En dag som kustguide

Nu i april så har jag guidat i princip varje helg samtidigt som mina veckor varit fulla med mitt jobb som konsult.

De senaste två veckorna har jag varit iväg och kört Scotwork kurser i Danmark på både Engelska och Danska.

Normalt gör jag detta tisdagar till torsdagar för att sen när jag kommer hem köra guidningar över helgen.

Trevligt nog har jag haft flera långväga grupper och däribland enskilda guidningar av både bekanta och nya kustflugfiskare som vill lära sig grunder samt var och hur de skall fiska.

Havsöringsfiske web-1219

I grupperna har några enskilda spinnfiskare, bombardfiskare samt flugfiskare deltagit med blandade resultat.

För flera har dagarna krönts med sina första kustöringar, vilket är en kick på  många vis, jag tror alla kan komma ihåg sin första öring oavsett storlek.

Kan man sen få en havsöring av större kaliber,så är kustfiske beroendet säkrat i många år framåt.

Känns ibland som jag grundlägger ett drogberoende, kan ibland känna när jag ser glädjen att ” han e fast ” som kustfiskare och kommer nöta på många dagar och år framöver.

Havsöringsfiske web-1217

Normalt sett så fiskar jag inte samtidigt som jag guidar, då mycket av rollen som guide är att hjälpa nya som gamla kustfiskare att få på en öring.

Av den anledningen så är mitt rekord 27.000 steg på en dag, då jag kan springa mellan 5-7 deltagare som alla skall få lite hjälp med tips och platser.

De gånger jag lägger ut flugan är ofta för att kontrollfiska platser där en del nya inte får napp, då kan jag lägga ut flugan och fiska hem, bara för att få det bekräftat

Trevligt nog så kliver det oftast på en öring som visar sig från sin bästa sida , när det händer så ger jag över spöet till närmaste fiskare så får de drilla upp den och lära sig lite grunder i vad de skall tänka på.

MAH00127(4)

Vid ett sådant tillfälle så kom det också en lite klurig fråga som man kan fundera över.
”Vad är det som gör att du får en öring och inte jag när vi båda fiskar med samma fluga på samma plats ?”

Ja vad svarar man på det?

Det enkla svaret är nog tur, det mer eftertänksamma svaret är nog erfarenhet, dessa tillfällen då jag doppar flugan är när det luktar fisk lång väg men det händer inget.

Som guide så fiskar jag sist eller vid sidan av de jag guidar, i många fall så fixar flugfiskaren det själv med att få på en öring, men ibland så får jag också bekräfta att så är fallet.

Havsöringsfiske web-1228

Det märks också av många att det inte förväntas att komma i kontakt med öring, för min del så är det självklart att det skall komma upp öring, det är inte trovärdigt att snacka sig igenom en dag utan resultat.

Ja vad är det då som avgör hur det går?
Det beror mycket på hur duktig eller ny en kustfiskare är.

Flertal av de jag träffar kommer ifrån pt fiske eller ifrån insjö och älvar, andra kommer ifrån att ha spinnfiskat och är nyfikna på flugfisket, en del vill bara få sin första öring på kusten och behöver lära sig mer om vad som gäller.

I många fall så grundläggs en vänskap som i förlängning innebär gemensamma turer och resor.

Havsöringsfiske web-1232

Trevligt nog har jag fått en massa nya vänner som delar min passion för kustfiske, vilket gör att jag snart får göra en ”Eriksgata” för att komma runt till alla.

Kartläggning av nya sträckor är en annan fråga som dykt upp, så snart kommer jag nog ta mig tid och besöka lite olika nya platser och dela med mig av mina erfarenheter.

I min gamla vänskapskrets så kommer det lite gästfiske förbi, har man haft en trög start på året så kan det vara skönt att få lite storlek på öring, dessa korta guidningar är ofta bara på nån timme.

Jag filmar alltid mina guideturer och det är en del av guidningen att fixa ihop lite film och bilder till deltagarna, sen är det viktigt att endast dela bilder som blivit godkända eller som jag fått av deltagare.

af-1003-17_20111025_1449585090 Krystal,s Tan

Roligt nog så är det nästan alltid samma hjältar som hjälper till att kroka öringar, idag så har jag ett litet urval av flugor som nya kustfiskare får prova, självklart är det andra flugor än mina egna favoriter.

Att Honeyshrimp gång på gång levererar i trögt fiske, är inte längre förvånande, speciellt inte om den får fiskas hem långsamt med tydliga pauser.

För mig personligen blir det bara tydligare och tydligare med vad som gäller vid kustfiske.
Roligt nog så bidrar en del av mina gäster till att bekräfta det hela.

Hur som helst så skall det fiskas mer med många flugor, nu har jag hemma nya som skall testas under året, kommer tids nog en doktorsavhandling kling flugor.

af-1003-04_1

Till slut så vill jag be Er alla som vill, att visa en större förståelse för alla nya kustfiskare som får sina första öringar.

Uppmuntran och glada tillrop betyder mycket idag, då det är få förunnat att ta en blänkare som sin första öring på kusten.

Alla nya känner eller har varit ute med någon som har lite erfarenhet, skall de kritiseras eller få lära sig vad som gäller, så skall det komma ifrån någon i deras närhet eller under ordnade förhållanden.

Offentlig uppläxning av en okänd fisketaliban eller fundamentalist skapar bara tråkigheter på alla vis, skulle vi bevittna en sådan behandling av en lärare i en skola, så skulle konsekvenserna vara våldsamma för läraren.

12742540_1044026192355597_294320573430953229_n[1]

Kanske dags att sätta stopp för dessa troll på nätet som konsekvent ogillar och har synpunkter på andra.

Har Ni synpunkter på mig och vad jag gör, så får Ni gärna komma med kommentarer
Men skjut inte på nybörjarna på kusten.

C/r tillämpas alltid på all utlekt fisk, inga av ovanstående statister så som flugfiskare och öringar har kommit till skada vid filmning eller vid fotografering.

Image1MAH00677(1)

Samtliga öringar har markerats med UV lack , för att dokumentera när var och hur de fångats, skulle Ni se en självlysande öring död eller levande, vänligen återkom till mig.

Har du svårt att skilja på skämt eller allvar, fråga först så blir det inte pinsamt för någon av oss.

Avslutar med ett ny hälsning på kusten: ”Hals und beinbruch” en motsvarighet till ”Skitfiske” eller ”kneck å breck” , på nått vis låter det lite skojigare på tyska.

Tight Lines
Christopher

Ps Horngäddan är här, både på sydkusten och östkusten, snacka om tidigt.