Havsöring i varmt vatten

Det här med sommarfiske är det många som hoppar över av fler orsaker, samtidigt är det fler och fler som inser att det är nog årets höjdpunkt om man vill få tag på havsöring i toppkondition.

Nu när det finns mat så det räcker och havstemperaturen är hög, ja då ökar också ämnesomsättningen i havsöringen och den jagar som aldrig för efter feta byten dygnet runt.

För den skull , så blir det lite som i Lilla och Stora Bält i Danmark, det vimlar av alternativ till den fluga du väljer, så varför skall den ta flugan , när det simmar mat överallt

Den frågan är det nog många som vill ha svar på, skall man öka storleken, så som man gör i Danmark, eller skall man gå ner på supersmå flugor som också kan vara en bra taktik?

Båda svaren är faktiskt rätt, större flugor typ Pattegrisen används flitigt till sommarfisket i Danmark och Bornholm, men fiskas då som en streamer.

Små flugor som Kobberbassen har jag testat i sommarvärmen i strålande sol och stilla vatten, fungerar superbra med både flyt och Im lina.

Allt där emellan finns det olika reultat på, självklart nappar det på dessa flugor också, men i sommarvärmen så behövs det ibland mer för att trigga ett hugg från en havsöring.

Prova lägga på en längre tafs, gå upp till 1,5 gånger spölängden, menda när flugan har landat snabbt en gång, veva in flugan till du kommer till klumpen, gör ett långsamt spölyft.

Vill du inte veva in , så kan du snabbt ta in med båda händerna medan du sätter spöet i armhålan.

Tempo är ibland helt avgörande, speciellt på större flugor, kan du fiska långsamt med en stor fluga i sommarvärmen, så har du knäckt färg, rörelse och formkoden enligt min mening.

Jag har genom åren testat det mesta, experimenterat med en rad olika tobis varianter, även riktigt stora som nästan inte kan fiska med annat än från båt och sjunklina, alla med olika resultat och egenskaper att ta hänsyn till.

Större flugor visar sig funka riktigt fint om man fiskar djupt från båt eller flytring, är det mer än två meter upp till flugan från botten, så skall det mycket till för att få en havsöring att stiga upp ifrån botten.

En hel del vänner jag känner har erfarenhet av det här, och även fått det bekräftat med en sk ”Water Wolf ”kamera, vilket i ett fall gjorde att just den fiskaren gick över till sjunklina på sommaren.

Många sk vinterplater håller även öring på sommaren, så pröva en del av dessa platser, speciellt om du har djupt vatten i närheten, många av oss tror att havsöringen inte jaga grunt även på sommaren, speciellt nära tångkanter och andra naturliga kanter längs kusten, vilket havsöringen absolut gör.

 

För min egen del så fiskar jag bara med mitt Nibor koncept i olika färger, svart rygg och silverbuk är det som givit bäst resultat än så länge, en variant som motsvarar min ”Bornholmsfluga” i polar chenille, mörkbrun rygg och silver, kan även varieras med brun och vit uv som alternativ.

Innan hade jag altid med alternativa flugor till mitt Nibor koncept, men så är det inte längre, jag vet nu vad som fungerar, hur det fungerar och varför det fungerar.

Skulle jag ha med mig andra alternativ, så är det i första hand en polar chenille fluga i guld i olika storlekar, även ner till scud krok storlek, en färg och fluga som jag tappat mina största öringar på , men det är en annan historia.

Tight lines på er alla i sommarvärmen, fiska hela dygnet när du kan även mitt på dagen, där är havsöring där ute som bara väntar på att ge dig en upplevelse väl värt att jaga runt efter.

PS. Tryck gärna in hullingen på kroken, så kan du snabbt återsätta en havsöring, ofta bara genom att lätta på trycket och låta havsöringen kliva av själv.