Testflugor till havsöringsfiske

När det väl blir svårt att smita iväg på snabba fisketurer på kusten, så brukar jag lägga lite mer tid på mina nya testflugor till kommande säsong.

Sen en tid tillbaka så har jag jobbat på att få flugorna lite längre utan att de för den skull skall vara tunga att kasta med eller svåra att binda.

En grundregel jag alltid håller mig till är att flugorna skall vara enkla att binda och de skall självklart intressera havsöringen till att hugga när tillfället ges på kusten.

Ett annat viktigt grundkrav är att svansen inte skall hänga upp sig i kroken , utan vara tillräckligt styv för att likväl vara rörlig och levande i vattnet.

Några av testflugorna gör jag även i olika färger och med olika ögon för att skapa både huggpunkt och kontraster som funkar i olika typer av ljus och färg på vattnet.

Det är också viktigt att flugan rör sig på rätt vis i vattnet, så att den även i pauser inte står still utan gärna dyker långsam utan att ställa sig på huvudet eller bara vippa med kroppen.

Färgerna jag använder till flugorna är de samma som jag vet levererar havsöringar annars, nu är det mer frågan hur stora de skall vara utan att de blir för stora eller för den skull ointressanta för öringen.

Självklart kan man använda en uppsjö av olika material som finns på marknaden idag, många av de flugor jag ser är också perfekta kopior av naturliga bytesdjur.

För min del så försöker jag hålla mig till enkla flugor som inte är så tidskrävande eller svåra att binda, då jag helst i första hand fiskar , inte nödvändigtvis vill vinna en skönhetstävling.

Utöver dessa enkelfärgade flugor så håller jag även på med tubflugor och rörflugor som jag tids nog kommer berätta mer om.

Det här med att testa och pröva olika upplägg, material och idéer är mer för att jag tycker om att pröva och få utlopp av min kreativa sida utan att överkomplicera fiskandet efter havsöringen.

En stor del av dessa större flugor har också kommit till efterhand som jag mer och mer blivit intresserad av saltvattensfiske, både här hemma och utomlands.

Nu skall de fiskas med under minst ett år till vid olika tillfällen, för att se vad de levererar under olika omständigheter.

Tanken är också att göra dem i fler färger för att se vilka färger som ger mer än andra, självklart också i rosa och sandfärgat, även sk tvåfärgade flugor eller trefärgade , mer om detta senare.

Den enda flugan som jag nu valt att godkänna som färdig utöver mina favoritflugor är den sk Bornholms flugan , som jag gör i en ny variant.

Den levererar och krokar både stora som toppfina havsöringar, så den släpper jag nu med gott samvete för kommande fiske både här hemma och i Danmark

Principen kan lätt göras med flera olika färger utan att den förlängs så som de andra testflugorna ovan, det kommer en film när jag binder de nya testflugorna längre fram.

Avlutar med en längre film där jag på samma fisketur tar 3 öringar med en riktig blänkare på slutet, flugan fortsätter jag för att kalla Bornholms flugan, även om kärt barn har andra namn på andra platser.

I filmen på tot 45 min kan Ni se hur jag krokar öring i början, efter 10 min och i slutet av filmen, orsaken jag visar hela filmen från samma fisketur är att Ni även kan se hur jag fiskar och hur mycket jag förflyttar mig.

För Er som vill se hur jag kastar så är det även en bra film i hur jag rör både spöet när jag kastar men även hur jag rör spöet i cirklar vid intagandet av flugan.

Jag har även börjat förbereda mig för att bli saltvattenkastinstruktör , där fokus kommer att ligga på kastteknik och fisketeknik, vem vet kanske nån tävling också i kastlängd bara för skoj skull.

Tight Lines
Christopher