Rustad för nattfiske efter havsöring

Nattfiske, dagfiske, morgonfiske eller mitt på dagen?
Ja frågorna är många när det är som bäst att söka öringen på kusten under sommaren.

Ögnar man igenom många av de rapporter som finns på nätet och kollar av exakt när olika öringar kommer upp, så är flertalet fångade under de ljusa timmarna tidigt på morgonen eller strax innan mörkret slår till på kvällen.

Följer man en del av de proffs som finns på nattfiske, så talar många om det totala ålamörkret på natten som den bästa chansen till en riktig storöring.

Det man skall leta efter oavsett när man fiskar under sommaren, så är det strömsatt vatten i god kvalitet, gärna med en djupkant som antingen kan vara över ett område med mycket sten och tång eller gärna så som jag tycker om det i anslutning till sand.

MAH00767 (3)

Skall jag ge några exempel på platser så är Ålabodarna, Hittarpsrevet , Vikhög och Barsebäckshamn några platser i Öresund, på sydkusten så vill jag tillbaka till Hammarsbackar och dess djupa badkar nära land.

Östkusten håller traditionella platser så som Brantevik, Örnahusen och Tobisviken.
Alla dessa platser är värt ett besök ett par timmar innan mörkret eller att man är på plats vid 2-3 tiden och fiskar av.

Engelska bryggan är en av de bästa platserna för nattfiske på Sydkusten, en plats som tål att man vadar långt ut och som ideligen har öring som simmar upp och ner längs revet.

MAH00765 (2)

Att fiska med streamer och räka på sommaren är en ren smaksak, själv så kommer det fram lite olika räkor som gärna får fiskas med flytlina och kortare tafs för att slippa allt för många knutar.

Kom ihåg att kolla flugan ofta och tafsen, är det en knut som du inte kan få bort , tafsa då om eller byt hela tafsen, tar ungefär lika lång tid att göra en blodknut som att byta helt, fiskar du med fluorcarbon, är det bäst att byta helt om du inte är säker på dina knutar.

Tro det eller ej men jag tar gärna på mig de nya Jensen neoprenvadarna på mina nattliga sommarfisken nu framöver,av rent praktiska skäl så är det ibland svårt att klä sig lagom varmt för nattfiske på sommaren.

2015-06-12 14.39.40 2015-06-12 14.39.31

Man tenderar att vara lite mer stationär, då man inte kan se botten som på dagtid, det gör att man mer får ställa sig rätt vid skymningen och sen stå still eller röra sig lite över ett och samma område.

Normalt sett annars så går jag mycke på dagtid, bara rent nattfiske som får mig att stå på samma plats.
Under Neoprenvadarna så räcker ett par jeans och ett par strumpor,behövliga pauser ,löser man med den dragkedja som finns i vadarna, så kan man lösa sina behov på plats utan allt för mycke bestyr.

Den stor skillnaden med dessa vadare är att ovandelen inte är neopren , så att man kan hålla en lägre temperatur på överkroppen i förhållande till att ha benen i vatten, perfekt genomtänkt för kustfiske, vinter som sommar.

2015-06-12 14.40.49 2015-06-12 14.40.42

Till på köpet så är de sydda så att sömmarna inte skall utsättas för slitage på samma vis som om de var sydda som vanligt, en tanke som skall skydda utsatta delar, så man får en riktigt bra livslängd på vadarna, att sen bara kunna hoppa i och ut är en rätt skön känsla.

Stövlarna är lite speciella, på undersidan har man kombinerat filtsulor och vanlig gummisula, så man får det bästa av två, funkar fint vi hala stenar och på traditionell sandbotten.

Under mitt nattfiske så håller jag mig till en traditionell WF lina, flyt, så jag kan ta in flugan och kasta fullängder på bara muskelminnet.

Det gör det också lättare att fiska hem räkor  i lungt tempo i nattmörkret, tom så att du kan låta strömmen ta linan och föra iväg den längre ut, ett trick som jag använt mig av på strömsatta platser.

MAH00765 (3)

Passa även på att fiska ifrån pirer bryggor och hamnar i nattmörkret, ett perfekt sätt at nå öring torrskodd.Tänk bara på att de går gärna inne vid kanten, så det kan vara en ide att fiska snett och dölja din profil genom att inte stå för nära kanten.

När man står där i mörkret och skall byta fluga eller fixa med något så är det perfekt med en pannlampa som kan visa både rödljus och vitt ljus i olika styrkor, rödljuset gör att man behåller sitt mörkerseende bättre, jag vänder mig mot land när jag fibblar med lampan, så det inte syns ut över havet.

Den kalla sommaren våren och midsommaren bådar gott för fisket framöver, en del småöringar bekräftar att de finns mycke kvar att fiska på , själv kommer jag nyttja de ljusa timmarna mer, då jag inte får så mycket filmmaterial ut av nattfisket, sen föredrar jag att fiska så jag ser vad jag gör , i varjefall så jag har lite att gå efter, kan inte bara stå still och nöta, passar inte min fiskestil.

För Er som e lite filmsugna , så kan Ni titta på en film från Skanörs hamn, där jag torrskodd står och fiskar havsöring från piren strax innan solen går ner, ett slöfiske som bara tar en timme i anspråk, kanske ett bra sätt att få din första sommaröring på?

Nu skall det guidas lite i kommande vecka och sen skall jag njuta av lite eget sommarfiske efter att ha kört kurser i förhandlingsteknik de senaste 3 veckorna, skall vi hoppas att den kalla sommaren håller i sig?

Näe , det får gärna komma lite värme i juli, så kanske man får en chans på en multe.

Tight Lines
Christopher