Mina egna favoritflugor har jag koll på sen länge, det är mer att jag nu använder min tid till att testa igenom 100 flugor som omtalats i olika sammanhang.
Mitt test går inte ut på att dömma eller fördömma, utan mer för att se vad för resultat jag får genom att metodiskt fiska av med olika flugor på samma dag och i samma vatten.
Tanken är mer att få fram ett par flugor som ökar möjligheterna till havsöring och i första hand blank havsöring med fultonvärden som gör att de ser ut som rugbybollar.
Mitt test går inte ut på att fånga många öringar, den tiden är förbi för min del, att stå och dra 8 -10 öringar som av olika anledningar inte är godkännda i mina ögon är inte intressant mer.
Grundiden är att få ett par flugor som vi alla kan vara trygga med funkar om man fiskar metodisk och med rätt redskap vid rätt tillfälle.
En ide som gör att man inte flugfiskar enbart med det ena eller det andra, viktigt är också i vilka vatten som man väljer doppa dessa flugor.
En annan viktig faktor är om det är intermidia eller flytlina som skall användas vid kustfisket efter havsöringen.
Vid flera tillfällen , speciellt i lungt väder så byter jag till flytlina, speciellt om vattnet är kristallklart, tafstjocklek brukar jag inte byta oavsett hur klart vattnet än är.
Däremot så kan jag lägga på en halvmeter tafs till min flytlina så jag kommer upp i en och en halv spölängd i lungt vatten.
Vid fiske i vind och vågor är det alltid IM som gäller oavsett, rörelsen i havet gör att man tappar förmycke av kontakten med flugan om man använder flytlina.
Alla flugor fiskas med öppen ögla , så att flugan kan röra sig fritt och inte bara gå rakt fram i vattnet.
(På bilden nedan kan du se öringens maginnehåll, flugan är den som krokade öringen överst på sidan.)
Sneglar vi lite på spinnfiskare , så kan vi konstatera att snabb intagning med spinnstop ger fina resultat tidigt på säsongen, men vi kan också konstatera att spinn och fluga inte är konkurrenter i min värd , utan kompleterar varandra,likså som bombard är en mellanting, en kompromiss , där man försöker ta det goda av både spinn och fluga.
Vi skall inte se på vårt fritidsfiske som motsatser eller vad som är bäst , utan njut av det fiske du tycker om, sen kan valet falla på att bli riktigt duktig på det val du gör, inte vad som kanske är effektivast och mest ekonomiskt.
Man kan lätt tänka sig att streamer eller räka är bäst, vi skall komma ihåg att vi tenderar få havsöring på den fluga som är i vattnet, mycket sker under ytan som vi inte ser, det betyder inte att en fluga är dålig om det för ögonblicket inte är en havsöring i närheten.
Därför försöker jag upprepa resultat genom att avgränsa en del av tiden med att kontrollfiska med ett par flugor som varit framgångsrika, det ger ofta en fingervisning om det väl finns fisk på plats.
En annan aspekt som gäller för mig är bottenförhållandena där jag gärna flugfiskar.
Sandbotten och badkar, så som Ni kan se i min förra artikel är en god fingervisning på vad jag letar efter, det man skall komma ihåg är att det är mycket glesare på dessa platser med havsöring, men de havsöringar som är på plats är ofta i mycket god kondition.
Bornholm är i sig ett annat kapitel också , då pallar med därtill hörande bottenförhållanden också ändrar en del på variablen i förhållande till fisket här hemma.
Därför kan jag för min del säga att de lokala förutsättningarna har ett stort inflytande i vad som funkar bäst, för min del är det tydligt med de år jag har sen jag bodde på Österlen till att nu fiska i Öresund och Danmark på flera platser.
Jag tror mer på att dela upp kusterna i Öst,Syd och Öresund,
Bornholm och Danmark är ett annat kapitel med alla dess fjordar och småöar.
Det är bara att titta på Roskilde fjord och Islefjorden, så inser man hur olika förutsättningarna verkligen är till våra kuster med tång och sten.
På bilderna ovan har Ni två framgångsrika räkflugor till havsöring för min del, den ena är en testfluga jag fått som visat sig funka bra , skall snart finnas i butiken.
Den andra flugan är Honeyshrimp som för min del funkat kanon i mörkbrunt,däremot vet jag från fler håll att Orginal och Pink också är framgångsrika räktyper.
Träffade här omdagen en kille som bara fiskar med Honeyshrimp Pink med mycket bra resultat, han hadde en kvar och kunde inte hitta en leverantör, så han fick köpa 6 av mig på plats.
Visste inte det var så svårt med flugor, men det kanske det är.
Så summa summarum, långsam intagning med flytlina och en Honeyshrimp borgar för ett gott resultat bara det finns havsöring i vattnet framför dig.
Speciellt lugna dagar om du fiskar från land eller står och nöter på en hotspot, skall du röra på dig kräver det långa kast om du skall fiska en lugn dag medan du vadar runt.
De streamerflugor jag haft framgång med har även visat sig funka på Bornholm, så här långt så har jag än inte hittat något som överträffat mina egna favoritflugor, däremot så har tobisflugor visat sig vara framgångsrika tillsammans med Magnusvarianter och Brendaflugor.
De två flugorna ovan har funkat fint på Bornholm ,tobisflugan gav resultat i ett hav av tobis , så den sticker ut tillräckligt utan att havsöringen väljer bort den för riktiga tobisar.
Brenda är en typ av” kartoffelfluga, så helt förvånad är jag inte att den visat sig framgångsrik.
.
Magnusvarianterna har jag lyckats bra med på Österlen , både innan mitt test men även i efterhand, en säker fluga för tex Hammars backar och dess olika sträckor,dock har de inte funkat lika bra på sandbotten och Bornholm.
Här är två enklare varianter av streamers som visat sig funka fint vid både Örnahusen och i Öresund, dock ingen framgång på sydkusten.
Gemensamt för samtliga ovan flugor är att de fångat havsöring, ett grundkrav för att de skall få vara med och att de gjort det mer än en gång.
När det gäller märlor så är det dessa två som givit resultat, dock skall jag vara ärlig och säga att jag har svårt och fiska med märlor.
I kalla perioder i stilla vatten , så har jag haft framgång med dessa på Hammars backar och över sk leopardbotten, där jag fiskat av fläckar i kalla tider.
Av någon anledning så har öringen varit mer pigg på att kliva på dessa små otyg än tex räkimitation.
Ja min slutsats så här långt är att man skall fiska med både räka och streamers under vinter och vår, men inte fiska med räkor tidigt på säsongen utan tvärt om. fiska sent på säsongen med räkor, detta gäller Sverige, skall du till Danmark så är det nog alltid räkor på kusten, är du på Bornholm så en brun fluga typ Brenda.
Frågar du mig hur jag tänker fiska framöver om jag inte testar flugor , ja då är svaret enkelt, mina tre favoritflugor ,och 3 varianter på Honeyshrimp,alltid flytlina till räkor och alltid IM till streamers.
Om jag bara fick gå på färg i 3 varianter, så skulle det bli brunt, vit och silver, varför då?, ja för spigg mm e silvriga och vita , de räkor jag ser är bruna.
Hur som helst så fortsätter testet med ovan 6 säkra flugor som bas , men bara tills de knuffas ner av någon annan.
Slutligen så står det 1-1 mellan räka och streamer på ovan 6 flugor i år, får se vilka andra blänkare som väljer att kliva på, två fina havsöringr har det i varjefall blivit på ovan flugor.
Lite ironiskt så har jag tagit den ena på räka, jag som annars bara vill fiska med streamers.
Silver och brunt leder blanktävlingen så här långt i år.
Vill du se fler fina havsöringar, titta i ”Hall of fame” under rubriken ” Om flugfiske ” där kan du även se vilka flugor jag tagit olika havsöringar på.
Vill Ni binda en Honey shrimp fluga, så hittar Ni bra bindbeskrivningar på följande länkar :
Honey shrimp på Danska
Honey shrimp på Engelska
Tight Lines
Christopher