Fiskeförbud på kusten ?

Då är fiskeförbudet för säsongen 2023 igång, nu får man inte fiska dedikerat efter havsöring, men däremot andra fiskarter, så som tex regnbåge, men är det ok?

Tja det är en infekterad fråga som säkert kan trigga en del till att ta till våld för att påtvinga andra sina principer, men är det fel eller rätt?

Rent lagligt, så är det förbjudet att fiska dedikerat efter havsöring, men som bifångst då man fiskar efter regnbåge, så är det lagligt, så länge du sätter ut havsöringen igen oavsett om den är död eller ej.

Man får inte behålla havsöringen även om krokningen är så illa att fisken dör, så inga ursäkter att behålla havsöringen under några som helst omständigheter.

Rent moralisk så är det tveksamt men inte fel, du får fiska på kusten efter andra arter, men som sagt du kommer nog fånga hundratals havsöringar innan du får en regnbåge om nu det är den fisk du bestämt dig för att fiska efter.

Nu börjar planerna för hur man skall överleva fram till 1 januari, för min egen del, så blir det snabba turer till Danmark, kanske en tur till Bornholm, men mest så kommer tiden gå till att fila på en del design detaljer som jag har i min huvud som jag vill vidareutveckla.

Det finns redan nya varianter som jag håller på med, då det visat sig att man kan framkalla nya egenskaper på olika vis.

Visst låter jag kryptisk, men om det stämmer det jag tror så kommer det bevisas med en havsöring på kroken, mer om detta senare.

Går jag ut något på den Svenska kusten, ja det händer att jag går ut på platser och testar en detalj , men det är inte fiske riktat efter någon fisk utan mer att testa på någon ”död” plats som med all säkerhet inte håller någon fisk.

Visst har det hänt att jag fått fisk på en ”död” plats, men då har det rört sig om plattfisk, horngädda eller tom en gädda, men inte havsöring.

Nu är inte min poäng att uppmuntra till civil olydnad, bara vara ärlig med vad jag gör, ser de som att en golfare går till en driving range, för att träna en detalj, inte jaga runt efter fisk.

Ovan har ni ett bytesfisk ifrån Cornwall i England som jag använder som inspiration kring mina olika idéer, en ide är självklart färger och utseende, men mycket handlar om rörelse i olika former.

En fluga kan självklart röra sig i fler dimensioner , även när den står still i vattnet, intressant nog så har jag tittat på en hel del olika rörelsemönster genom åren.

En del av er känner säkert till trattar på flugan eller olika typer av lim eller andra former av förtyngning.

Hur som helst, så triggar flugor också när flugan står helt still om allt är rätt, en sk ”Mexican stand of” där den som rör sig först förlorar, har krokat många havsöringar i mitt liv.

 

Ovan ser ni en spigg i sällskap med en av mina Nibor varianter, det enda gemensamma mellan dessa två är möjligtvis färgen, silver och svart, formen skiljer sig avsevärt, ögonen absolut.

Det man skall tänka på är kanske inte alltid att det är rena imitationer som skall vara kopior av originalet, utan mer att det skall vara en karikatyr av en liten bytesfisk.

För den skull kan jag inte låta bli att testa en ren kopia, mer för att se egenskaperna i rörelse och färg, men ni som träffat på spigg på kusten vet också att de tenderar stå helt still i ytskicket , inte så mycket simmande som man kanske skulle kunna tro annars. 

Hur som helst så skulle jag avslutningsvis tipsa er att testa kastteknik i olika vindar på kusten, kanske inte alltid med en krok på utan mer en ”dummy” bara för att koncentrera er på er kastteknik, kanske lära sig dubbeldrag eller kasta baklänges, eller bara längre.

Rent meditativt kan det vara skönt att komma ut, ta några kast, slappna av och njuta av att ta sig en vandring, reka nya platser, fundera på varför det nappade just där och om det finns någon ny plats värt att testa när säsongen drar igång igen.

Vi ses kanske på ”drivingrangen” krok eller hullingslös, men fiske efter havsöring får vänta ett par månader, det mår bara fisket bra av.

Tight Lines
Christopher