Multe är en sommarfisk som mer än väl är värd att söka på kusten under varma soliga sommardagar och kvällar,en sportfisk som kan fiskas från flera hamnar och pirar på sydkusten, men även över sandbotten , där multen syns väl.
Ett spännade och roligt alternativ om du uppskattar sight fishing och är beredd att anta en tuff utmaning som i bästa fall snabbt ger dig en multe men som i många fall blir en tuff jakt på en nyckfull och skygg sommargäst på våra kuster.
Jag har frågat runt och kartlagt lite var man bör kunna finna multen i Skåne om man har tur, söder om Klagshamn så glesnar rapporterna snabbt, runt Barsebäcks hamn och Vikhög fångas de flesta på kusten.
Har du möjlighet så ta en titt när du är ute och badar eller när du går och tittar längs stranden eller ute i en hamn nära dig,om turen är framme så ser du ett stim eller två som rör sig runt och letar mat.
Kan du se två ryggfenor varav en lite mindre ,så har du identifierat multen och slipper jaga id som annars är lätt att se fel på om man är lite otränad kring vad man skall titta efter.
Skillnaden mellan id och multe är flera i deras sätt att röra sig på kusten, id rör sig lugnare och är inte så skygg, medan multen drar snabbt iväg om den ser dig, speciellt om du är utvadad, så är det svårt att komma nära.
Lättast är att fiska på multen innan den ser dig, kräver kast på 15 meter eller mer, när multen är närmare , så ser den dig och börjar simma utåt snabbt utan att vara intresserad av din fluga.
Med de rapporter och de kustfiskare jag talat med så är min personliga uppfattning att det är lättast att fiska på multe från pir, hamn eller land.
Är du utvadad, så kräver det att du står still på rätt ställe eller smyger mycket försiktigt fram i ankeldjup, max knädjupt vatten,bäst är om du kan lägga flugan framför multen eller snett ut framför dig själv.
Flytlina är ett måste, för det behövs inte mycket för att skrämma en multe.
Flugor finns det många teorier om, men vanligast är att fiska med gröna marabou flugor som skall imitera frisk tång och som skall fiskas med dö drift eller mycket långsamt.
Märlor och räkor har också visat sig fungera, speciellt om de är färgglada i rosa , rött eller bundna som imitationer, viktigt är bara att de tas hem mycket, mycket långsamt.
Red Tag samt en variant på Micke Finn är två andra flugor som också visat sig fungera på kusten,absolut vanligast är marabou flugor, då gärna på en tre krok st 14-18 så multen lättare kan krokas.
Lägg gärna en droppe lim där trekroken delar sig , så slipper du att tafsen ibland fastnar mellan krokarna, ett annat alternativ kan vara att fylla ut med bindtråd och lacka innan du binder flugan.
För min egen del har jag nu varit ute 2 korta turer på samma plats, bara för att se om jag är rätt på det med var jag fiskar och att det finns eller passerar multe där jag står.
Första turen bjöd på en fin solbränna och 5 stim som passerade jättefort, så fort att man hinner i bästa fall ett kanske två kast innan multen ser mig och vänder ut på djupare vatten.
Att fiska på vandrande multe är tufft då de rör sig snabbt , kanske lättare om man fiskar på multen när de äter och vakar.
Däremot kan jag säga att det är jättespännande och roligt att söka dem över sandbotten, speciellt om man hittat var och hur multen rör sig på platsen.
För min egen del så har jag en riktigt trevlig plats som jag lånat av en annan kustfiskare, mot löftet att inte ta dit andra.
En del av min tid nu i Juli är att hitta nya platser nu när man förstår vad det är som gäller för att multen skall finnas på plats och vad man skall titta efter.
Min andra tur för säsongen var 2 timmar, där det endast kom förbi 2 multen, dock var det svårare att se då solen inte ville lysa hela tiden och vattnet var lite mer upprört än första gången jag var där.
Helt klart är att man skall söka multen i lugnt väder med strålande sol om man skall hinna se den i tid på kusten,sen skall det gå snabbt med ett kast ca 2-3 meter framför multen så flugan hinner sjunka lite och så att tafs och lina inte stör multen.
För min egen del så lägger jag kast mot två tre ställen där de brukar synas, så tränar jag att lägga flugan rätt medan jag väntar på att de skall dyka upp, har du tur ligger flugan klar när de kommer.
Fiskar du från pir hamn eller strand , så kan du lägga flugan 1-3 meter framför multen beroende på hur snabbt de rör sig.
Den senaste tiden har jag fått in rapporter från olika håll, så multen är definitivt här och några har även lyckats få upp både en och två multar i dagarna
I Danmark så pågår multefisket för fullt med en rad spännande rapporter, tyvärr får man också höra om nätfiske som snabbt kommer på plats och förstör fisket om någon är oförsiktig med att berätta var de finns.
Multen växer väldigt långsamt och de största exemplaren vi har här i Sverige kan säkert vara 15 år +, så vi skall vara försiktiga med att ta hem multen , speciellt om vi vill ha kvar en spännande sommargäst som kan berika våra dagar, då vi inte alltid kan vara uppe på nätterna och jaga havsöring.
Om du som jag gillar att vada runt i badbyxor, keps, badskor, peang och solglasögon, så kan du ha resten med dig i en ryggsäck, solkräm är att rekommendera, eller en t-shirt som komplement, du kommer få en grym fin solbränna på köpet.
Nu får vi hoppas det kommer fler varma fina dagar på stranden, så man kan komma ut och spana, ja älskar vada runt och leta, passar mitt sätt och lynne, så vem vet , snart så finns det kanske på film också om vädergudarna är med oss.
Ett stort tack till Martin och Özgur mfl som bidragit till att göra sommaren både spännade och rolig.
Tight Lines
Christopher