Sommaröring på guldfluga.

Sommarfisket så här i augusti är lite annorlunda än vad många av oss var vana vid i juli, för min egen del så är det ett annat fiske nu när temperaturen gått upp mellan 16-18 grader i vattnet.

Jag har varit mycket med familjen den senaste tiden, barnbarn på g och min ena dotter hemma från Kina en månad, därför har jag heller inte varit ute mer än korta turer där jag lagt tid på att testa lite olika saker.

Sen en tid  tillbaka så fiskar jag mycket med 8 fots spö och kastklump med running line, varierar mig mellan klass 7 och 8 beroende på väder och vind, då jag behöver kastlängden på 36 meter för det fiske jag nu bedriver på olika platser.

20170721_135543 (2)

Ett 8 fots spö är i mångt och mycket inte lika vindkänsligt som 9 fot när det blåser , förvånadsvärt lätt kastat på gränsen till lite lekfullt för det kustfisket jag bedriver, därtill så testar jag lite olika flugor för att se vad som triggar dagtid i det varma vattnet.

På några korta testturer så har jag även sett öringen hoppa på flera platser en orsak till att jag bestämde mig för att fiska av grunda partier där temperaturen är över vad jag annars anser vara trivsel temperaturen för havsöringen.

Fisket har också gått ifrån att vara stillastående kvällstid med bruna flugor till att nu fiska av längre sträckor med guldflugor för att leta upp var de ställer sig dagtid.

5stars (2)

Guldflugan är lite speciell på sitt vis, den har krokat den största öringen jag någonsin haft på, en drillning på 1 min , där öringen till slut kliver av i en rusning, till att när inget annat funkar visa sig trigga öringen till att smaka på flugan.

Många gånger så får jag i varjefall dragningar, nästan så att öringen måste kolla vad det är som glimmar så väl, till att de krokar sig i sin iver på att äta upp sig inför hösten.

För Er som följt med på fisket i sommar , så har jag fått öringar på alla mina favoritflugor , Brun, Vit uv , Guld och Silver, vill Ni fiska kvällstid , så är det fortfarande bruna som gäller.

20170110_084036 (2)

Har Ni trögt fiske, så lägg lite tid på att gå och titta på olika platser på dagtid, öringen hoppar gärna nu, speciellt om det är lite lugnt väder, varför de hoppar finns det olika teorier på, själv tror jag mer och mer på att de navigerar och även tar sig en titt på oss flugfiskare som klampar runt.

Är det riktigt trögt kan Ni börja använda uttrycket ” Ankskit på dig ” som min fru sa vid ett tillfälle, funkar helt klart bättre än att säga ”Skitfiske på dig ” som annars de flesta använder, jag fångar i varjefall fler öringar på ” Ankskit ” enligt min egen statistik.

Var inte rädd för att prova olika flugor, fiska minst 30 minuter med olika flugor, så hittar du tids nog fram till en färg eller typ av fluga som levererar, är det lugnt vatten håll dig till mindre flugor, är det mycket fart i vattnet så kan en större fluga mycket väl vara lösningen.

Tänk bara på att hantera havsöringen snabbt nu när vattnet är varmt, ha gärna med en hov eller handske , då det inte är så lätt att få tag på öringen när händerna är blöta.

Finns det små öringar finns det stora, dock tenderar de små vara framme först, då de är minst försiktiga.

Öringen tar bitvis väldigt försiktigt, känner du ett nafs, låt flugan hänga 1-3 sekunder innan du tar in flugan snabbt igen, det behöver inte gå långsamt nu, öringen är snabb nog att jaga på om den vill.

Håll koll på din löslina så den inte trasslar, får du på en större öring så går det fort nu när öringen är i topp kondition, bestäm dig tidigt om du skall behålla öringen eller inte, fighta den hårt så öringen inte körs slut i det syrefattiga varma vattnet.

Nu går det fiska hela dagen , behöver inte alls vara mörkt , tidigt eller något annat, se bara till att du hela tiden flyttar dig och kastar över nya vatten, tids nog kliver en hoppglad öring på.

Tight Lines
Christopher