark, så är det ofta dessa små platser som alla går förbi, som verkligen håller fina stora öringar som lärt sig med åren att hålla sig till små platser.

Vem vet kanske du hittar en ny hotspot som alla har missat, som du med glädje kommer smyga ner till för att du vet där gärna står en havsöring tids nog.

De flesta av oss fiskar 80 % på samma platser, inom en timme eller två ifrån där vi bor, just för att vi vet det bara är en tidsfråga innan en öring kliver på.

På vintern håller sig havsöringen till samma ståndplatser , Öringen står gärna på samma platser om och om igen, även om det inte är samma havsöring efterhand som de krokas eller simmar vidare.

Tänk lite på både säkerhet och på att ha varmt ombyte med dig om du skulle gå omkull, vadarstav och inte minst fiskeglasögon är ett måste på kusten.

Fingervantar och flerlagersprincipen under vadarna är en nödvändighet när det är kallt, ta gärna med lite käk och kaffe på kustturen.

Fiska gärna i sista ljuset innan det blir helt mörkt, kvällsfiske även om bara klockan är 16.00 är giftigare än vad många tror.

Till sist ,var rädd om dina prylar och flugor, skölj av allt i vatten efter varje tur så håller allt mycket längre, se till att hålla koll på fredningszoner , så du inte fiskar inom förbjudet område.

Passar på att önska alla ett riktigt gött nytt flugfiskefiskeår 🙂

Tight Lines
Christopher