Honey Shrimp i vinterkylan

Nu när hela landet har minusgrader , så minskar snabbt intresset av att ge sig ut på kusten för många, endast ett fåtal tappra nöter på och letar efter var öringarna ställer sig när det är som kallast i vattnet.

Inte nog med att det är kallt både för oss flugfiskare, men även att havsöringen tenderar bli mindre aktiv och gärna ställer sig på utvalda platser.

För min del så betyder det att jag får leta över större sträckor, då jag känner mig fram var havsöringarna gärna samlas längs våra kuster.

Just för tillfället så håller jag på med olika färgkombinationer och olika storlekar, mer för jag vill pröva mig fram kring vad som funkar och inte funkar när det är som kallast.

Där finns många faktorer att ta hänsyn till, men just vid det här tillfället så fiskar jag vid 17.00 tiden efter jobb och i helt kristallklart  kallt vatten.

I filmen så har jag varit i kontakt med flera öringar och bytat mellan 3 olika flugor, där alla haft på öring , men där jag inte kunnat kroka ordentligt, så till slut så blev det en Honey shrimp som fick avgöra det hela.

Till att börja med fick jag flera efterföljare som avslöjade att det fanns aktivitet på en del av sträckan, därtill ett par dragningar och dåliga krokningar.

Av den anledningen, så började jag byta ner mig i storlek på flugan och varierade mig mellan flera olika kustflugor som jag vet funkar bra i kylan.

Av erfarenhet så vet jag att det är inte lönt att hamra på med samma fluga, då öringarna snabbt tappar intresse om samma fluga far förbi flera gånger, speciellt om de redan smakat på den och inte krokats.

Den lilla paus det blir av byte av fluga, gör att vattnet får vila lite och när det väl presenteras en ny fluga, så triggar det mer än om samma fluga dök upp igen.

Kör man samma typ av fluga kan det räcka att byta färg i kombination av tempo på flugan, intressant nog är snabba varianter fortfarande spännande för havsöringen, i varje fall att man varierar tempo och har pauser.

Kvällsfiske på vintern är riktigt bra, bitvis bättre än på dagen enligt mitt sätt att se på det hela, även morgonfiske är bra, speciellt om man kan sina platser och inte trampar runt för mycket.

Is i spöringarna kommer man inte undan, att det därtill sliter mer på fluglinan gör inte saken bättre, för min egen del så tar jag ofta en gammal sliten lina när det är risk för is, då slitaget är så mycket större när linan skall igenom frusna spöringar.

Visst blir det mer trassel och mer bök, då linan inte är helt i topp, men det kan man leva med , då man vet att det finns god chans till en havsöring och att det inte alls handlar om kastlängd när det är som kallast på kusten.

Mitt tips i vinterkylan är att fiska med lite större flugor, det skapar intresse bland havsöringarna, speciellt om de fiskas fort, vill havsöringen inte riktigt kroka, så byt ner dig i storlek eller typ, så kommer du tids nog få på en havsöring om de väl finns i din närhet.

Låt bli att klampa efter havsöringen eller att bara kasta på samma plats, sprid kasten i andra riktningar och kasta dig långsamt tillbaka till den plats du hade kontakt sist, sker det inget på 3-5 kast, byt fluga eller ändra tempo.

Avsluta gärna med en mindre räkfluga , då de tål att synas nära av havsöringen när den väl hänger i pauserna, ha gärna någon typ av ben på räkan, så ökar intresset markant hos havsöringen, om inte annat så måste havsöringen bara smaka på räkflugan.

Honey shrimp är nog en lite svårare fluga att binda för många och jag kommer med en film på hur jag binder mina Honey shrimps, det som är utmaningen är benen på räkan, trixet är att få dem att peka i rätt riktning.

Ett trix är att tvinna benen mellan tumme och pekfinger, så kan man ändra vinkeln så det blir rätt, självklart har man gjort en liten knut på benet innan, så man får den där 45 graders vinkeln på benet.

När man väl binder in benet, så kan man styra vinkeln genom att dra lite hårdare i bindtråden, ju mer du spänner , desto mer pekar benet ut från kroppen.

Ja det var en liten snabbintroduktion på hur du kan binda Honeyshrimp , testa även vita flugor i olika storlekar, vit är en känd vinterfärg för många spinnfiskare, så det är inte helt utan logik att smygtitta på de färger som spinnfiskarna använder nu.

Kör gärna korta turer och ha nära till bilen eller en kopp kaffe, det hjälper när kylan gör fingrar och fötter lite kalla, när väl en havsöring kliver på, så glömmer man snabbt hur kallt det är , man blir liksom lite varm av bara glädjen, eller hur?

Tight Lines
Christopher

PS.Påminner igen om flugfiskarnas dag sista söndagen i mars, kommer lite mer info framöver.