På jakt efter nya hotspots på kusten

Flugfiske på kusten kan för många uppfattas som att fiska i ett hav där det känns omöjligt att komma i kontakt med havsöringen.

I början kan det vara svårt att läsa var och hur man bör fiska för att öka sina chanser till att komma i kontakt med fina havsöringar.

Som en del av Er vet så försöker jag i första hand fiska på platser som håller havsöring i hög kvalitet och därmed undvika platser som håller utlekt öring helt.

Jag har förståelse för att i början av sitt kustfiske , så vill man bara prioritera att få känna en havsöring oavsett om den är utlekt eller ej.

Screenshot_2015-03-05-22-34-47

Det finns platser som håller många utlekta öringar, men de kommer jag inte avhandla här, då mitt fokus är på blank havsöring på rätt platser längs kusten.

En sak man bör hålla koll på är om man vill vada mycket eller bara stå och nöta på fasta platser. I början är det bättre att nöta, tid nog med lite kastlängd kan man börja vada runt mer.

När jag är ute så kan jag komma upp i att vada 1 mil totalt och lägger då kast medan jag går, dessa avsökningar sker då jag letar havsöring och prövar nya kuststräckor, så man lär sig var havsöringen står.

När jag väl kan olika platser , så blir mer mina turer kring 2 till 4 km med korta pass, alltid med att jag vadar på och lägger ut fullängdkast,så att jag täcker stora ytor medan jag rör mig och vadar på.

Screenshot_2015-03-05-22-37-14

Jag åker ofta nu för tiden till Danmark i mitt jobb och jag har även glädjen av att vara halvdansk på min mors sida, så Danska behärskar jag väl.

Ser man lite från ovan på  vad som skiljer Sverige och Danmark åt när det gäller kustfiske, så är det rätt stora skillnader på hur det ser ut längs dessa två länders kuster.

Svenk kust och Dansk kust liknar inte varandra, utan skillnaden är bra mycket större än vad vi kanske tror vid ett förstainryck.

När man väl tar sig tid att titta och besöka, så ser man en hel del skillnader som för mig bara gör Danmark till ett havsörings paradis med den erfarenhet jag byggt upp kring var och hur man skall flugfiska på kusten.

Screenshot_2015-03-05-22-36-08

När jag tittar här hemma på platser som jag vet är grymt giftiga att fiska på , så kan jag i Danmark hitta 10 gånger fler platser utan problem, vilket gör att jag förstår varför båder räkor och kustfiske med fluga är så stort som det är i Danmark.

Kastlängder är heller inte lika viktigt på dessa Danska platser, då det som skall avfiskas sker över badkar som nås från både land och grundområden, så att 20 meters kastlängd räcker långt.

Håller man sig till principen att stå på sand och fiska över mörka partier, så kommer man mycket närmare öringen , då man inte skramlar runt som det gärna kan bli på hala stenar mm.

Det är igentligen mycket skönare med detta sandfiske som tillåter att man vadar lungt och kan lägga fina kast utan att det blir en kusttur där man halkar runt på hala stenar.

Screenshot_2015-03-06-09-00-41

Med detta sagt så är inte tångfiske och stenig kust ointressant, det jag säger är att sandfiske över mörka badkar är långt trevligare och håller generellt bättre kvalitet på havsöringen, varför det är så får vi fråga havsöringen, men det är min erfarenhet på kusten.

Jag vet att Svenskt flugfiske gärna skall ske över tångskog och sten, detta passar säkert många, det jag vill försöka få upp ögonen för är att det finns många sträckor som vi lätt tror är döda öknar, som faktiskt håller fin havsöring och som kan innebära både en möjlighet att få se havsöringen man fiskar på, samt vara med om ett fiske man sent glömmer.

Flera av dessa platser ligger med bil ett par timmar från Malmö, jag vet att flera åker ner på Österlen, sydkusten östkusten, när vi har grymt fina platser att fiska på hos vår granne på andra sidan sundet.

Funderar man på kostnader kring att åka över samt körsträckor, så kan jag nu se att det är marginellt om man nu har ett intresse av kustfiske och verkligen vill uppleva detta fina flugfiske.

Screenshot_2015-03-06-09-02-54

Danskarna har även något motsvarande B&B som kallas för ”fish and breakfast”,som gör det både trevligt och roligt att komma iväg över en helg med ett par kompisar.

För min egen del så skall det göras en rad rekresor som jag kallar det, de bilder Ni kan se här är alla både kända och okända platser som är väl värda att fiska av.

Tanken är att Ni får se vad jag bedömmer som intressanta platser, så kan Ni få lite insyn i hur jag letar och vad det kanske är Ni själva skall titta efter på kusten.

Screenshot_2015-03-05-22-47-28

En stor skillnad är också att i Danmark så är det stora områden som är mycket grunda samt har en hel del småbäckar och annat som bidrar med varmvattenutflöde, detta gör att öringen stormtrivs och kan jaga hästräkor i mängder bara genom att simma upp och ner längs kusten.

Nått vi Svenskar inte alltid har koll på är att i Danmark så kan man gå med en speciell hov och fånga dessa hästräkor och äta dem nykokta direkt vid stranden, en delikatess vi inte ens tänker på här hemma.

Havsöringen har en rad andra bytesdjur att jaga i dessa badkar, tobis och märlor finns även här, borsteorm och sandorm är andra inslag som bidrar till att det finns mycket för öringen att äta.

Screenshot_2015-03-06-09-05-10

Som Ni vet så håller jag på att fiska mig igenom 100 flugor som jag tids nog skall ge lite feedback på.

Varje fluga som jag testar får 3 chanser på tre olika tillfällen innan jag dömer eller fördömmer flugans vara eller icke vara, näe så hård är jag inte, men jag ger dem verkligen en chans på platser som jag brukar få öring på , bara för att få en känsla för hur bra den är.

Det skall tiläggas att en del av dessa flugor fiskas med flytlina, då jag även testar riktigt lugna dagar och på platser där jag inte vill plaska med kastklumpar och annat.

Jag kan nu förstå bättre varför räkor i så stor utsträckning utgör föda för havsöringen i Danmark och varför det är en fluga som många danska kustfiskare prioriterar vid sitt kustfiske, flera av dessa framgångsfaktorer kan inte alltid direkt översättas till att funka här hemma, men kan säkert vara en fingervisning för vad som gäller.

Screenshot_2015-03-06-09-20-57

Det är detta ständiga utforskandet och letandet efter olika miljöer och möjligheter som jag tycker är helt underbart att få testa och utforska.

Där är många andra platser kvar att utforska vid tillfälle,för en del så kan det nog vara nördigt vad det triggar när man kommer till olika platser längs olika kuster.

Personligen så tror jag dett är en medärvd förmåga sen vår tid som jägare att vårt undermedvetna hjälper oss med vårt jagande genom att hitta mönster och gemensamma nämnare i vår jakt på föda.

Screenshot_2015-03-06-09-22-15

Som tur är så behöver jag inte leva av mitt kustfiske, utan bara ha det som forum för att njuta av livet och min hobby.

Att jag väljer att dela med mig hänger mer ihop med att det är skoj och ger mig tillfälle av att vädra mina tankar utan att för den skull säga att min saning är den enda, finns säkert de som kan påvisa annat, så är det nog inom många områden.

Lägger man sen till att Danskarna verkligen sattsar på havsöringen genom utsättning och fiskevård, så är det mer förståligt varför det finns ett minimått på 40 cm och inte 50 som i Sverige.

red

Fördelarna är många med ett mindre mått, då havsöringen äter upp sig fort och inte hunnnit ta upp de gifter som finns i deras fettvävnad, större fisk är alltid tyvärr giftig nog för att man inte skall äta den allt för regelbundet, speciellt inte gravida , detta är än viktigare med odlad fisk som tyvärr är giftig pga pellets som innehåller antihärskningsmedel som fått dispans av EU.

Tja jag skall inte trötta Er med miljösnack men det vore en ide att vi gjorde som  Danskarna och la en liten avgift på kustfiske som gick till fiskevård, allt för att främja fritidsfisket men också öka vårt förståelse av att vara rädd om det vi har, så vi inte står där en dag och säger, ” det var bättre fiske för” eller det säger vi kanske redan?

Nästa vecka blir det tid till fiske igen,försöker hinna en gästträff för ett annat litet gäng, tids nog ett gäng norrläningar som är nere innan mars avslutas med Flugfiskarnas dag på Hammars backar.

Njut så mycke ni kan , våren är redan här.

Tight Lines
Christopher

PS kolla länken nedan så kan Ni se ett av de bästa platserna för flugfiske i Islefjorden.

Google Maps.