Finns det havsöring där vi fiskar ?

”Jag kastar in handduken ”  är en rubrik på Edge som många har kommenterat.

Den stora frågan vi alla springer på är om det finns öring där vi fiskar , eller om vi bara står och kastar ut i det stora blå.

Vi har alla nog funderat hur mycket fisk vi har framför oss de dagar vi är ute på kusten. Personligen så tror jag det finns mer fisk än vi drömmer om framför oss , oftare än vi tror och vid helt andra tider än vi har en aning om.

Min teori bygger på en rad olika händelser och erfarenheter genom åren som nu gör att jag kommer filma oftare under vattnet framför mig medan jag fiskar för att i efterhand se om jag har rätt eller inte i mina funderingar.

När vi fiskar lax  i åar och älvar,så påstås det att laxen inte är intresserad utan skall provoceras till hugg genom gälla färger och annat, eller kan det vara så illa att våra flugor inte är så attraktiva som vi kanske tror även i havet, tror inte flugorna är mer attraktiva för laxen där heller, eller?

Kan det vara så att det är lika illa i havet med öringen, inte till den milda grad att de inte är intresserade utan mer att vi fångar kanske bara 10-20 % av det vi exponerar vår fluga för.

Titta på ”Havsöringens hemlighet” tex , där visar det sig på filmerna att det är stora stimm inne mer eller mindre hela tiden framför flugfiskarna , trots proffsiga flugfiskares kunskap och teorier, så kom det bara i kontakt med en bråkdel av alla som syntes på filmen.

För min egen del har jag haft helt spegelblanka dagar där jag inte trott det fanns liv framför mig, vid ett av dessa tillfällen så filmade jag 10 min under vattnet utan att fiska.

Resultatet såg jag när jag kom hem och tittade igenom filmen, där fanns en öring på 10 min kanske 8 meter framför mig.

Ögonblicksbild 2 (2013-09-24 23-54)

I ”Havsöringens hemligheter” så finns en scen där den berömda ”Pattegrisen” fiskas framför en öring som inte fullt ut är så imponerad av den berömda flugan som man skulle tro, den glider bara förbi, varefter öringen lugnt glider vidare.

En reaktion som borde trigga långt mer, eller i varje fall trigga ett intresse på lite högre nivå med tanke på ”pattegrisens” grymma rykte.

En ”fluga” gör ju inte en sommar, Pattegrisen ger resultat, för dom som fiskar med den.

Slutligen så kan det väl inte vara fler öringar framför duktiga flugfiskare, än framför mindre tursamma flugfiskare, eller?

Jag tror vi har mycket kvar att utveckla inom havsöringsflugor , kanske tom ta dö på gamla sanningar, men det gör man inte så lätt eller ostraffat i fiskekretsar.

Blir nog mer av att bevisa dessa teorier för sig själv framöver, vem vet , en dag har jag det på mer än en film.

Hälsningar Christopher