Under hösten så glesnar fiskemöjligheterna för många av oss, en del åker till Danmark men många jag känner och har kontakt med passar på att binda olika flugor inför kommande resor och fiskesäsong.
För min egen del ,så lägger jag just nu lite mer tid på att hinna ifatt alla de olika delar som jag normalt sätt inte hinner när de flesta dagar spenderas på kusten.
Enklast blir då att binda upp och göra klart olika flugor jag testat och lägga kraft och tid på lite nya idéer och kommande resor.
Min Tobisfluga är egentligen resultatet av att en längre tid jobbat med en att få fram en längre fluga som är lätt att kasta med och som inte trasslar eller fastnar i sin egen krokögla som många långa flugor gärna gör.
Tanken var också att få fram en fluga som inte är så svår att binda och som kan varieras i alla de färger jag kan tänka mig öringen triggas av.
Därför har jag också kunnat utesluta olika grundidéer kring hur en längre fluga skall se ut och i vad för material den helst skall bindas i för min egen del.
Jag har även testat både två och trefärgade flugor med framgång, dock så är de lite mer komplicerade att binda och lite tyngre än vad jag kan acceptera , så de skall testas mer innan det kommer ett färdigt koncept jag är nöjd med.
De här längre flugorna har fått arbetsnamnet Tobisflugor då det började med att jag jagade sommaröring som gladeligen satte efter större tobisar på kusten helt utan att ta hänsyn till att jag trampade runt bland dem.
Vid ett av dessa tillfällen så fiskade jag på dessa havsöringar, som gärna visade intresse för de större flugorna genom att jaga efter , men när väl flugan stannade så tvärnitade öringarna under spöspetsen på mig.
När jag fiskade med mindre flugor så var det bara när jag ökade tempot som öringarna hängde på, men oftare så var det en kungstobis som satt på flugan, därefter testade jag en rad olika tobisflugor utan att för den skull finna någon som löste utmaningen.
Detta dagsfiske mitt i sommaren fick mina grå celler att börja fundera på hur man skall trigga havsöringar som helt snöat in på att jaga kungstobis mitt på dagen och som helt hoppar över allt annat som presenteras.
Där skall läggas till att en del av svaret ligger nog även i hur man tar in flugan och hur duktig man är på att hålla hög fart på flugan i sitt sommarfiske
En del av mina test har även inkluderat att lägga ut flugan i ett långt kast och sen veva upp flugan på rullen istället för att ta in den i korta eller långa tag med linhanden.
Vevar man in flugan i olika tempon, så rör den sig i en jämn fin fart som väldigt väl imiterar tobisen när den simmar både lugnt eller flyr från en jägare.
Konstigt nog kan man veva riktigt långsamt och få rejäla påslag när öringen tar flugan, så det behöver absolut inte gå fort när man använder vevtekniken.
Rent praktiskt så är vevtekniken något Ni kan testa strax innan Ni går upp eller förflyttar Er, inte något man kan stå och göra om och om igen, utan mer ett sätt att testa om inget annat fungerat
Hur som helst så finns det nu en bindbeskrivning att följa, material finner Ni i min shop och om Ni vill ha färdiga tobisflugor så kommer jag nu även ha dessa längre flugor som ett tillval för de som vill beställa.
De färger jag själv kör med framgång är , brun, vit, silver, olive, tan, uv vit, koppar och guld , dessa färger går också att beställa i, vill du köra andra färger , så kan du ange det i övrigt fältet vid beställning eller binda dem själv.
Nu kommer det en vanlig arbetsvecka innan det bär av till Fyn och därefter till Stockholm för min egen del, passar på att önska alla en go höst för nu är hösten verkligen här.
Ankskit på Er
Christopher
.